In gesprek met cliënten rondom medicijnen signaleren de Amsterdamse apothekers en hun assistenten geregeld zaken die niets met medicijnen te maken hebben, maar wel effect hebben op hun gezondheid.
Tijdens een medicatiebeoordeling, een therapietrouwgesprek of bij het afhalen van geneesmiddelen gebeurt het wel eens dat de apotheker of de apotheekmedewerker merkt dat een cliënt niet helemaal begrijpt waar het over gaat (i.v.m. laaggeletterdheid en/of anders taligheid). Ook komt het voor dat de cliënten de medicijnen niet kunnen betalen, verward over komen of er sprake is van een slechte persoonlijke hygiëne. Of de bezorger ziet dat de brievenbus overvol is. En veel medewerkers in de apotheek kennen wel een aantal cliënten die vanwege eenzaamheid graag een praatje in de apotheek komt maken.
Allemaal zaken die niet farmaceutische van aard zijn, maar wel effect hebben op de (mentale) gezondheid van de cliënt. Apothekers voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om met deze signalen iets te doen. Vanuit het FBA, de apothekersvereniging voor Amsterdam Amstelland, is er contact gelegd met welzijnspartijen om de individuele apothekers in de wijken te ondersteunen.
Deze samenwerking is in Amsterdam georganiseerd met de Buurtteams en het Platform informele zorg Amsterdam. Door cliënten hiernaar te verwijzen kan hulp worden geboden, denk bijvoorbeeld aan de inzet van een taalcoach, een financiële coach of een maatje.
Om alle apotheken hier goed over te infomeren zijn er bijeenkomsten georganiseerd waarin zowel de Buurtteams als het platform informele zorg uitleg hebben gegeven. Hierna hebben alle apotheken stadsdeel gebonden contactgegevens ontvangen en is de basis voor samenwerking gelegd.
Uiteraard wordt deze samenwerking regelmatig besproken met elkaar en wisselen apothekers samenwerking ervaringen uit, om onderling van te leren. Periodiek wordt met de Buurtteams en het Platform Informele zorg geëvalueerd om deze samenwerking te optimaliseren.
