Nieuws & actualiteit

2 augustus 2017

NZa keurt facultatieve zorgprestatie medicatiebegeleiding Parkinsonpatiënten goed

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een facultatieve zorgprestatie voor de medicatiebegeleiding bij patiënten met Parkinson goedgekeurd. De prestatie is aangevraagd door zorgverzekeraar Menzis en ApotheekZorg B.V. en is per 1 augustus 2017 van kracht, zo blijkt uit een publicatie op NZa.nl.

Lees verder

31 juli 2017

Jaarlijks 30.000 opiaatgebruikers behoed voor verstopping

Persbericht | Bij 30.000 gebruikers van morfine-achtige pijnstillers, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, hebben apothekers een laxeermiddel aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een ernstige verstopping. Deze pijnstillers ook wel opiaten genoemd kunnen de darmen stilleggen, waardoor ernstige obstipatie kan ontstaan. Om die reden geven apothekers gelijktijdig met de pijnstillers een laxeermiddel mee aan patiënten.

Lees verder

28 juli 2017

Aris Prins in de media over antibiotica

Openbaar apotheker en KNMP-bestuurder Aris Prins heeft de afgelopen weken in de media een aantal keren uitleg gegeven over het gebruik van antibiotica. Prins werd donderdag 27 juli in het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur bevraagd over dit onderwerp. Dit na een publicatie in British Medical Journal, waarin Britse wetenschappers stellen dat het voortijdig stoppen van een antibioticakuur niet zo gevaarlijk is als tot nu toe werd gedacht.

Lees verder

27 juli 2017

Apothekers kunnen reactie geven op toekomstige tabaksbeleid

Apothekers kunnen via twee internetconsultaties reageren op het toekomstige tabaksbeleid. De consultaties bevatten vragen over de nieuwe regelgeving om de verleidingen van tabaksproducten en de aanverwante producten verder terug te dringen. Meedoen kan tot 3 september.

Lees verder

27 juli 2017

Voorstel farmaceutisch praktijkonderzoek indienen voor 3 september

Voorstellen voor farmaceutisch praktijkonderzoek kunnen tot 3 september 2017 worden ingediend. Eind oktober maakt de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) bekend welke projecten een bijdrage uit het KNMP-onderzoeksbudget 2018 krijgen.

Lees verder

21 juli 2017

Zelftest voor hiv in de media

Apotheker Taco van Witsen spreekt zaterdag 22 juli in het NOS-journaal over de zelftest voor hiv. Het item is opgenomen in de Schinkel Apotheek in Amsterdam en is – ijs en weder dienende – op 22 juli om 18.00 uur en om 20.00 uur op het Journaal te zien en tussen 7.00 en 8.30 uur op radio NPO 1 te beluisteren.

Lees verder

21 juli 2017

Spookfactuur NL Domein Host

Een bedrijf dat zichzelf NL Domein Host noemt, probeert door het versturen van spookfacturen onder andere apotheken op te lichten. Hiervan heeft de KNMP een melding gekregen.

Lees verder

20 juli 2017

Falsified Medicines Directive: NMVO en Arvato tekenen contract

De Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) en het IT-bedrijf Arvato hebben een contract getekend voor de realisatie van het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem. Dit treedt vanaf 9 februari 2019 in werking om de echtheid van geneesmiddelen te verifiëren. Ook de KNMP participeert in de NMVO.

Lees verder

13 juli 2017

Nieuwe wet: niet autorijden bij morfine of medicinale cannabis

Gebruikers van morfine en medicinale cannabis mogen niet autorijden. Dit blijkt uit nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 over het gebruik van drugs in het verkeer. De wet maakt geen uitzondering voor gebruik van middelen die op recept door een apotheker zijn afgeleverd.

Lees verder