Nieuws & actualiteit

29 oktober 2020

Bovengemiddeld aantal foutmeldingen FMD

Nederlandse apotheken registreren bij het scannen van geneesmiddelen een bovengemiddeld aantal foutmeldingen. Dat blijkt uit data van de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO). Het percentage foutmeldingen in de ons omringende landen ligt op 0,6 procent, in Nederland is dat 2 procent.

Lees verder

22 oktober 2020

Inventarisatie knelpunten hik, jeuk en zweten in de palliatieve fase voor herziening richtlijnen

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase met hik, jeuk en zweten voor een herziening van de richtlijnen. Apothekers kunnen in een enquête aangeven welke knelpunten zij ervaren bij het verlenen van deze zorg. Het invullen van de enquête kan tot uiterlijk 30 oktober en neemt maximaal 10 minuten in beslag.

Lees verder

15 oktober 2020

KNMP: eerste griepprikken door apothekers in Duitsland en Denemarken navolgenswaardig

De KNMP vindt de eerste griepprikken in Duitsland en Denemarken door apothekers navolgenswaardig. In Duitsland startte onlangs een pilot met 60 apotheken die griepvaccinaties geven. In Denemarken geven apotheekteams sinds oktober in 381 apotheken griepvaccinaties aan risicogroepen. Voorzitter Aris Prins van de KNMP: “Ook apothekers in Nederland zouden op deze wijze een bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van de vaccinatiegraad.”

Lees verder

8 oktober 2020

Inspiratiegids beschikbaar om geneesmiddelenketen verder te verduurzamen

De inspiratiegids ‘Op weg naar een duurzame farmacieketen’ is beschikbaar. De KNMP, Neprofarm, VIG, Bogin en Partners for Innovation willen met deze gids zorgverleners, organisaties en bedrijven in de sector verder helpen met de verduurzaming binnen de geneesmiddelenketen. De gids bevat actuele ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden op dit gebied.

Lees verder

8 oktober 2020

KNMP: verbeter de gegevensuitwisseling met gemeenschappelijke voorzieningen

De KNMP pleit voor verdere verbetering van de gegevensuitwisseling door de inzet van gemeenschappelijke voorzieningen voor adressering, toestemming, authenticatie en transport. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer die op 8 oktober over gegevensuitwisseling en digitale zorg debatteert.

Lees verder

7 oktober 2020

Aanmelding KNMP Zorginnovatieprijs 2021 geopend

De KNMP roept apothekers op om mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2021. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 4 januari 2021 worden ingediend.

Lees verder

6 oktober 2020

Apothekers en apothekersassistenten op VWS-lijst testprioriteit

Apothekers en apothekersassistenten staan uitdrukkelijk vermeld op de VWS-lijst met testprioriteit. Het ministerie van VWS heeft vandaag een lijst gepubliceerd met beroepen, functies en werkzaamheden van zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor testen met prioriteit.

Lees verder

1 oktober 2020

VWS-regeling aanvraag zorgbonus geopend

De regeling van het ministerie van VWS voor de aanvraag van de zorgbonus staat vanaf 1 oktober 2020 open. Apotheken kunnen van 1 oktober tot en met 29 oktober 2020 subsidie aanvragen voor de zorgbonus. Eerder publiceerde VWS de Subsidieregeling en de Handreiking.

Lees verder

25 september 2020

Materialen beschikbaar voor retourmedicatie in Week van Ons Water

Materialen voor het organiseren van retourmedicatie in de Week van Ons Water van 10 tot 25 oktober zijn beschikbaar voor apotheekteams. In de inzamelweek vragen de zorg- en watersector samen aandacht voor de effecten van geneesmiddelen op het milieu en de waterkwaliteit. Tijdens de inzamelweek maken apothekers het publiek bewust van het grote belang om ongebruikte geneesmiddelen retour te brengen naar de apotheek.

Lees verder