Materialen voor communicatie met laaggeletterden

Onderstaand materiaal kun je gebruiken om de medicatie-uitleg te vergemakkelijken voor laaggeletterde patiënten. Dit geeft ook meer inzicht in hoe je met laaggeletterden moet communiceren.
 • Baliekaartje: www.apo.nl
  Je kunt de patiënt wijzen op www.apo.nl. Dit kun je doen door de patiënt een baliekaartje mee te geven. Op www.apo.nl vindt de patiënt een medicijnwoordenboek vinden waarin moeilijke begrippen worden uitgelegd. Ook is aan veel geneesmiddelpagina’s een ‘moeilijke woorden knop’ toegevoegd, waardoor de patiënt de mogelijkheid heeft om de belangrijkste informatie over het medicijn voor te laten lezen. Daarnaast zijn er animatiefilmpjes ontwikkeld die de patiënt helpen de uitleg over lastige termen en begrippen duidelijker te maken, zoals het begrip 'Zo nodig innemen'.
 • Terugvraagmethode
  De terugvraagmethode is een goede methode om te controleren of de informatie goed is overgekomen. Je vraagt de patiënt dan na afloop om de uitleg zelf te verwoorden. Dit doe je op een respectvolle manier, dus niet: “Eens kijken of u het heeft begrepen!” Maar: “Kunt u me vertellen hoe u het medicijn straks gaat gebruiken? Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd.”
 • Bijsluiter in Beeld
  Deze bijsluiter met iconen van SBA kun je inzetten bij de voorlichting aan patiënten over hun medicijngebruik.
 • Buitenlandse bijsluiters
  Maak voor anderstaligen gebruik van buitenlandse bijsluiters, bijvoorbeeld die van de Apotheek Kennisbank.
 • Boekje: 'Geneesmiddelengebruik en gezondheidsvaardigheden'
  Uit Upper-onderzoek naar gezondheidsvaardigheden bij apotheekbezoekers zijn verschillende praktische mogelijkheden naar voren gekomen voor het herkennen en begeleiden van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. In dit boekje staan tips en voorbeelden die je in de apotheek kunt gebruiken om patiënten met beperkte vaardigheden (tijdig) te herkennen en hen de juiste ondersteuning te bieden.
 • Tekeningen
  Maak tekeningen of gebruik illustraties. Beeld uit met behulp van kopjes, een rolletje plakband, een paar pennen of andere voorwerpen op tafel.


Om goed te leren communiceren met laaggeletterde patiënten, kan het volgen van een e-learning of training erg nuttig zijn.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl