Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in Hilversum (4 t/m 31 oktober)

Datum: 4 oktober 2016 - 31 oktober 2016
Locatie: Tergooi, Van Riebeeckweg 212, 1213 XZ Hilversum
Tijd: 08:00-17:00
Kosten: Kosteloos
Organisator: KNMP in samenwerking met Tergooi, SAGO, GHO-GO, GGD Gooi & Vechtstreek en Stichting Lezen & Schrijven

Medicijnen zijn van levensbelang. Maar om medicijnen goed te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Laaggeletterden hebben daar moeite mee. Deze tentoonstelling laat in beeld en geluid zien welke specifieke problemen laaggeletterden ervaren bij hun medicatiegebruik. En ook wat de oplossing is voor deze problemen. Daarnaast helpt de tentoonstelling het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. De expo is te bekijken van 4 oktober tot en met 31 oktober 2016 in Tergooi locatie Hilversum.

Wat is er te zien?

  • De experience op de tentoonstelling laat bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers.
  • De documentaire vertelt de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige).
  • De e-learning geeft verpleegkundigen, verzorgers en apothekersassistenten instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.
  • De 24 iconen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of, ‘heel inslikken’?
  • Het boek ‘Kunt u dat even uitleggen – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

De tentoonstelling is van 4 t/m 31 oktober dagelijks te bezoeken in Tergooi, Van Riebeeckweg 212, 1213 XZ Hilversum.

Campagne ‘kunt u dat even uitleggen’

De tentoonstelling, de experience, het boek, de e-learning en de pictogrammen maken onderdeel uit van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ Bovendien lanceerde de KNMP voor deze campagne de website www.apo.nl; een vereenvoudigde URL die leidt naar Apotheek.nl. Deze website biedt naast de pictogrammen over geneesmiddelgebruik, ook gesproken medicijnteksten en animaties voor laaggeletterden.

Meer weten

Lees over de campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' Lees over het herkennen van en communiceren met laaggeletterden 

Direct opslaan in uw agenda: vCal iCal

Download iCal als u een Mac heeft, anders vCal