Apotheker helpt laaggeletterde in zijn eigen wijk

25 september 2014

“Apothekers kunnen hun maatschappelijke meerwaarde prima laten zien in de wijk door op te trekken met gemeenten in de aanpak van laaggeletterden.” Deze uitspraak deed Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) op 24 september na ontvangst van de brochure ‘De apotheker en de gemeente’, tijdens een mini-symposium van de KNMP over laaggeletterdheid en zorg.
Apotheker helpt laaggeletterde in zijn eigen wijk

Bekijk het fotoverslag

Aftrap activiteiten laaggeletterdheid

Het mini-symposium ‘Taal en gezondheid: samenwerking in de wijk’ vormde de aftrap van de KNMP-activiteiten om gezondheidswinst te boeken bij laaggeletterde burgers. Tijdens de bijeenkomst was er aandacht voor succesvolle gemeentelijke projecten op het gebied van taal en gezondheid. Ook waren er workshops over gezondheid en taal. Zo’n 40 apothekers uit het hele land, ambtenaren, welzijnsprofessionals van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam en andere geïnteresseerden deden hier aan mee.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) ontving uit handen van Marleen Barth van het KNMP-bestuur de brochure ‘De apotheker en de gemeente’. Hierin biedt de KNMP handvatten voor gemeentelijke samenwerking.

In februari 2014 ondertekende de KNMP al een convenant met Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, met het doel geneesmiddelinformatie begrijpelijk te maken voor laaggeletterde patiënten. Ook ondersteunt de KNMP de campagne ‘Taal maakt gezonder’ van Stichting Lezen & Schrijven en eerstelijnsorganisatie VELO.

Extra ondersteuning voor laaggeletterden

Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking is laaggeletterd. Laaggeletterden (en ook veel migranten) hebben moeite met een juist gebruik van geneesmiddelen. Apothekers gaan deze patiënten daarom extra ondersteunen, bijvoorbeeld met de materialen van de campagne Taal maakt gezonder.

Apotheker Nada Al-rubaiee van apotheek Charlois presenteerde tijdens het mini-symposium een ander voorbeeld, haar eigen baxtermethode: medicijndoseerzakjes krijgen kleurenstickers die aanduiden of het geneesmiddel bijvoorbeeld ’s ochtends, tijdens het eten of voor het slapen moet worden ingenomen.

Rob de Wolf, apotheker en secretaris van het KNMP-bestuur, onderstreept het belang van extra ondersteuning voor laaggeletterden: “Het apotheekteam krijgt te maken met meer patiënten die meervoudige, complexe aandoeningen hebben en die langer thuis wonen. Die hebben vaak veel vragen. Alle uitleg aan de balie moet zo duidelijk mogelijk zijn, zodat een patiënt zonder verdere vragen over zijn medicijnen naar huis kan.”

Ook vanuit de gemeenten worden burgers die laaggeletterd zijn geprikkeld om aan hun taalvaardigheid te werken, bijvoorbeeld via cursussen in de eigen wijk. Apothekers kunnen daarin een signaleerfunctie hebben.

Presentaties

Meer weten

Bekijk het fotoverslag
(Deze foto’s mogen niet verspreid worden zonder nadrukkelijke toestemming van de KNMP.)

Brochure 'De apotheker en de gemeente'

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg