Afzonderlijke contra-indicatie-aarden Astma of COPD koppelen aan patiënt: vóór februari 2016

11 december 2015

Gebruikers van de G-standaard moeten vóór februari de juiste afzonderlijke contra-indicatieaard (CI-aard) Astma of COPD handmatig koppelen aan hun patiënten. Vanaf dan ondersteunt de G-Standaard geen medicatiebewaking meer op de gecombineerde CI-aard astma/COPD. Health Base Medicatiebewaking ondersteunt vanaf begin 2016 de medicatiebewaking op de gecombineerde CI in Medicom en Pharmacom ook niet meer. Conversie gebeurt in deze systemen vooral automatisch.

De gecombineerde CI-aard astma/COPD werd begin 2015 in de G-Standaard gesplitst in de afzonderlijke CI-aarden astma en COPD. In Medicom en Pharmacom gebeurde dit al eerder. Afgesproken werd dat de gecombineerde CI-aarden nog minstens een jaar gehandhaafd bleven. Begin volgend jaar wordt de bewaking van de gecombineerde CI-aarden ontkoppeld en definitief uit de zorginformatiesystemen verwijderd.

G-Standaard: opschoonprotocol

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP stelt op verzoek van G-Standaardgebruikers een opschoonprotocol beschikbaar. Apothekers moeten mogelijk een afgeleide contra-indicatie astma of COPD in het AIS vermelden om de juiste medicatiebewaking uit te voeren. Dit document biedt een protocol dat hierbij ondersteunt. Het GIC realiseert zich hierbij dat er weinig middelen zijn die of alleen bij astma, of alleen bij COPD worden toegepast.

Download het opschoonprotocol

Medicom- en Pharmacom

Medicom- en Pharmacomgebruikers blijven op de hoogte van de conversie van de gecombineerde CI via de website van Health Base. Hier staat informatie over de planning, de automatische conversiestappen en het eventueel handmatig opschonen van de patiëntendossiers.

Bekijk de website van Health Base

G-update

Blijf op de hoogte over de wijziging in de G-Standaard via de G-Update.

Naar de pagina met G-Updates

Nationale Contra-indicatielijst

Nationale Contra-indicatielijst via Nictiz
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg