Nieuws & actualiteit

30 november 2017

KNMP zoekt gebruikers voor bètaversie KNMP Kennisbank

De KNMP is op zoek naar apothekers die als eersten willen werken met de bètaversie van de KNMP Kennisbank. Een maand voor de lancering van de vernieuwde KNMP Kennisbank - met meer gebruiksgemak en een prettige look and feel - kunnen praktijkapothekers in december meehelpen door hun gewaardeerde feedback.

Lees verder

30 november 2017

Voor contracten zorg asielzoekers gelden in 2018 dezelfde uitgangspunten

De contracten voor zorg aan asielzoekers uit 2017 worden in 2018 onder dezelfde voorwaarden voortgezet. Dit is het uitgangspunt van Arts en Zorg, dat na een aanbestedingstraject vanaf 1 januari 2018 eerstelijnszorg gaat leveren aan alle asielzoekers in de COA-opvang in Nederland.

Lees verder

29 november 2017

LSP-vergoeding voor apothekers gaat omhoog

De jaarlijkse vergoeding van het LSP gaat voor apothekers per 1 januari 2018 omhoog van 1204 naar 1365 euro, de voorwaarden en momenten van uitbetalen blijven hetzelfde. De opt-in vergoeding is voor de periode 2018-2020 ongewijzigd. Dit zijn verzekeraars, koepelorganisaties en VZVZ overeengekomen.

Lees verder

29 november 2017

Gesprekken stopgezet inzake aflevertermijnen Zilveren Kruis

De gesprekken die de KNMP samen met het NHG de afgelopen weken voerde met Zilveren Kruis zijn stopgezet. De gesprekken betroffen de verlengde aflevertermijnen van medicatie, die een risico vormen voor medicatieveiligheid en therapietrouw, en op toename van verspilling en geneesmiddeltekorten.

Lees verder

28 november 2017

KNMP: ‘Aandacht, tijd en passende zorg voor ouderen’

De KNMP vraagt meer tijd, aandacht en passende (farmaceutische) zorg voor ouderen. Dit doet zij samen met twintig andere organisaties in een pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving. Met het pleidooi, dat op 20 november werd overhandigd aan minister De Jonge van VWS, jagen de partijen samen de beweging naar zo’n samenleving aan.

Lees verder

23 november 2017

Apotheker in week van patiëntveiligheid: gebruik nooit het geneesmiddel van een ander

Apotheker Tim Zaagman waarschuwt in de week van de patiëntveiligheid voor het gebruik van receptgeneesmiddelen van huisgenoten, vrienden en familie. Het is een van de vijf tips om fouten in de zorg te voorkomen, die de mede-eigenaar van Service Apotheek Elderveld in Arnhem in een filmpje van de Patiëntenfederatie geeft.

Lees verder

23 november 2017

KNMP Kennisbank in 2018: meer gebruiksgemak en moderner design

De KNMP werkt aan een vernieuwde KNMP Kennisbank met meer gebruiksgemak en een moderner design. De lancering van de hedendaagse vormgeving staat gepland voor januari 2018. In de herfst van 2018 komt er nog meer overzicht in het Informatorium Medicamentorum, plus een aantal vernieuwde functionaliteiten.

Lees verder

23 november 2017

Tweede Kamer wil apothekers beschermen bij bereiden

De Tweede Kamer wil apothekers nadrukkelijker juridisch beschermen bij het zelf bereiden van geneesmiddelen. Dat blijkt uit het Algemeen Overleg (AO) Geneesmiddelenbeleid op 22 november in de Tweede Kamer. Minister Bruins van Medische Zorg gaat hiermee aan de slag. Volgens de minister is een landelijk dekkend netwerk van bereidend apotheken belangrijk voor nu en in de toekomst.

Lees verder

23 november 2017

Rapportage IMM-recepten voortaan digitaal

Apothekers mogen voortaan hun In Manu Medici (IMM)-opiumwetrecepten digitaal laten inzien door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit kan via een tool van de SFK, indien de apotheker daarvoor toestemming geeft. Dit zijn de KNMP en de IGJ overeengekomen.

Lees verder