Nieuws & actualiteit

24 juni 2020

Nationaal Hitteplan vanaf 24 juni in delen van het land actief

Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdag 24 juni actief in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Dit melden het RIVM en KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico's van hitte, met name voor ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen (zuigelingen) en mensen met overgewicht.

Lees verder

19 juni 2020

Vernieuwing G-Standaard: specifiekere bewaking op interacties

De medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vernieuwd met specifiekere bewaking. De nieuwe structuur helpt om medicatiebewaking beter toe te spitsen op de individuele patiënt. Deze bouwstenenstructuur is op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) ingericht. Dit is een eerste stap in signaalreductie doordat er minder niet-relevante signalen verschijnen.

Lees verder

17 juni 2020

KNMP vraagt aandacht voor de ongewenste effecten van pakketuitstroom

De KNMP vraagt bij de Tweede Kamerleden aandacht voor de ongewenste effecten van het besluit om vanaf 2019 paracetamol en een aantal vitaminen en mineralen geen deel meer uit te laten maken van het verzekerd pakket. De KNMP vindt het onwenselijk dat substitutie naar risicovollere geneesmiddelen optreedt omdat paracetamol 1000 mg niet langer wordt vergoed uit het basispakket. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Kamerleden in reactie op de ‘Monitor vitaminen, mineralen en paracetamol uit het pakket’ van Nivel die minister Van Rijn (VWS) aan de Kamer stuurde in aanloop naar het Algemeen overleg Pakketbeheer.

Lees verder

10 juni 2020

Wabvpz: patiënt krijgt per 1 juli recht op elektronische inzage en recht op logging

De Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) kent per 1 juli 2020 nieuwe verplichtingen binnen de zorg. Patiënten verwerven het recht op kosteloze elektronische inzage in een afschrift van het dossier en het recht op inzage in de logging.

Lees verder

5 juni 2020

IGJ: Per 8 juni nieuwe formulieren verzoek toestemming levering geneesmiddel op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat de formulieren die vereist zijn bij een verzoek om toestemming voor levering van een geneesmiddel op artsenverklaring per maandag 8 juni wijzigen. Dit blijkt uit een bericht van de IGJ aan de KNMP. IGJ verzoekt apothekers om vanaf 8 juni gebruik te maken van de nieuwe documentatie.

Lees verder

4 juni 2020

Gezocht: poliklinische apotheker voor werkgroep ter verbetering signalering dubbelmedicatie

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP is voor de werkgroep Dubbelmedicatie op zoek naar een enthousiaste poliklinische apotheker die wil meewerken aan een verbeterde signalering van (pseudo)dubbelmedicatie in de G-Standaard. De werkgroep bestaat nu uit openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers.

Lees verder

4 juni 2020

Premier Mark Rutte brengt bezoek aan Zuiderpark Apotheek

Premier Mark Rutte was op woensdagochtend 3 juni te gast bij de Zuiderpark Service Apotheek in Den Haag. Via social media laat hij weten dat hij daar ‘bijzondere en uiteenlopende gesprekken had met apothekers en huisartsen over de impact van corona’.

Lees verder

4 juni 2020

Minister Van Rijn stelt besluit overheveling immunoglobulinen een jaar uit

Minister Van Rijn (VWS) stelt het besluit van de overheveling van immunoglobulinen met een jaar uit. Daar heeft de bewindspersoon de Tweede Kamer over geïnformeerd.

Lees verder

4 juni 2020

Minister Van Rijn: diabeteshulpmiddelen worden vergoed vanuit hulpmiddelenzorg

Minister Van Rijn (VWS) heeft besloten alle diabeteshulpmiddelen te vergoeden vanuit de hulpmiddelenzorg. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder