Algemeen nieuws

Nieuw in Richtlijnklapper Farmaceutische Zorg: samenvattingskaart consultvoering

De KNMP stelt de samenvattingskaart bij de KNMP-richtlijn Consultvoering beschikbaar. Deze samenvattingskaart is een nieuwe toevoeging aan de Richtlijnklapper Farmaceutische Zorg, ook bekend als de ‘oranje klapper’. In de samenvattingskaart staan kernaanbevelingen uit de richtlijn en praktische tips voor apothekers en apotheekteams. Ook zijn gesprekshulpen met voorbeeldvragen voor het consult met de patiënt opgenomen. Apothekers krijgen deze per post toegestuurd.

Nieuw in Richtlijnklapper Farmaceutische Zorg: samenvattingskaart consultvoering - Lees verder...

KNMP sluit aan bij campagne Samen Beslissen

De KNMP heeft zich aangesloten bij de nationale campagne Samen Beslissen. In deze campagne, onder coördinatie van de Patiëntenfederatie Nederland, zetten zorgpartijen zich in voor meer samen beslissen. Om dit te bevorderen krijgen patiënten en zorgverleners via de campagnewebsite Begineengoedgesprek.nl hulpmiddelen en tips aangereikt.

KNMP sluit aan bij campagne Samen Beslissen - Lees verder...

CBG: 'Zeer zeldzame kans op ruggenmergontsteking na AstraZeneca of Janssen vaccin'

Er is een zeer zeldzame kans op de ruggenmergontsteking myelitis transversa na een vaccinatie met het coronavaccin van AstraZeneca (Vaxzevria) of Janssen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar website. Zorgverleners moeten volgens het CBG letten op symptomen van myelitis transversa, zodat de diagnose tijdig wordt gesteld en de behandeling op tijd kan starten. Tot en met 9 januari 2022 zijn in bij bijwerkingencentrum Lareb in totaal 7 meldingen ontvangen van myelitis transversa.

CBG: 'Zeer zeldzame kans op ruggenmergontsteking na AstraZeneca of Janssen vaccin' - Lees verder...

Ministerie VWS maakt subsidievoorwaarden Kickstart Medicatieoverdracht bekend

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft de subsidievoorwaarden voor de Kickstart Medicatieoverdracht bekendgemaakt. Over deze subsidievoorwaarden vinden informatiesessies plaats voor penvoerders, zorgaanbieders en ICT-leveranciers. De online sessies zijn van 24 januari tot en met 27 januari 2022.

Ministerie VWS maakt subsidievoorwaarden Kickstart Medicatieoverdracht bekend - Lees verder...

KNMP in gesprek met ministerie VWS, RIVM, GGD over vaccineren door apothekers

De KNMP voert gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het RIVM en de GGD-en over vaccineren door apothekers. In een Kamerbrief licht minister Ernst Kuipers (VWS) het parlement daarover in. Eerder verzochten de Kamerleden Aukje de Vries (VVD) en Jan Paternotte (D66) het kabinet om na te gaan welke drempels voor apothekers bestaan om bij te dragen aan het fijnmazig wijk- en doelgericht vaccineren.

KNMP in gesprek met ministerie VWS, RIVM, GGD over vaccineren door apothekers - Lees verder...

Minister over PBM-pakketten: ‘Aanwezige voorraad mag worden verstrekt’

De aanwezige voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen-pakketten (ook wel PBM-pakketten) mag – binnen de bestaande afspraken - worden verstrekt aan cliënten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Door zijn ministerie wordt nog uitgezocht of een verlenging van de regeling mogelijk is tot aan de zomer van 2022. De oorspronkelijke regeling met de PBM-pakketten liep tot en met 31 december 2021.

Minister over PBM-pakketten: ‘Aanwezige voorraad mag worden verstrekt’ - Lees verder...