Achmea Eerstelijns Innovatieprijs voor nierfunctieproject

18 december 2014

Service Apotheek en NControl hebben de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs 2014 gewonnen voor hun nierfunctieproject. Hierin krijgen apothekers en apothekersassistenten een alert (NAlert) bij een recept voor bepaalde antibiotica. De alert wijst op een mogelijke verminderde nierfunctie bij de patiënt of een verouderde of ontbrekende nierfunctiewaarde.

De KNMP feliciteert Service Apotheek en NControl met deze innovatieprijs.

Nierfunctiewaarde

De NAlert is gekoppeld aan de 5 nierfunctie-MFB’s (Medisch Farmaceutische Beslisregels) voor antibiotica (trimethoprim, claritromycine, nitrofurantoïne, cotrimoxazol en norfloxacine) en verschijnt bij een recept met deze antibiotica. Als navraag bij de huisarts en het laboratorium niets oplevert, kan de apotheekmedewerker met een Point-of-Care creatininemeter binnen 30 seconden de nierfunctiewaarde bepalen. Zo kan de patiënt, eventueel na aanpassing van het recept, direct veilig zijn medicijnen meekrijgen.

Innovatief en verbindend

De prijs werd op 11 december 2014 uitgereikt tijdens het Eerstelijns gala in het Spoorwegmuseum. De 2 partijen kregen complimenten voor hun ‘innovatieve en verbindende project, met de focus op  patiëntveiligheid en patiëntgemak in de eerstelijns zorg’. Het nierfunctieproject was tot nu toe een pilot. In 2015 wil Service Apotheek het uitrollen in meer dan 300 Service Apotheken.

Bericht op de website van Service Apotheek

Open link
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg