Antibioticum Penidural® uit de handel gehaald

14 augustus 2015

Het antibioticum Penidural® (benzylpenicilline depotpreparaat) is niet meer verkrijgbaar in Nederland. Fabrikant Astellas liet half juli weten het middel niet meer te leveren. Jaarlijks maken zo’n 6.000 patiënten gebruik van Penidural®.

Penidural® wordt met name voorgeschreven voor recidiverende erysipelas (wondroos), een aandoening die voornamelijk voorkomt bij kwetsbare doelgroepen. Het antibioticum wordt eens in de 3-4 weken geïnjecteerd. Er zijn alternatieven beschikbaar, maar die vergen meer therapietrouw van de patiënt, of zijn aanzienlijk duurder.

Alternatieven

Alternatieven voor Penidural® bij recidiverende erysipelas:

  • Oraal: feneticilline (1 dd 500 mg). Patiënten moeten deze drank of capsules gedurende een half jaar dagelijks innemen. Deze methode is belastend voor de kwetsbare doelgroep waarbinnen erysipelas het meeste voorkomt.
  • Intramusculair: import benzylpenicilline uit Duitsland. Import is kostbaar: een Duitse flacon kost ongeveer 3 keer zoveel als een flacon Penidural®. Hier zijn de kosten van het (uitzoek)werk voor de apotheker en de kosten voor verzending nog niet in meegenomen.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg