Opening KNMP-jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ door wethouder De Prez (Botanische Tuin TU Delft)

Datum: 10 mei 2017
Locatie: Botanische Tuin TU Delft, Poortlandplein 6, Delft
Tijd: 16:00-18:00
Organisator: KNMP & Botanische Tuin TU Delft

Op woensdag 10 mei opent de Delftse wethouder De Prez de tweede editie van de KNMP-familietentoonstelling '175 jaar beter beter door de apotheker' in de Botanische Tuin van de TU Delft feestelijk geopend. U bent van harte uitgenodigd.

Hoe bereid je als apotheker het goede medicijn? Hoe zorg je dat je patiënt niet te veel medicatie krijgt? Hoe houd je rekening met erfelijke eigenschappen? En hoe controleer je nauwgezet de medicatie van oudere patiënten die veel medicijnen gebruiken?

Bezoekers van de reizende jubileumtentoonstelling '175 jaar beter beter door de apotheker' ervaren het zelf door in de huid te kruipen van de apotheker. Met de app 'Beter beter' kunnen bezoekers de familie Juub beter beter maken. Zo toont de familietentoonstelling hoe de apotheker als moderne zorgverlener zorgt voor veilig medicijngebruik.

Aanmelden voor de feestelijke opening

Meld u aan

Programma

Inloop 16.00 uur
Start programma 16.30 uur
Officiele opening 16.55 uur
Hapje en drankje 17.00 uur
Einde opening 18.00 uur

Dat de tentoonstelling in de Botanische Tuin van de TU Delft plaatsvindt, is geen toeval. Wetenschappelijk directeur Bob Ursem van de Botanische Tuin vertelt er hieronder meer over.

De Botanische Tuin TU Delft en medicinale planten

Door Bob Ursem, Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU Delft

Medicinale planten zijn in menig tuin de basis voor een botanische tuin of hortus. In Delft is dit niet de eerste aanleiding geweest, omdat het hier vooral ging om technologisch gebruik van botanische soorten, zoals vezel, kleurstoffen, hout, gommen, harsen, latex en oliën. Toch heeft de Botanische Tuin TU Delft ook deels medicinale wortels.

Bij de verhuizing van de tuin van de Oude Delft naar de toenmalige Cultuurtuin voor Technische Gewassen werd het lage deel van de tuin langs het Schiekanaal en vol beplant met medicinale planten voor de Delftse apothekers toegevoegd. Deze collectie is nog steeds in de tuin terug te vinden. De belangstelling naar apothekersplanten is thans achterhaald.

Tot ver in de jaren tachtig en negentig werd er nog volop onderzoek gedaan aan narcotica planten voor de anesthesie in opdracht van de farmaceutische fabriek Organon. In de tuin waren diverse bedden met opiaten ingericht met Sedum, Papaver en Menispermum. Maar de resultaten van het onderzoek van Dr. Leen Maat werden niet benut voor menselijke toepassing, maar vonden hun weg in de diergeneeskunde.

Prof. Adriaan Fuchs deed toen ook onderzoek aan inuline om als goed alternatief te bieden voor zoetstoffen voor diabetici. Maar de extracten van de Helianthus tuberosus bleek tevens carcinogeen te zijn, zodat het onderzoek verder staakte. Met Prof. Herman van Bekkum deed Prof. Fuchs in die tijd ook nog onderzoek naar koolhydraten, in de hoop een oplossing te vinden voor landbouwoverschotten.

Later zijn er andere medicinaal gerichte onderzoeken gestart en dat leidde tot het extraheren van secondaire plantenstoffen met behulp van een revolutionaire techniek van Elektrostatische Hydrodynamische Atomisering, ofwel het met elektrostatische krachten onttrekken van alle plantenstoffen behalve suiker uit planten met hoogspanning en een zeer geringe stroomsterkte zonder verdere aantasting van de plant. Hiermee werd met succes de voorloopstoffen van anti kanker werkende taxol en taxotere stoffen uit Taxus bomen geoogst. Met slechts één chemische verestering stap een werkbare chemokuur kon leveren. Taxol en taxotere stoffen zijn bekend om het insluiten van tumoren van testis en ovariumkankervormen, zodat deze geïsoleerd en vervolgens in regressie gaat ten opzichte van het omringende weefsel. Zodra de tumor, gemerkt met een marker, maximaal gekrompen was, kon men worden geopereerd. Nog steeds is deze methode veelbelovend en is er een begin gemaakt om dit grootschalig te gaan ontwikkelen.

De rol van de tuin in medicinale betekenis is nog steeds niet uitgespeeld. Ook de vondst in 2004 van een nieuw biologisch UV filter is in ontwikkeling. De dwergden uit de Alpen, Pinus mugo ssp. Mugens, heeft in de waslaag componenten die ultra violet licht om kunnen zetten in ongevaarlijk blauw licht. Synthetisch chemisch kan men de stoffen produceren, maar de werking blijft uit. Alleen via genetische transcriptie met behulp van Crispr (Clustered regulary interspaced short palindromic repeats) kunnen we het coderend RNA overzetten in gistcellen en in de nabije toekomst zonnebrandcrèmes ontwikkelen die blijvend werkzaam zijn, tenzij men met douchen het afspoelt. De Botanische Tuin TU Delft blijft ook op medisch gebied een inspiratieplek met toekomst perspectief. Een mooie technische botanische aanvulling op de prachtige expositie van de 175 jaar jubilerende Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie.

 Bezoek de familietentoonstelling

Direct opslaan in uw agenda: vCal iCal

Download iCal als u een Mac heeft, anders vCal