Advies apotheker: tekort Thyrax Duotab

13 januari 2016

Gedurende een groot deel van 2016 is er een tekort aan Thyrax Duotab (levothyroxine). De tabletten van 0,025 mg zijn vanaf februari niet leverbaar. De sterktes 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016. Fabrikant Aspen Pharma Trading Ltd laat weten dat door verhuizing naar een nieuwe productielocatie dit medicijn tijdelijk niet gemaakt kan worden.

Het CBG heeft hierover op de eigen website een bericht gepubliceerd. Voor patiënten is er extra informatie.

Bekijk het bericht op de website van het CBG Bekijk de informatie voor patiënten van het CBG

Advies

Thyrax Duotab 0,025 mg

  • Bij eerste uitgifte van Thyrax Duotab: stel patiënt gelijk in op een ander label.
  • Bij herhaling van Thyrax Duotab 0,025 mg: stel patiënt in op ander label.

Thyrax Duotab 0,100 en 0,150 mg

  • Bij eerste uitgifte van Thyrax Duotab (0,100 en 0,150 mg): stel patiënt gelijk in op een ander label.
  • Bij herhaling van Thyrax Duotab 0,100 mg en 0,150 mg: deze sterktes zijn nog tot medio 2016 leverbaar. Omzetting is hier niet direct nodig.

Thyrax Duotab 0,025 mg EN Thyrax Duotab 0,100 of 0,150 mg

  • Stel de patiënt in op een ander label in één keer.

Levothyroxine is een geneesmiddel met smalle therapeutische breedte. Bij verandering naar een ander label, moet een patiënt weer opnieuw worden ingesteld en is het advies om na 6 weken een bloedspiegel te bepalen.

Bij vermoeidheid, hartkloppingen, overmatig zweten en hoofdpijn van de patiënt geldt het advies deze contact te laten opnemen met de arts voor het eerder bepalen van een bloedspiegel.

Bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden, kan het nodig zijn de schildklierfunctie vaker, om de 4 weken, te controleren.

Het bepalen van bloedspiegels valt onder het eigen risico van de zorgverzekering van de patiënt.

Omzetting

In Nederland zijn diverse andere producten met levothyroxine geregistreerd, waarvan een deel geregistreerd staat in de G-Standaard. Vermelding in de G-Standaard geeft een goede indruk van de producten die ook daadwerkelijk in de handel zijn (zie tabel).

Voor een zo goed mogelijk gelijkend product met Thyrax Duotab spelen twee zaken een rol: de exacte dosering en de bio-equivalentie.

Thyrax Duotab wordt gedeclareerd als levothyroxine. De andere producten met uitzondering van het product van Nycomed worden gedeclareerd in levothyroxine Natrium. Dit resulteert in een gehalteverschil van drie procent. Dit is één van de variabelen die meespelen bij de omzetting naast bijvoorbeeld hulpstoffen.

Generieken, met een smalle therapeutische breedte, worden als bio-equivalent beschouwd als het 90%-betrouwbaarheidsinterval van de area under the curve (AUC-)ratio en de Cmax (maximale serum concentratie) ligt binnen 90-111,11% van het referentieproduct. Er zijn geen generieken waarvan, voor zover bij de KNMP bekend, de bio-equivalentie ten opzichte van de Thyrax Duotab is vastgesteld.

Beschikbaarheid

Het merk Thyrax Duotab is marktleider bij de geneesmiddelen met levothyroxine. Uitgedrukt in het aantal tabletten bedraagt het marktaandeel van Thyrax Duotab in de eerste helft van 2015 ongeveer 74%. Voor Euthyrox, dat een groter aanbod heeft in hoeveelheden levothyroxine per tablet, is dat ongeveer 18%.

Zie voor meer cijfers de website van SFK

Het is momenteel onbekend of de productieproblemen bij Aspen leiden tot landelijke geneesmiddelentekort van levothyroxine. De actuele stand van zaken is te vinden op website van KNMP Farmanco.

Bekijk de actuele stand van zaken op KNMP Farmanco

De SFK heeft voor al haar deelnemers een rapportage klaargezet met de patiënten aan wie de Thyrax Duotab tabletten in de afgelopen 4 maanden zijn verstrekt.

Naar de rapportage van SFK Lees ook hoe u de patiëntnamen in de rapportage kunt tonen

Een andere mogelijkheid om patiënten te traceren is door in het AIS te zoeken op de HPK’s 431451, 411272, 636940.

Overzicht geregistreerde producten en vermelding in de G-Standaard

Bekijk tabel met overzicht geregistreerde producten en vermelding in de G-Standaard

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de helpdesk van het Geneesmiddel Informatie Centrum, tel. 070- 373 73 77 of gic@knmp.nl.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering