Nieuws & actualiteit

7 november 2019

IGJ: intensivering toezicht op melatonineproducten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat in een brief aan de KNMP weten dat zij het toezicht intensiveert op producten die 0,3 of meer mg van het hormoon melatonine bevatten. De IGJ legt in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf deze maand inspectiebezoeken af beginnend bij fabrikanten en groothandels en vervolgens bij apotheken die melatonineproducten verstrekken.

Lees verder

7 november 2019

Via online cursus of podcast voorbereiden op Wet Arbeidsmarkt in Balans

De regels in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht veranderen vanaf 1 januari 2020. De KNMP biedt ondersteuning om apothekers voor te bereiden op de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Een online cursus en podcast zijn beschikbaar voor apotheker om bijgepraat te worden wanneer het hen uitkomt. Ook is er 10 december een fysieke KNMP-bijeenkomst in Breukelen.

Lees verder

7 november 2019

Minister Bruins: ‘Werken aan nieuwe vergoedingssystematiek voor recalls’

Er wordt gewerkt aan een nieuwe vergoedingssystematiek voor recalls. Dat stelde minister Bruins (VWS) tijdens een debat met de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid. De bewindsman zei dat een duurzame oplossing voor de afhandeling van de kosten van alle werkzaamheden die met een terugroepactie gepaard gaan, moet worden aangedragen door de betrokken partijen.

Lees verder

5 november 2019

Tweede Kamer stemt unaniem voor het bevorderen van magistraal bereiden

De Tweede Kamer steunt met algemene stemmen de motie van GroenLinks om onderzoek te doen naar het bevorderen van magistrale bereidingen. In de motie roept Kamerlid Ellemeet de regering op in overleg te treden met apothekers en zorgverzekeraars. Doel daarvan is te onderzoeken hoe kennisdeling over magistraal bereiden het best kan worden bevorderd. Daarbij komen in ieder geval het juridische en vakinhoudelijke aspect aan de orde, evenals het bedrijfseconomisch verantwoord magistraal bereiden.

Lees verder

31 oktober 2019

KNMP pleit voor aanvullende maatregelen tegengaan tekorten

Om de impact van tekorten voor de Nederlandse patiënt zo klein mogelijk te houden, pleit de KNMP voor aanvullende maatregelen. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het Algemeen Overleg over het geneesmiddelenbeleid dat op 6 november plaatsvindt. Momenteel loopt er onderzoek naar het vergroten van de voorraden van geneesmiddelen. Aanvullende maatregelen zijn echter noodzakelijk om de nadelige gevolgen van tekorten te beperken voor zowel patiënten als apothekers.

Lees verder

31 oktober 2019

‘Brexit zou niet direct tot tekorten moeten leiden’

Eventuele logistieke verstoringen aan de grenzen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en de mogelijke vertraagde levering van geneesmiddelen naar ons land toe zouden niet direct tot tekorten moeten leiden. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister waarschuwt echter wel voor onverwachte gevolgen. De bewindsman wil dan ook dat apothekers en zorginstellingen hun geneesmiddelenvoorraden op basis van historisch verbruik goed op peil houden.

Lees verder

25 oktober 2019

AVG verankerd in Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is verankerd in de Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ). In de nieuwste versie van de code zijn rollen als Functionaris Gegevensbescherming (FG), verwerkingsverantwoordelijke en verwerker opgenomen.

Lees verder

22 oktober 2019

Voorzitter KNMP: patiënten en apothekers niet duperen bij recall

'Patiënten en apothekers mogen niet de dupe worden van terugroepacties van fabrikanten die vervuilde geneesmiddelen uit de handel halen. Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit zijn.’ Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP was daarover heel duidelijk in een uitzending van Radar over de recall van ranitidine.

Lees verder

17 oktober 2019

Recall Topicorte emulsie

Sanofi-Aventis Netherlands b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Topicorte emulsie 2,5 mg/g met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder