Aandacht voor farmacogenetica in RTL Nieuws

16 februari 2015

Farmacogenetica is een relatief jong onderzoeksgebied, maar Nederland is 1 van de koplopers in de implementatie van deze kennis in ziekenhuizen. Met informatie over het DNA-profiel van de patiënt is het steeds beter mogelijk om geneesmiddelen af te stemmen op het individu. RTL Nieuws besteedde hier aandacht aan.

Farmacogenetisch onderzoek toont aan dat variatie van het genetisch profiel verschillen veroorzaakt in de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen. Een trage of juist een snelle stofwisseling kan bijvoorbeeld betekenen dat het nodig is de dosering van een geneesmiddel aan te passen.

Medicatie op maat

RTL Nieuws interviewde Ron van Schaik, klinisch chemicus en hoogleraar Farmacogenetica (Erasmus MC) en Henk Jan Guchelaar, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie (LUMC) over de mogelijkheden voor medicatie op maat.

Bekijk de uitzending van RTL Nieuws van 14 februari

KNMP Voorjaarscongres over farmacogenetica

Farmacogenetica staat ook centraal tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2015. Dit congres vindt plaats op 17 maart in Utrecht en is bedoeld voor apothekers of andere zorgverleners.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg