Nieuws & actualiteit

23 september 2021

Wereld Apothekers Dag staat dit jaar in het teken van vertrouwen

Dit jaar staat Wereld Apothekers Dag in het teken van vertrouwen. Het thema van deze internationale dag is ‘Pharmacy: Always trusted for your health’. Jaarlijks brengt International Pharmaceutical Federation (FIP) de rol van de apotheker op 25 september naar voren.

Lees verder

21 september 2021

WZOA en VAD stemmen in met cao Apothekers in Dienstverband

De Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) en de Vereniging Apothekers in Dienstverband (VAD) zijn overgegaan tot het ondertekenen van de nieuwe cao Apothekers in Dienstverband. De nieuwe en gemoderniseerde cao heeft een looptijd van 1 september 2021 tot en met 30 juni 2022, en is de opvolger van de cao Apothekers in Dienstverband 2017.

Lees verder

20 september 2021

IGJ: zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen

Zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een bericht op haar website. Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar zorgverleners doen er dus goed aan daarvoor te kiezen, aldus IGJ.

Lees verder

16 september 2021

KNMP met apothekersorganisaties in gesprek over regionalisering

De KNMP is met regionale apothekersorganisaties in gesprek over ontwikkelingen rondom regionalisering. Tijdens de netwerkdag op 15 september 2021 kwamen rollen en verwachtingen bij de verdere regionalisering binnen de gezondheidszorg aan de orde. In dat kader werd ook de opzet van het KNMP-programma Regionalisering toegelicht.

Lees verder

15 september 2021

Inventarisatie knelpunten palliatieve zorg bij dementie voor herziening richtlijn

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten met dementie in de palliatieve fase. Deze inventarisatie vindt plaats voor de herziening van de pallialine-richtlijn Dementie. Apothekers kunnen in een enquête aangeven welke knelpunten zij ervaren bij het verlenen van deze zorg. Het invullen van de enquête kan tot uiterlijk 10 oktober 2021 en neemt ongeveer 10 minuten in beslag.

Lees verder

8 september 2021

Recall producten met sesamolie

Recent is een aantal warenwetproducten teruggeroepen waarin sesamolie is verwerkt. Daaronder vallen onder meer Sleepzz melatonine plantaardig 0,1 mg (HollandPharma.nl) en verschillende Davitamon-producten (Omega Pharma). Ook andere producten kunnen getroffen zijn of binnenkort worden teruggeroepen.

Lees verder

8 september 2021

Recall A.Vogel Arnica D6 druppels

A.Vogel BV roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Arnica D6 20 ml druppels (ZI nummer 13139061) terug op apotheekniveau. De recall betreft uitsluitend batchnummer 1059260 met expiratiedatum 07-2025. De druppels zijn uitgeleverd tussen 21-09-2020 en 28-01-2021. Andere charges of verpakkingsgroottes zijn niet bij deze recall betrokken.

Lees verder

25 augustus 2021

Vereniging van Apothekers in Dienstverband sluit nieuwe cao af

De Vereniging van Apothekers in Dienstverband (VAD) heeft een akkoord bereikt met de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) voor een nieuwe Cao Apothekers in Dienstverband. De VAD is op 6 juli 2021 vanuit de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) opgericht met ondersteuning van de WZOA en de KNMP. Als cao-partij maakt de VAD zich sterk voor de positie van de apotheker in dienstverband.

Lees verder

23 augustus 2021

IGJ benadert apotheken die geen gehoor geven aan FMD-onderzoek en -invoering

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadert deze week apotheekhoudenden die de Falsified Medicines Directive (FMD)-vragenlijst nog niet hebben ingevuld. Apotheken zijn verplicht om mee te werken aan het onderzoek. Ook apotheekhoudenden die niet aan deze Europese verordening voldoen, kunnen een brief van de inspectie verwachten. Op basis van deze verordening moeten apotheken verpakkingen van geneesmiddelen op veiligheidskenmerken controleren. De inspectie neemt vervolgstappen (zoals bezoeken of bestuurlijke boetes) tegen apotheken die de vragenlijst van de inspectie niet invullen of niet voldoen aan deze Europese verordening.

Lees verder