Nieuws & actualiteit

10 oktober 2017

KNMP slaat alarm over terugloop bereidende apotheken Zeeland

Het aantal bereidende apotheken in Zeeland loopt gevaarlijk terug, waarschuwt de KNMP in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) van 10 oktober 2017. Het zijn er op dit moment nog maar vier.

Lees verder

9 oktober 2017

KNMP: ‘Geef xylometazoline-neusspray UA-status’

Geef xylometazoline de UA-status, zodat het enkel nog via de apotheek verstrekt wordt. Dat stelt de KNMP in het programma Kassa in reactie op KNO-arts prof. dr. Fokkens die wijst op de verslavende werking van het middel. Uitsluitend op recept verstrekken, is niet nodig, aldus de KNMP.

Lees verder

5 oktober 2017

Apotheekbereidingen voor 2,5 miljoen patiënten onder druk

Persbericht | 2,5 miljoen patiënten zijn afhankelijk van apotheekbereidingen omdat er voor hen geen passend geneesmiddel in de handel is. Als er geen voorspelbaar investeringsklimaat komt, worden de 350 momenteel nog bereidende apotheken bedreigd in het in stand houden van hun bereidingsfaciliteit. Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP in het Pharmaceutisch Weekblad van 6 oktober.

Lees verder

5 oktober 2017

Doseringsadviezen KNMP verbeteren medicatiebewaking bij dialyse

Voor dialyse zijn doseringsadviezen beschikbaar gekomen. Verschillende en soms tegenstrijdige adviezen, die voor de patiënt mogelijk ernstige gevolgen kunnen hebben, behoren daarmee tot het verleden. De evidence-based adviezen zijn bereikbaar via de G-Standaard en knmp.nl.

Lees verder

3 oktober 2017

Dure geneesmiddelen in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak op maandag 2 oktober in de rondetafel Farmaceutische Industrie over de hoge kosten van (wees)geneesmiddelen en de rol van de farmaceutische industrie. Hier kwamen onder meer de bredere inzet van patiëntregistraties en biomarkers, patentwetgeving, aanpassing van mededingingstoezicht en decentrale inkoopmodellen aan bod. De KNMP ging in haar schriftelijke inbreng in op gepast gebruik, farmacogenetica en apotheekbereidingen. Op 22 november spreekt de Vaste Commissie VWS hierover verder in een Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid.

Lees verder

2 oktober 2017

Jodiumtabletten te bestellen via groothandels

Apothekers kunnen vanaf 2 oktober via de gangbare procedure bij hun groothandel jodiumtabletten bestellen. Vanaf oktober zijn de tabletten in de G-Standaard opgenomen. De adviesprijs voor de verkoop is 2,95 euro. De jodiumtabletten mogen vanaf 10 oktober worden verkocht in apotheek en drogist.

Lees verder

27 september 2017

Assistenten bekostigen zelf (her)registratie kwaliteitsregister

Apothekersassistenten dienen per 1 juli 2017 zelf de (her)registratie in het kwaliteitsregister te bekostigen. Dit is een van de wijzigingen die de cao-partijen hebben doorgevoerd bij de samenvoeging van kwaliteitsregisters KAOF en KAA in het Kwaliteitsregister Apothekersassistenten (KA). Voorheen werden de kosten van registratie en herregistratie betaald uit de afdracht van cao-partijen.

Lees verder

26 september 2017

Correctie Standaarden voor Zelfzorg 2017

In de nieuwste druk van het boek Standaarden voor Zelfzorg staat een fout in een stroomschema. Het gaat om ‘Schema 1: De combinatiepil’ in de Zelfzorgstandaard Noodanticonceptie op pagina 204.

Lees verder

25 september 2017

Vereniging tegen de Kwakzalverij trekt nominatie KNMP in

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de nominatie van de KNMP voor de zogeheten Meester Kackadorisprijs 2017 ingetrokken. Dit besluit volgt op een brief van voorzitter Gerben Klein Nulent, die vaststelt dat de kandidatuur is gebaseerd op onterechte gronden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij erkent dat er sprake is van een misser en biedt daarvoor ‘nederige excuses aan’, aldus dr. C.N.M. Renckens namens de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Lees verder