Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in Zwolle (2 t/m 29 november)

Datum: 2 november 2016 - 29 november 2016
Locatie: Isala, Dokter van Heesweg 2, 8025 AB Zwolle
Tijd: 09:00-20:00
Kosten: Gratis te bezoeken
Organisator: KNMP in samenwerking met Isala en Stadkamer

Medicijnen zijn van levensbelang. Maar om medicijnen goed te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Laaggeletterden hebben daar moeite mee. Deze tentoonstelling laat in beeld en geluid zien welke specifieke problemen laaggeletterden ervaren bij hun medicatiegebruik. En ook wat de oplossing is voor deze problemen. Daarnaast helpt de tentoonstelling het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. De expo is te bekijken van 2 november tot en met 29 november 2016 in Isala te Zwolle.

Wat is er te zien?

  • De experience op de tentoonstelling laat bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers.
  • De documentaire vertelt de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige).
  • De e-learning geeft verpleegkundigen, verzorgers en apothekersassistenten instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.
  • De iconen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of, ‘Na openen beperkt houdbaar’?
  • Het boek ‘Kunt u dat even uitleggen – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

De tentoonstelling is van 2 t/m 29 november dagelijks te bezoeken in Isala te Zwolle. Bij binnenkomst in de centrale hal neemt u de rechter trap en vindt u de tentoonstelling aan uw rechterhand.

Campagne ‘Kunt u dat even uitleggen’

De tentoonstelling, de experience, het boek, de e-learning en de pictogrammen maken onderdeel uit van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ Bovendien lanceerde de KNMP voor deze campagne de website www.apo.nl; een vereenvoudigde URL die leidt naar Apotheek.nl. Deze website biedt naast de pictogrammen over geneesmiddelgebruik, ook gesproken medicijnteksten en animaties voor laaggeletterden.

Meer weten

Lees over de campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' Lees over het herkennen van en communiceren met laaggeletterden 

Direct opslaan in uw agenda: vCal iCal

Download iCal als u een Mac heeft, anders vCal