ACES-TG mogelijk weer beschikbaar via openbare apotheek

31 maart 2015

ACES-TG komt mogelijk weer beschikbaar via de openbare apotheken. Het middel was per 1 januari 2015 overgeheveld naar het ziekenhuisbudget. In Reporter Radio zegt minister Schippers dat ‘bij de beslissing destijds niet was meegenomen dat het middel off-label werd voorgeschreven’ voor darmziekten. In mei 2015 maakt zij haar besluit definitief.

Thioguanine (Lanvis) is geregistreerd voor de behandeling van acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie en chronische myeloïde leukemie. Maar thioguanine (ACES-TG) wordt, in een lagere dosering, ook met succes voorgeschreven als ontstekingsremmend middel voor patiënten met inflammatoire darmziekten. ACES-TG is op dit moment nog niet geregistreerd en wordt op artsenverklaring geleverd.

Overheveling kankergeneesmiddelen naar ziekenhuisbudget

Bij het besluit om een aantal kankergeneesmiddelen over te hevelen van de openbare apotheek naar het ziekenhuisbudget benadrukte minister Schippers dat patiënten van de overheveling geen hinder mochten ondervinden. De patiënten die de betreffende geneesmiddelen gebruiken, gaan regelmatig naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Zij kunnen dan eenvoudig tijdens zo’n bezoek hun geneesmiddel ophalen in het ziekenhuis.

Crohn- en colitis ulcerosa-patiënten onnodig veel tijd kwijt

Bij de Crohn- en colitis ulcerosa-patiënten die ACES-TG gebruiken is dat niet het geval. Zij kunnen, wanneer zij eenmaal goed zijn ingesteld op het geneesmiddel, hun behandeling goed thuis voortzetten. Door de overheveling is deze groep patiënten nu onnodig veel tijd kwijt met het ophalen van hun medicatie in het ziekenhuis.

Luister naar de uitzending van Reporter Radio

 


 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering