De KNMP schrijft een onderzoekscall uit voor voorstellen die vóór 1 december worden ingezonden en een antwoord geven op de vraag: 'Wat is het effect van een door de apotheker gecoördineerde, gepersonaliseerde geneesmiddelen begeleiding bij patiënten met hartfalen, die in de eerste lijn behandeld worden op uitkomsten die de patiënt belangrijk vindt, en op kosten vanuit een maatschappelijk perspectief?’ De onderzoeksresultaten dienen als basis voor een breed toepasbare interventie in het veld.
Het uit te voeren onderzoek dient in een periode van maximaal vier jaar inzichten op te leveren over de effectiviteit van een nieuwe organisatie van de farmaceutische zorg voor hartfalen patiënten, waarbij eerste en tweede lijn nauw samenwerken. De wens is dat deze aanpak een blauwdruk oplevert voor een soortgelijke aanpak bij andere ziektebeelden.
Patiënten met hartfalen zijn relatief oud en kwetsbaar omdat zij veel comorbiditeiten hebben en veel geneesmiddelen gebruiken. Vaak hebben zij lage gezondheidsvaardigheden en veel geneesmiddel gerelateerde problemen. Door bijwerkingen of suboptimale behandeling van het hartfalen komen deze patiënten terecht in het ziekenhuis. Gecoördineerde farmaceutische zorg door apothekers in de eerste en de tweede lijn met verbetering van het geneesmiddelgebruik kunnen leiden tot een betere effectiviteit en minder bijwerkingen, passend bij de persoonlijke doelen van de individuele patiënt. Dit helpt de individuele patiënt en verlaagt de maatschappelijke kosten.
Deze onderzoeksvraag sluit aan bij het KNMP Jaarplan 2023 ‘Apothekers werken samen met onze belangrijke stakeholders en de patiënt’, het Integraal Zorg Akkoord 2023 voor het behandelen van patiënten door efficiënte multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn en de KNMP Onderzoeksagenda 2025.
Aanvrager en aanvraag
Gezien de complexiteit van de onderzoeksvraag en de gewenste efficiency in de uitvoering kan een onderzoeksvoorstel voor het behandelen van de gehele onderzoeksvraag alleen ingediend worden door een onderzoeksconsortium. Hieronder wordt verstaan een samenwerkingsverband van onderzoekers en apothekers uit verschillende settingen (ziekenhuis en openbare farmacie) met een brede en elkaar aanvullende expertise, vanuit tenminste drie verschillende universiteiten in Nederland. Bij voorkeur participeren academische netwerken van apotheken. Elke (hoofd- of mede-) aanvrager kan slechts in één consortium participeren, en dus slechts betrokken zijn bij één subsidie aanvraag voor deze call.
- De aanvraag dient in het Engels te worden opgesteld middels het aanvraagformulier (Format KNMP-call).
- De aanvraag mag een projectbudget van maximaal 1.440.000 euro niet overschrijden. Zie voor de maximale jaarlijkse bedragen het Budget Sheet.
Tijdspad
- De aanvraag dient vóór 1 december 2023 ingediend te worden bij de KNMP via call@knmp.nl.
- De aanvragen worden beoordeeld door een door de KNMP ingestelde expert panel tot januari 2024. Bekijk ter informatie de rubric voor de beoordeling. De subsidie wordt toegekend in februari 2024 aan het consortium met aanvraag die als voldoende is beoordeeld en als de beste aanvraag binnen alle ingediende aanvragen.
- Uiterlijke startdatum onderzoek: 1 mei 2024.
- Uiterlijke einddatum onderzoek en rapportage eindresultaten: 31 december 2027.