Materialen over laaggeletterdheid herkennen

Om een beter beeld te krijgen van laaggeletterden en waar zij en hun zorgverleners tegenaan lopen, is er een wachtkamerkrant die je kunt lezen en een documentaire en commercial die je kunt bekijken. Deze materialen en informatie helpen ook om de medicatie-uitleg aan laaggeletterde patiënten te vergemakkelijken.
 • Wachtkamerboek 'Kunt u dat even uitleggen?'
  De persoonlijke portretten in het boek 'Kunt u dat even uitleggen?' – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers laten op indringende wijze zien hoe het is om niet te beschikken over voldoende taalvaardigheid. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe lastig het is om instructies als ‘tweemaal daags één’ te begrijpen, of te onthouden welke naam hun geneesmiddel heeft.
 • Documentaire
  De documentaire 'Kunt u dat even uitleggen?' geeft een kijkje in de dagelijkse bezigheden van enkele laaggeletterden en laat zien hoe hun medicijngebruik in gevaar komt doordat ze gezondheidsinformatie niet begrijpen. Ook zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige) vertellen over hun ervaringen.
 • Filmpje
  De commercial 'Moeite met lezen ofzo?' van Stichting Lezen en Schrijven staat stil bij het feit dat 1 op de 9 mensen een excuus gebruikt, omdat ze grote moeite hebben met lezen en schrijven. Alledaagse handelingen zijn voor hen daardoor uitermate lastig.
 • Boekje: 'Geneesmiddelengebruik en gezondheidsvaardigheden'
  Uit Upper-onderzoek naar gezondheidsvaardigheden bij apotheekbezoekers zijn verschillende praktische mogelijkheden naar voren gekomen voor het herkennen en begeleiden van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. In dit boekje staan tips en voorbeelden die je in de apotheek kunt gebruiken om patiënten met beperkte vaardigheden (tijdig) te herkennen en hen de juiste ondersteuning te bieden.


Om laaggeletterde patiënten te kunnen herkennen, kan het volgen van een e-learning of training erg nuttig zijn.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl