Nieuws & actualiteit

26 maart 2020

KNMP en zorgverzekeraars: meer ruimte voor zorg bij coronavirus

KNMP en zorgverzekeraars zijn in gesprek over meer ruimte voor apothekers om bij de coronacrisis de zorg voorop te kunnen stellen. Er komt onder meer een aanpak voor zorgaanbieders die extra kosten maken in verband met de coronacrisis. Dat kondigt ZN aan in een nieuwsbericht op haar website.

Lees verder

26 maart 2020

Oproep: maak een corona-vlog in de apotheek voor programma Frontberichten op BNNVARA

BNNVARA zoekt voor het programma Frontberichten zelf opgenomen vlogs waarin mensen met cruciale beroepen tonen hoe zij tijdens corona anderen helpen, en hoe zij eraan bijdragen om Nederland draaiende te houden. ‘Een prachtige kans om te laten zien hoeveel werk apotheekteams momenteel voor en achter de (spat)schermen verrichten’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.

Lees verder

26 maart 2020

Van Rijn: We trekken samen met apothekers op

Laten we samen optrekken bij het signaleren en voorkomen van problemen rondom de farmaceutische zorg en mogelijke tekorten van geneesmiddelen door de coronacrisis. Dit schrijft minister Van Rijn van Medische Zorg in een bericht aan apothekers en apotheekteams in Nederland, waarmee hij hen een ‘hart onder de riem’ wil steken.

Lees verder

26 maart 2020

Vervolgopleiding: drie maanden geen centraal onderwijs

De komende drie maanden is er geen centraal onderwijs binnen de vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Alleen apothekers in opleiding (ApIOSsen) van de groepen 145 en 146 kunnen hun laatste vakken digitaal afronden. Ook de cursussen voor apothekeropleiders (ApOPs) zijn met drie maanden opgeschort. Dit heeft de KNMP besloten na het overheidsverbod op bijeenkomsten tot 1 juni.

Lees verder

26 maart 2020

Recall op patiëntniveau: Esmya 5 mg

Gedeon Richter BV heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Esmya® 5 mg tabletten terug te roepen bij de patiënt. Het betreft alle charges van de verpakkingen van 28 tabletten en 84 tabletten, ZI-nrs. 15785890 en 16089480.

Lees verder

26 maart 2020

Aanpassing WGP uitgesteld met zes maanden

Naast de door minister De Jonge aangekondigde maatregelen, wordt ook de aanpassing van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) uitgesteld met een half jaar. Dit schrijft minister Van Rijn (VWS) in een brief aan de Kamer.

Lees verder

25 maart 2020

IGJ en EMA waarschuwen voor onterechte claims en vervalste geneesmiddelen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) waarschuwen voor reclames van (genees)middelen die zouden helpen bij de preventie van het coronavirus of de behandeling ervan. IGJ en het EMA benadrukken dat er nog geen geregistreerde geneesmiddelen of vaccins zijn tegen het coronavirus.

Lees verder

24 maart 2020

ZN: maximale controletermijn verkort naar 2 jaar per 2021

Zorgverzekeraars hebben afgesproken om vanaf 2021 een maximale controletermijn van twee kalenderjaren te hanteren voor de farmacie. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een bericht op haar website. Dit betekent dat er uiterlijk binnen twee jaar een materiële controle gestart wordt. Hiermee worden de administratieve lasten voor apothekers verminderd.

Lees verder

24 maart 2020

Heel Nederland stuurt apotheekteams hartverwarmende berichten

Apotheekteams ontvangen vanuit alle hoeken in Nederland hartverwarmende dankwoorden voor hun tomeloze inzet tijdens de situatie rond corona. Van bloemen en kaarten met lieve woorden, tot een speciale tv-spot op SBS6: uit alle reacties spreekt de hoge waardering die Nederland heeft voor de bergen werk die apotheekteams momenteel verzetten. ‘Ontroerend en indrukwekkend, als je alle complimenten achter elkaar bekijkt’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.

Lees verder