Nieuws & actualiteit

15 maart 2018

Medicijnafval: apothekers draaien in 10% van de gemeenten nog op voor de rekening

In 38 van de 380 Nederlandse gemeenten moeten apotheken nog steeds betalen voor het vrijwillig inzamelen en afvoeren van medicijnafval van burgers. Dat blijkt uit een derde landelijke inventarisatie van de KNMP, uitgevoerd in maart 2018.

Lees verder

15 maart 2018

Kwaliteitsindicatoren 2017: Start uitvraag maandag 19 maart

De uitvraag kwaliteitsindicatoren 2017 start maandag 19 maart. Deze neemt vier weken in beslag en loopt van 19 maart tot en met 16 april.

Lees verder

12 maart 2018

Import Imipramine mag zonder artsenverklaring

Apothekers mogen vanwege tekorten van Imipramine tijdelijk vervangende producten afleveren uit andere EU-landen, zonder vooraf toestemming te vragen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit heeft de IGJ bekendgemaakt in een bericht op haar website.

Lees verder

9 maart 2018

KNMP vraagt aandacht voor selectieve contractering inzake hulpmiddelen

De KNMP vraagt aandacht voor de selectieve contractering van zorgverzekeraars inzake hulpmiddelen. Dit staat in een brief van de apothekersorganisatie aan de Tweede Kamer. Bij diverse zorgverzekeraars is de apotheek bij voorbaat uitgesloten.

Lees verder

8 maart 2018

De vier grootste misverstanden over het aanstellen van een FG

Het is inmiddels breed bekend dat apotheken volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 25 mei 2018 verplicht zijn een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Maar hoe dat moet? Daar bestaan nog wel wat misverstanden over. Dit zijn de vier grootste.

Lees verder

8 maart 2018

Meer tijd om zorg aan onverzekerde patiënt te melden

Zorgverleners hebben niet meer één, maar zeven dagen de tijd om verleende zorg aan onverzekerde patiënten te melden. Dit is een van de wijzigingen in de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden per 1 maart 2018.

Lees verder

8 maart 2018

Kwaliteitsindicatoren 2017: zes zaken om op te letten

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2017 start over ruim een week. Dit jaar duurt de uitvraag twee weken korter dan voorheen: van 19 maart tot en met 16 april. Om direct aan de slag te kunnen, vraagt de KNMP samen met de SFK aandacht voor onderstaande checklist. Zes zaken om op te letten.

Lees verder

7 maart 2018

Berenschot: versoepeling preferentiebeleid is gewenst

Persbericht | Het preferentiebeleid raakt de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat vergroot risico’s van het wisselen van medicatie, zoals medicatiefouten en een lagere therapietrouw van de patiënt. Daarom is een versoepeling van het preferentiebeleid nodig. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van Berenschot.

Lees verder

2 maart 2018

Kwaliteitsindicatoren 2017: indicatorgids beschikbaar

Van 19 maart tot en met 16 april 2018 is de jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2017. Voor deze uitvraag zijn de indicatorgids openbare apotheken en het extra WSO-tabblad nu te downloaden.

Lees verder