Nieuws & actualiteit

12 mei 2020

Picato 150 en 500 mcg/g gel definitief van de markt

Picato (ingenol mebutate) 150 en 500 mcg/g gel is niet meer geregistreerd als geneesmiddel in de EU. Dit heeft de EMA eind april 2020 besloten. Picato was geregistreerd voor de behandeling van actinische keratose.

Lees verder

12 mei 2020

Geen beleidswijzigingen in bekostiging voor extramurale farmacie in 2021

Voor de extramurale farmacie komen er geen beleidswijzigingen in de bekostiging voor 2021. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de KNMP en andere partijen uit het technisch overleg farmacie. Dit besluit volgt op een verzoek hiertoe van de KNMP, Napco, ASKA, LHV apotheekhoudend en de NVZA aan de NZa.

Lees verder

8 mei 2020

Minister De Jonge geeft bekendheid aan ‘Masker 19’ in apotheek Pillen en Praten

Minister Hugo de Jonge geeft op 8 mei in Den Haag in apotheek Pillen en Praten bekendheid aan de mogelijkheid om in de apotheek met code ‘Masker 19’ huiselijk geweld te melden. Deze maatregel valt onder de VWS-campagne ‘Huiselijk geweld’, die speciaal in de coronatijd is gelanceerd.

Lees verder

7 mei 2020

IGJ: nieuwe Europese verordening medische hulpmiddelen jaar uitgesteld

De nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) gaat een jaar later in, op 26 mei 2021. Dat stelt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een bericht op haar website. De internationale crisis rond COVID-19 belemmerde diverse stappen die nog nodig waren voor de invoering van deze nieuwe wetgeving, aldus IGJ. De huidige nationale wetgeving (Wet op de Medische Hulpmiddelen) blijft nog een jaar geldig.

Lees verder

7 mei 2020

VWS: wekelijkse monitor geneesmiddelenvoorraden

Een wekelijkse monitor van de vraag en de voorraden van geneesmiddelen bij groothandels en firma’s gaat vanaf vandaag van start. Dat schrijft minister De Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman geeft aan dat de tijdelijke monitoring is gebaseerd op een risicogerichte lijst, die gefaseerd wordt ingevoerd. In de eerste maand wordt als proef gestart met een lijst van circa 25 middelen. Voorts geeft de minister aan dat het College ter Beoordeling Geneesmiddelen verantwoordelijk is voor de triage van de uitkomsten van de monitor. Op basis daarvan wordt de impact in kaart gebracht.

Lees verder

7 mei 2020

IGJ adviseert: coronatesten alleen via arts

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat de kwaliteit van de procedure voor coronatesten alleen is gegarandeerd als die via een arts verloopt. Dat staat in een bericht op de website van IGJ. Artsen zijn in staat de juiste test aan te vragen en de resultaten op de goede manier te interpreteren, aldus IGJ. Aanleiding voor IGJ zijn signalen over de verkoop van coronatesten aan particulieren, ook wel sneltesten genoemd.

Lees verder

5 mei 2020

VWS: apothekers en assistenten kunnen getest worden

Apothekers en hun assistenten komen vanaf vandaag in aanmerking voor testen bij klachten. Dit heeft het ministerie van VWS gisteren laten weten aan de KNMP.

Lees verder

1 mei 2020

KNMP is verheugd over vervolgstap tegengaan geneesmiddelentekorten

De KNMP is verheugd over de vervolgstap van het ministerie van VWS om geneesmiddelentekorten tegen te gaan. Eind vorig jaar pleitte VWS voor extra voorraden van geneesmiddelen. Naar verwachting wordt daarmee 85% van de tijdelijke geneesmiddeltekorten opgevangen. Hiervoor reserveert het ministerie van VWS nu in totaal 115 miljoen euro. Het betreft een structureel bedrag van € 25 miljoen, waarvan € 15 miljoen extramuraal en € 10 miljoen intramuraal. De opbouw van de ijzeren voorraad gebeurt in fases en zal naar verwachting twee jaar duren, aldus VWS.

Lees verder

1 mei 2020

Huiselijk geweld melden bij apotheek via codewoord

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf 1 mei melding doen bij de apotheek via het codewoord ‘Masker 19’. Dat heeft de KNMP in samenwerking met het ministerie van VWS en het ministerie voor Rechtsbescherming afgesproken. Het codewoord biedt uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld te melden.

Lees verder