Therapietrouw

Therapietrouw is de mate waarin de patiënt zijn behandeling uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar. Apotheekmedewerkers spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van therapietrouw. In een goed gesprek met de patiënt kun je handvatten bieden om de geneesmiddelen in te nemen zoals voorgeschreven. Dit is maatwerk.

Onderwerpen binnen Therapietrouw

Gevolgen van therapieontrouw

Als apotheekmedewerker word je in de dagelijkse praktijk regelmatig geconfronteerd met therapieontrouw. De patiënt neemt de geneesmiddelen niet zoals afgesproken met de behandelaar. Therapieontrouw kan leiden tot een onveilige situatie voor de patiënt en tot extra kosten.

Lees verder

3 fases bij therapieontrouw

Therapieontrouw komt op vele manieren voor. Patiënten nemen soms bewust hun medicatie niet in, omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van vervelende bijwerkingen. Vaak gebeurt het onbewust en vergeet een patiënt ze per ongeluk in te nemen. Er zijn 3 fases bij therapieontrouw. Bij elke fase is het belangrijk om in een gesprek te achterhalen welke barrière(s) de patiënt ervaart.

Lees verder

Tools om therapietrouw te verbeteren

Verschillende tools zijn beschikbaar om de therapietrouw te verbeteren. Bedenk bij het inzetten van tools wel altijd goed welke tool/interventie bij de betreffende patiënt past en bespreek dit met de patiënt.

Lees verder

Communicatie over therapietrouw

Persoonlijke benadering en communicatie op maat is essentieel bij het verbeteren van therapietrouw. Om ervoor te zorgen dat de communicatie met de patiënt zo goed mogelijk verloopt, biedt de KNMP een aantal tips en informatie over communicatietechnieken.

Lees verder

Nascholing therapietrouw

De Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) biedt een e-learning en een training over therapietrouw.

Lees verder