Nieuws & actualiteit

18 juni 2018

Minister Bruins over magistrale bereiding: meer helderheid en minder belemmeringen

VWS-minister Bruno Bruins wil meer helderheid en minder belemmeringen rondom de magistrale bereiding. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de minister voor Medische Zorg een pakket aan maatregelen aankondigt om de uitgaven voor genees- en hulpmiddelen te beheersen.

Lees verder

14 juni 2018

KNMP stelt e-learning over laaggeletterdheid beschikbaar via CME-Online

De KNMP stelt in samenwerking met het online nascholingsinstituut CME-Online de e-learning ‘Bevorderen van juist medicijngebruik onder laag geletterden’ beschikbaar. De ruim 13.000 CME-Online-geabonneerde apothekersassistenten kunnen zo gebruikmaken van de e-learning. De cursus is met 1 punt geaccrediteerd.

Lees verder

7 juni 2018

Meningokokken ACWY-vaccinatie vervangt meningokokken C-vaccinatie

De meningokokken C-vaccinatie is sinds mei 2018 in het rijksvaccinatieprogramma voor peuters van 14 maanden vervangen door de meningokokken ACWY-variant. Ook krijgen 14-jarigen per oktober 2018 de meningokokken ACWY-vaccinatie. Aanleiding is de toename van het aantal meningokokkenziektes type W in Nederland. Het Informatorium Medicamentorum is op deze wijziging aangepast.

Lees verder

1 juni 2018

KNMP oneens met besluit kabinet over vitaminen uit basispakket

De KNMP is het oneens met het besluit van het kabinet om het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over vitaminen, mineralen en paracetamol te volgen. Door de maatregel verdwijnt een aantal producten per 1 januari 2019 uit het basispakket. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie: ‘Een kwetsbare groep patiënten wordt hiervan de dupe. Dit is slecht voor de volksgezondheid en qua besparing is het een kwestie van penny wise, pound foolish.’

Lees verder

1 juni 2018

Reminder: jodiumtabletten beschikbaar via groothandels

Apothekers kunnen via hun groothandel jodiumtabletten bestellen. De adviesprijs voor de verkoop is 2,95 euro. De tabletten zijn ook in de G-Standaard opgenomen.

Lees verder

31 mei 2018

Medische verklaring nodig bij meenemen opiumwetmiddelen naar buitenland

Patiënten die opiumwetmiddelen mee willen nemen naar het buitenland, hebben hiervoor een medische verklaring nodig. Afhankelijk van de bestemming is dit een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.

Lees verder

23 mei 2018

Recall Accu-Chek Aviva en Accu-Chek Performa teststrips

Roche Diabetes Care Nederland BV heeft op 18 mei 2018 een recall in gang gezet op patiëntniveau voor Accu-Chek Aviva en Accu-Chek Performa glucoseteststrips.

Lees verder

17 mei 2018

Apothekers delen maandelijks 45.000 beveiligde berichten via Siilo

Apothekers die de gratis messenger-app Siilo gebruiken, versturen maandelijks zo’n 45.000 berichten. En ze zijn actief in ruim 80 groepen (ideaal voor casuïstiek). Dit blijkt uit gegevens van Siilo. ‘De cijfers tonen dat apothekers elkaar en andere zorgprofessionals weten te vinden via de app. Het is bovendien een mooie tool als je aan de verplichtingen van de AVG wilt voldoen’, aldus Frans Moss, Data Protection Officer voor de KNMP.

Lees verder

17 mei 2018

Ramadan en diabetespatiënten: wat zijn de adviezen

De meeste moslims in Nederland zijn dinsdag 15 mei begonnen met de ramadan. Door de veranderingen in het dagritme en het eten op ongewone tijden, kunnen diabetespatiënten hier hinder van ondervinden. Apothekers kunnen hen speciale adviezen meegeven.

Lees verder