Nieuws & actualiteit

31 januari 2019

Twee keer zoveel datalekken gemeld in 2018

Organisaties deden in 2018 twee keer zoveel meldingen van een datalek als in 2017: bijna 21.000. De zorgsector was opnieuw koploper datalek melden, met 29% van de meldingen. Dit blijkt uit jaarcijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees verder

31 januari 2019

KNMP-cursus biedt handvatten voor beveiligen patiëntgegevens

Hoe beveilig ik patiëntgegevens volgens de actuele wetten en regels? Waar begin ik en hoe betrek ik mijn teamleden? Op deze en meer vragen geeft de KNMP-cursus Informatieveiligheid antwoord. Tussen 14 en 27 maart in Leende, Arnhem, Dordrecht, Assen en Oostzaan.

Lees verder

31 januari 2019

Herziene KNMP-richtlijn Ter hand stellen gereed

De KNMP-richtlijn Ter hand stellen is herzien, geautoriseerd en staat online. Waar de oude richtlijn nog uitging van een patiënt aan de balie met een papieren recept, houdt de herziene richtlijn rekening met de verschillende manieren van ter hand stellen. Hierdoor is er meer ruimte voor praktijkvariatie, met een grotere professionele verantwoordelijkheid voor de openbaar apotheker.

Lees verder

28 januari 2019

KNMP: export bij geneesmiddelentekorten immoreel

De KNMP wijst export van medicatie bij geneesmiddelentekorten in Nederland ten zeerste af. ‘Als dit zou plaatsvinden is het immoreel en verwerpelijk’, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een publicatie in Trouw.

Lees verder

24 januari 2019

KNMP biedt ondersteuning bij start FMD

De KNMP biedt rondom de invoering van de Europese verordening Falsified Medicines Directive (FMD) op 9 februari ondersteuning aan apothekers. Om de invoering zo soepel mogelijk te laten verlopen, organiseert de KNMP op maandag 28 januari een KNMP-inloopspreekuur waar apothekers alle vragen over FMD online kunnen stellen.

Lees verder

24 januari 2019

Recall PecFent neusspray 400 mcg/do

Kyowa Kirin Pharma B.V. roept in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang PecFent neusspray 400 mcg/do Flacon 8 doses terug op patiëntniveau. Een beperkt aantal openbare apotheken heeft dit product afgeleverd aan patiënten.

Lees verder

24 januari 2019

Minister De Jonge investeert 90 miljoen via Stimuleringsregeling E-Health Thuis

Minister De Jonge (VWS) investeert de komende drie jaren 90 miljoen euro via de Stimuleringsregeling E-Health Thuis. De regeling geeft een impuls aan innovatieve en digitale zorg om ouderen zelfredzamer te maken waardoor zij langer thuis kunnen wonen. Apothekers en andere zorgaanbieders kunnen samen met inkopers vanaf 1 maart 2019 plannen indienen. De regeling biedt ruimte voor de bekostiging van ongeveer 280 initiatieven.

Lees verder

23 januari 2019

StiPCO 2018: meer punten behaald en intervisie blijft groeien

Openbaar apothekers benutten in 2018 57% van het maximaal aantal te behalen StiPCO-punten, 3 procentpunt meer dan in 2017. En intervisie maakt een almaar groter percentage uit van de nascholingsuren binnen StiPCO: van 6% in 2016, naar 13% in 2017, tot 20% afgelopen jaar. Dit blijkt uit cijfers van de deelname aan StiPCO in 2018.

Lees verder

21 januari 2019

VraagApp uitgeroepen tot ‘Beste app voor iedereen’

De VraagApp is tijdens de eHealth-openingsmanifestatie op maandag 21 januari uitgeroepen tot de ‘Beste app voor iedereen’. De barcodescanner op Apotheek.nl was een van de drie genomineerden. Nike Everaarts, apotheker bij de KNMP en coördinator van Apotheek.nl: ‘De nominatie is voor ons een echte blijk van waardering. En een stimulans om verder te werken aan een barcodescanner die voor iedereen makkelijk in gebruik is.’

Lees verder