Algemeen nieuws

Maternale kinkhoestvaccinatie in Rijksvaccinatieprogramma

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vanaf 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vrouwen die zwanger zijn kunnen vanaf die datum bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) terecht om de vaccinatie te halen. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen zich op eigen kosten via de huisarts of GGD laten vaccineren.

Maternale kinkhoestvaccinatie in Rijksvaccinatieprogramma - Lees verder...

Onderzoek naar overwegingen bij geneesmiddelentekorten in apotheekpraktijk

De Universiteit Utrecht en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy onderzoeken de overwegingen van openbaar apothekers bij geneesmiddelentekorten in de dagelijkse praktijk. Openbaar apothekers zijn van harte uitgenodigd mee te doen aan de enquête, die 10 tot 20 minuten tijd kost.

Onderzoek naar overwegingen bij geneesmiddelentekorten in apotheekpraktijk - Lees verder...

Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste gezondheidswebsite 2019

Apotheek.nl, de KNMP-publiekswebsite over medicijnen, is voor de 2e keer op rij door het Nederlandse publiek verkozen tot ‘Beste Website van het Jaar’ in de categorie Gezondheid. De medicijnwebsite sleepte de award in 2018 voor het eerst in de wacht. ‘Het was een uitdaging om de award vorig jaar te behalen, maar misschien een nog wel grotere om deze te behouden’, aldus een trotse Nike Everaarts – de Gruyter, apotheker en coördinator van Apotheek.nl.

Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste gezondheidswebsite 2019 - Lees verder...

ZonMw stelt subsidies beschikbaar voor ‘Proeftuinen Therapietrouw’

ZonMw doet een oproep aan onder meer apothekers en huisartsen om subsidie aan te vragen voor projecten die gericht zijn op het verbeteren van de therapietrouw bij thuiswonende patiënten. De nadruk ligt op relatief eenvoudige oplossingen ter ondersteuning van goed gebruik van geneesmiddelen, die gemakkelijk implementeerbaar zijn. Dat schrijft ZonMw op haar website.

ZonMw stelt subsidies beschikbaar voor ‘Proeftuinen Therapietrouw’ - Lees verder...

KNMP en KNMG plaatsen kritische kanttekeningen bij advies RVS over beroepen

De oplossing van de Raad voor de Samenleving (RVS) voor de problemen rondom de Wet BIG om beroepen door bekwaamheden te vervangen, kan niet op steun rekenen van de KNMP. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. De KNMP heeft deze brief van de KNMG medeondertekend omdat dit RVS-advies grote risico’s voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid met zich meebrengt.

KNMP en KNMG plaatsen kritische kanttekeningen bij advies RVS over beroepen - Lees verder...

KNMP participeert bij totstandkoming ‘Zo werkt de geneesmiddelenzorg in Nederland’

De KNMP heeft samen met een tiental partijen bijgedragen aan het nieuwste boek van het ‘Platform Zó werkt de zorg’. Met de publicatie van ‘Zó werkt de geneesmiddelenzorg’ is er een feitelijke basis voor het debat over geneesmiddelen en farmaceutische zorgverlening.

KNMP participeert bij totstandkoming ‘Zo werkt de geneesmiddelenzorg in Nederland’ - Lees verder...

Verkiezing KNMP-voorzitter: stemperiode geopend

KNMP-leden mogen tot maandag 9 december stemmen op de kandidaten voor het voorzitterschap van de KNMP. Ook kunnen zij stemmen voor de herbenoeming van de KNMP-bestuursleden Katja van Oirschot en Sijtze Blaauw en voor de wijziging van de statuten. Alle leden hebben 15 november een e-mail ontvangen met daarin een persoonlijke link.

Verkiezing KNMP-voorzitter: stemperiode geopend - Lees verder...

IGJ krijgt boetebevoegdheid bij FMD

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt begin 2020 de bevoegdheid boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet voldoen aan de verplichtingen van de Falsified Medicines Directive (FMD). Boetes kunnen in eerste instantie opgelegd worden aan apotheekhoudenden die niet aangesloten zijn bij de NMVO, structureel onevenredig veel alerts veroorzaken en/of niet scannen.

IGJ krijgt boetebevoegdheid bij FMD - Lees verder...

RIVM-onderzoek bevestigt: er zat te veel NDMA in ranitidine

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in vrijwel alle maagzuurremmers met ranitidine die op de Nederlandse markt waren, een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine (NDMA) heeft gezeten. De registratiehouders hebben eerder al in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vrijwel alle ranitidine teruggeroepen.

RIVM-onderzoek bevestigt: er zat te veel NDMA in ranitidine - Lees verder...