Patiëntenzorg

Bij alle apotheekmedewerkers staat farmaceutische patiëntenzorg centraal. Je hebt immers veel contact met patiënten en een belangrijke adviesrol. Om deze rol goed te vervullen, vind je hier uitgebreide informatie over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld therapietrouw en laaggeletterdheid.

Onderwerpen binnen Patiëntenzorg

Farmacogenetica

Farmacogenetica zorgt voor farmacotherapie die beter is afgestemd op de individuele patiënt. Apothekers en artsen kunnen bij de keuze en bijvoorbeeld dosering van een geneesmiddel namelijk rekening houden met de genetische kenmerken van een patiënt.

Lees verder

Laaggeletterdheid

1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Onjuist gebruik van medicatie en therapieontrouw komen veel voor onder laaggeletterde patiënten. Dit komt deels doordat zij de wijze van gebruik niet goed begrijpen. Maar het kan ook te maken hebben met een gebrek aan kennis of vertrouwen in de werking van het medicijn. Pas daarom je medicijninformatie en begeleiding aan aan het begripsniveau van patiënten.

Lees verder

Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)

Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) zijn een nieuwe vorm van medicatiebewaking. Ze combineren meerdere patiëntkenmerken met elkaar, waardoor de patiënt de farmaceutische zorg krijgt die past bij zijn situatie. Dit is nodig, want er zijn steeds meer ouderen met meerdere aandoeningen die veel geneesmiddelen gebruiken.

Lees verder

Therapietrouw

Therapietrouw is de mate waarin de patiënt zijn behandeling uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar. Therapietrouw verbetert de gezondheid van de patiënt en vermindert de zorgkosten. Maatwerk is van belang om de therapietrouw van de patiënt te verbeteren. De apotheek speelt hierin een belangrijke rol.

Lees verder

Verminderde nierfunctie

Medicatiebewaking bij patiënten met een verminderde nierfunctie vereist specifieke kennis. Daarom ontwikkelde de KNMP onder andere een presentatie voor apotheekmedewerkers en een handleiding. Daarnaast zijn er allerlei informatiematerialen beschikbaar voor patiënten, zoals een poster en een voorbeeld van een persbericht.

Lees verder