Verslag KNMP-regiobijeenkomsten: Kansgerichte farmaceutische zorg bij kwetsbare ouderen

In februari 2016 organiseerde de KNMP een nieuwe reeks Regiobijeenkomsten. Dit keer met als thema: ‘Kansgerichte farmaceutische zorg bij kwetsbare ouderen’. De belangstelling was groot en de 4 bijeenkomsten waren snel volgeboekt. Daarom werd in maart 2016 een extra bijeenkomst georganiseerd in Utrecht. In totaal hebben 480 leden deelgenomen.

U kunt de presentaties bekijken nadat u bent ingelogd.

Het programma

Inleiding op het thema door de WSO

Peter Wognum, voorzitter van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO), gaf een inleiding op het thema. In Utrecht werd dit deel verzorgd door Marcel Kooij en Steven Verhagen-Smits.

Bekijk de inleiding

Als onderdeel van de inleiding zijn 2 korte filmpjes getoond:

  • Dichter bij de patiënt – Philip Vos van Apotheek de Korenbloem in Zwaag werkt aan een woonzorgcentrum, waar wonen en zorg worden gecombineerd.
  • Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet – “Mijnheer R. is levenslang gewend om zeer gestructureerd te werken. Hij heeft een systeem ontwikkeld waardoor een agenda, een dossierboek en stapels documenten naadloos op elkaar aansluiten. Nu de heer R. last heeft gekregen van geheugenproblemen, helpt dit hem om zijn dagen goed door te komen en zelfs om zijn administratie zelf op orde te houden.”

Medicijnen en gezondheid; een taak voor cliënten/-raden

Presentatie door Tiske Boonstra, relatiebeheerder, trainer en adviseur bij LOC Zeggenschap in de zorg.

Bekijk de presentatie

Samenwerking rond en aandachtspunten bij kwetsbare ouderen

Presentatie door Maria Dolders van Verenso samen met verschillende specialisten ouderengeneeskunde.

Bekijk de presentatie

  • Film: Ziekenhuis en thuis, samenwerking rond de patiënt
    Joanna Klopotowska, ziekenhuisapotheker bij het VUmc in Amsterdam, trekt samen op met voorschrijvers in het ziekenhuis om de zorg aan ouderen te optimaliseren en is betrokken bij een tweedelijns addendum bij de Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie bij ouderen.

Hoe kan het werken in de praktijk?

Multidisciplinaire GES werkgroep – Fleur de Groot van de Zuilense Apotheek en Sylvia Verwoert van Apotheek Ondiep in Utrecht (16 februari)
Fleur de Groot en Sylvia Verwoert vertelden over de Multidisciplinaire GES werkgroep waarin zij participeren. De werkgroep heeft tot doel kwetsbare ouderen in beeld te krijgen en de communicatie rondom deze groep te optimaliseren.

Bekijk de presentatie

Kwetsbare ouderen; een Pilot met Zwip… en verder – Kees Lemmens van Apotheek Malden/Apotheek de Vuursteen (18 februari)
Kees Lemmens vertelde over het project Zwip dat als doel had om de zorg aan ouderen te verbeteren door betere afstemming tussen de disciplines huisarts, POH-som, apotheker, farmaceutisch consulent, SOG, geriatrische fysiotherapeut, thuiszorg en de ouderen-werker van de gemeente. Daarnaast vertelde hij over het Regioprotocol 'Medicatieveiligheid bij ouderen in de keten', dat is ontwikkeld door Farmazorg Rijk van Nijmegen i.s.m. CIHN (Coöperatieve Integrale Huisartsenzorg Nijmegen) en OCE (Organisatie Chronische Eerstelijnszorg).

Bekijk de presentatie

Regiopoli – Adriaan Barentsen van Apotheek Sûnenz in Drachten (23 februari)
Adriaan Barentsen vertelde over ouderenzorg en de Regiopoli Drachten. De regiopoli is een gezamenlijk initiatief van Sûnenz, huisartsen uit Zuidoost-Friesland, medisch specialisten, ziekenhuis Nij Smellinghe en ZuidOostZorg. In de Regiopoli houden medisch specialisten spreekuren.
(Geen presentatie beschikbaar)

Informatieavond voor Mantelzorgers – Liesbeth Paarlberg-Van den Heuvel van Apotheek de Ring in Purmerend (25 februari)
Liesbeth Paarlberg vertelde over de patiëntenavond over mantelzorg die ze met 5 andere apotheken organiseerde, samen met een diëtiste en de wijkverpleegkundige.

Bekijk de presentatie

Multidisciplinaire aanpak polyfarmacie bij kwetsbare ouderen/Palliatief netwerk – Justine van Tongeren en Christiaan Maris van Alphega Apotheek Van den Bergh in Hilversum (22 maart)
Justine van Tongeren vertelde over de samenwerking met de huisartsen, de afdeling psychiatrie van een zorginstelling en de specialist ouderengeneeskunde omtrent 'oude' psychiatrische patiënten. Ze zoomde in op de combinatie psychosomatische geneesmiddelen en de begeleidende rol van de apotheker hierin.
Christiaan Maris vertelde over het netwerk palliatieve zorg Hilversum en de positie die hij daarin heeft genomen. Ook vertelde hij over hoe beter gecommuniceerd kan worden rondom deze kwetsbare patiënten die in deze eindfase van hun leven zitten.

Bekijk de presentatie

Oralia VTGM, uw online hulp voor slikproblemen bij ouderen

Susanne Tesink (LNA)

Bekijk de presentatie

Polyfarmacie bij kwetsbare ouderen

Ronald van de Vaart (SFK)

Bekijk de presentatie

Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA)

Dick Bouma verzorgde na afloop een korte toelichting over de Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA), waarin hij uitlegde wie de VZA is en wat haar rol is op het gebied van arbeidsvoorwaarden in de sector, waaronder de cao.

Bekijk de presentatie

Meet, Great & Eat

De 5 data en locaties

  • Dinsdag 16 februari 2016 in Hotel Van der Valk Nieuwerkerk a/d IJssel
  • Donderdag 18 februari 2016 in Golden Tulip Jagershorst Eindhoven/Leende
  • Dinsdag 23 februari 2016 in Hotel Van der Valk Zwolle
  • Donderdag 25 februari 2016 in Inntel Hotels Amsterdam Zaandam
  • Dinsdag 22 maart 2016 in Mereveld Utrecht

Contact

bijeenkomsten@knmp.nl

(070) 373 73 73 bijeenkomsten@knmp.nl