Nieuws & actualiteit

4 mei 2017

Jodiumtabletten reduceren opname radioactief jodium 40-60%

Er is tot 6 uur na inhalatie van radioactief jodium een reductie van 40 tot 60% mogelijk bij inname van jodiumtabletten. Dat blijkt uit het factsheet over jodiumprofylaxe voor artsen en apothekers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Lees verder

4 mei 2017

500 AED-buitenkasten voor apotheken en huisartsenpraktijken

De Hartstichting en de Vriendenloterij stellen 500 AED-buitenkasten gratis beschikbaar voor apotheken, huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. Doel is om buurten in Nederland veiliger te maken, doordat de buitenkast 24 uur per dag bereikbaar is.

Lees verder

4 mei 2017

Recordaantal abstracts voor PRISMA-symposium 2017

Het PRISMA-symposium 2017 telt een recordaantal abstracts. Maar liefst 66 worden er gepresenteerd op 16 mei in Amersfoort.

Lees verder

1 mei 2017

KNMP-voorzitter: ‘Medicijngebruik Johan Derksen levensgevaarlijk’

Het medicijngebruik van journalist en voetbalanalist Johan Derksen is onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een reactie op het onwel worden van Derksen na het innemen van slaapmedicatie met een onduidelijke herkomst. Veel medicijnen die via internet worden verkocht zijn nep. Bovendien ontbreekt dan de controle door de eigen (huis)arts en apotheker.

Lees verder

1 mei 2017

Introductie What’s New gaat voorop in LSP verbeterplan

Met de introductie van What’s New is een eerste vooruitgang geboekt in het LSP Verbeterplan. Deze actualiteitscontrole van medische gegevens is inmiddels door CGM opgeleverd. De uitrol van de nieuwe release is in april 2017, zodat alle apotheken met CGM Apotheek binnenkort beschikken over de functionaliteit. De andere apotheekinformatiesystemen volgen later dit jaar.

Lees verder

26 april 2017

Apothekers kunnen nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen

Apothekers kunnen kosteloos nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen. De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, KNMP en het Catharina Ziekenhuis presenteren ‘Medicijnen voor nierpatiënten. Zo gebruikt u ze’ en om ‘Soms moet u uw medicijnen even overslaan’.

Lees verder

26 april 2017

KNMP, LHV, NHG en FMS op de bres voor uniforme prescriptieafspraken

De KNMP, LHV, NHG en FMS bevestigen in een gezamenlijke brief aan VWS dat zij staan voor uniforme prescriptieafspraken. Zij maken zich ongerust over de kwaliteit van zorg nu blijkt dat sommige verzekeraars eigen aflevertermijnen willen hanteren en daarmee de prescriptieafspraken schenden.

Lees verder

21 april 2017

Essential Pharmaceuticals niet bereid om prijzen te verlagen

Essential Pharmaceuticals is niet bereid de prijzen van Camcolit, Norgalax, Calcitonine en Slow K te verlagen. In navolging van de KNMP heeft het ministerie van VWS daarop aangedrongen. Dat blijkt uit de beantwoording van de staatssecretaris van VWS op Kamervragen van de SP. Ook wil de fabrikant geen inzicht geven in de kostenopbouw van deze geneesmiddelen.

Lees verder

21 april 2017

Overheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

Ter bescherming tegen een eventueel nucleair incident krijgen bepaalde doelgroepen in Nederland na de zomer de beschikking over jodiumtabletten. Voor de predistributie hiervan kiest de overheid voor huis-aan-huis verstrekking per post. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer. Naast deze predistributie worden er regionaal operationele plannen uitgewerkt voor nooddistributie na een nucleair incident.

Lees verder