ACM: merkloze geneesmiddelen moeten meer kansen krijgen

25 februari 2015

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat fabrikanten van merkgeneesmiddelen de markttoetreding van merkloze medicijnen soms tegenwerken. Dit maakt geneesmiddelen onnodig duur. De ACM publiceert deze bevindingen in het rapport ‘Farmacie onder de loep. Kansen voor toetreding generieke geneesmiddelen en keuzes voor patiënten’.

Hindernissen voor merkloze medicijnen

Merkfabrikanten passen verschillende verkoop- en marketingtechnieken toe om merkloze medicijnen van de markt te weren, aldus de ACM. Zo komt het voor dat ze het octrooi op een geneesmiddel verlengen met marginale verbeteringen, om zo hun markt veilig te stellen. Ook zijn er fabrikanten van merkmedicijnen die concurrenten betalen om een goedkoper merkloos medicijn nog niet op de markt te brengen.

Daarnaast stelde de ACM vast dat sommige medicijnfabrikanten in Nederland voorschrijvers probeerden te beïnvloeden door geneesmiddelen te verkopen aan ziekenhuizen tegen zeer hoge kortingen. Patiënten die zo’n medicijn in het ziekenhuis kregen, wilden dit vervolgens vaak ook thuis blijven gebruiken. Via de apotheek kostte het medicijn een veelvoud van de ziekenhuisprijs.

Kansen voor goedkopere geneesmiddelen

Wat is hiertegen te doen? Soms overtreden fabrikanten de Mededingingswet en kunnen ze daarvoor worden bestraft. Maar dit is niet altijd het geval. Dan zijn volgens de ACM ook andere partijen aan zet om de kosten voor geneesmiddelen in de hand te houden. Huisartsen en specialisten bijvoorbeeld, door nog vaker goedkopere merkloze medicijnen voor te schrijven. Of de zorgverzekeraar, door meer merkloze medicijnen standaard op te nemen in het basispakket.

De ACM blijft de marketing- en verkooptechnieken van fabrikanten daarnaast scherp in de gaten houden. Ook van de geneesmiddelen van de nieuwe generatie, die in kleinere volumes worden gemaakt en per patiënt duur zijn.

Lees het bericht en het rapport op de website van de ACM

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering