Nieuws & actualiteit

15 maart 2018

Geneesmiddelentekorten lopen ook in 2017 verder op

Persbericht | Het aantal geneesmiddelentekorten is in 2017 wederom gestegen. De apothekersorganisatie KNMP noteerde 732 tekorten, tegenover 710 in 2016. De tekorten lopen sinds 2010 steeds verder op. ‘Het is voor de apothekers in Nederland onderhand onverteerbaar’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Met kunst- en vliegwerk probeert de apotheker voor de patiënt een oplossing te vinden. De patiënt gaat dit steeds meer voelen.’

Lees verder

9 maart 2018

KNMP: pakketadvies staat haaks op regeerakkoord

Het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) om middelen als Vitamine D en paracetamol (1000 mg) uit het basispakket te verwijderen staat haaks op het regeerakkoord. Dit stelt de KNMP samen met KBO-PCOB en het Reumafonds in een brief aan de VWS-ministers Bruins en De Jonge.

Lees verder

8 maart 2018

CBG schorst handelsvergunningen Gastilox en Rilies

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 5 maart 2018 drie handelsvergunningen voor de zuurbindende middelen Gastilox en de handelsvergunning voor de pijnstiller Rilies geschorst. Dit is bekendgemaakt in een bericht op de website van het CBG.

Lees verder

7 maart 2018

Berenschot: versoepeling preferentiebeleid is gewenst

Persbericht | Het preferentiebeleid raakt de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat vergroot risico’s van het wisselen van medicatie, zoals medicatiefouten en een lagere therapietrouw van de patiënt. Daarom is een versoepeling van het preferentiebeleid nodig. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van Berenschot.

Lees verder

5 maart 2018

Apothekers geven online medicijninformatie in korte video’s

Persbericht | Apothekers leggen de belangrijkste informatie per medicijn op apotheek.nl vanaf 5 maart 2018 in korte video’s uit. Apothekersorganisatie KNMP wil met de gratis online filmpjes juist medicijngebruik onder patiënten stimuleren.

Lees verder

1 maart 2018

‘Medicijnresten inzamelen: gemeenten nu aan zet’

De gemeenten zijn aan zet om de afvoer van medicijnafval in heel Nederland goed te organiseren. Dat zegt Marc de Rooy, die voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de ketenaanpak Medicijnresten uit Water aanstuurt.

Lees verder

27 februari 2018

Recall Acid A Vit crème 0,5 mg/g

Pierre Fabre Benelux roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Acid A Vit crème 0,5 mg/g terug op apotheekniveau.

Lees verder

26 februari 2018

Geen artsenverklaring nodig voor import Ascorbinezuur en Amoxicilline parenteraal

IGJ heeft besloten dat vanwege tekorten van Ascorbinezuur en Amoxicilline apothekers tijdelijk producten mogen afleveren uit andere EU-lidstaten zonder vooraf individuele toestemming aan te vragen bij de inspectie. Ook hoeven zij geen artsenverklaringenadministratie meer bij te houden.

Lees verder

22 februari 2018

Kwaliteitsindicatoren 2017: invullen extra WSO-tabblad levert waardevolle informatie op

Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) vraagt bij het invullen van de jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren speciale aandacht voor het WSO-tabblad, omdat dit waardevolle informatie oplevert voor openbaar apothekers.

Lees verder