1 op de 6 apotheken geeft miconazolcrème mee zonder te vragen naar andere medicatie

18 augustus 2015

1 op de 6 apotheken geeft het zelfzorgmiddel miconazolcrème mee zonder te vragen of de patiënt andere medicatie gebruikt. Dit blijkt uit een mystery guest-onderzoek van de Consumentenbond. De anti-schimmelinfectiecrème miconazol geeft in combinatie met vitamine K-antagonisten fenprocoumon en acenocoumarol een risico op ernstige bloedingen.

Apotheken deden het in de test van de Consumentenbond beter dan drogisten. Bij meer dan de helft (23) van de 40 bezochte drogisten werd geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van miconazolcrème. Ook de zogenoemde kassacheck (“Wilt u nog informatie over dit product?”) bleek bij de drogisterijen vaak niet plaats te vinden.

Ernstige interactie

Het gebruik van miconazolcrème is gecontraïndiceerd voor patiënten die vitamine K-antagonisten gebruiken omdat de stollingstijd door de combinatie sterk kan toenemen. Dit kan bijvoorbeeld een ernstige bloeding tot gevolg hebben. Apotheekmedewerkers kunnen deze informatie vinden als zij in de KNMP Kennisbank zoeken op ‘miconazol cumarine’. Het advies is dan: lever NIET af en vervang miconazol. Het alternatief is zonder recept is clotrimazolcrème.

In de KNMP Kennisbank is ook terug te vinden met welke andere geneesmiddelen zelfzorgmiddelen een interactie hebben in het ‘Overzicht zelfzorgmiddelen en UA-middelen met interacties’. Apotheken kunnen dit bestand gebruiken om zelfzorgproducten te voorzien van de gele sticker 'Gebruikt u nog andere geneesmiddelen? Vraag uw apotheker om advies!'. De apotheekmedewerker wordt dan aan de balie ook nog eens geattendeerd op mogelijke interacties.

Mystery guest-onderzoek

De Consumentenbond stuurde 2 onderzoekers op pad die voor hun ‘moeder’ of ‘buurvrouw’ miconazol haalden en wisten dat deze een ‘bloedverdunner’ gebruikte. Bij 6 op de 40 apotheken vroeg de apotheekmedewerker niet of de patiënt ook andere middelen gebruikte. 3 van de 40 medewerkers vroegen dit wel, maar gaven het middel uiteindelijk toch mee.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg