Nieuws & actualiteit

25 oktober 2019

AVG verankerd in Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is verankerd in de Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ). In de nieuwste versie van de code zijn rollen als Functionaris Gegevensbescherming (FG), verwerkingsverantwoordelijke en verwerker opgenomen.

Lees verder

22 oktober 2019

Voorzitter KNMP: patiënten en apothekers niet duperen bij recall

'Patiënten en apothekers mogen niet de dupe worden van terugroepacties van fabrikanten die vervuilde geneesmiddelen uit de handel halen. Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit zijn.’ Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP was daarover heel duidelijk in een uitzending van Radar over de recall van ranitidine.

Lees verder

17 oktober 2019

Recall Topicorte emulsie

Sanofi-Aventis Netherlands b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Topicorte emulsie 2,5 mg/g met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

11 oktober 2019

Bruins: apothekers ondersteunen strijd tegen onverantwoord gebruik opioïden

Apothekers ondersteunen de strijd tegen onverantwoord gebruik van opioïden. Dat blijkt uit de brief van minister Bruins over de actie-agenda opioïden. Hierin informeert hij de Tweede Kamer onder meer over de introductie van een nieuwe Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) die per 2020 beschikbaar is.

Lees verder

8 oktober 2019

Apothekers geven gehoor aan oproep tijdig vervangen UZI-certificaten

418 van de 427 apotheken die hun G21 UZI-servercertificaten (van voor 1 januari 2018) vervroegd moesten vervangen, deden dit voor de uiterlijke deadline van 1 oktober 2019. Softwareleveranciers, VZVZ en CIBG konden voortvarend aan de slag met het verwerken van de aanvragen en het realiseren van de tijdige vervanging. Veilig medische gegevens uitwisselen via het LSP is zo gewaarborgd.

Lees verder

3 oktober 2019

Conceptrichtlijn Consultvoering beschikbaar voor KNMP-leden

De conceptversie van de richtlijn Consultvoering is gereed en beschikbaar voor KNMP-leden. De aanbevelingen in de richtlijn ondersteunen de apotheker bij het leveren van patiëntgerichte zorg tijdens gesprekken met de patiënt waaraan de apotheker een farmaceutisch consult verleent.

Lees verder

3 oktober 2019

FMD: meer scans en minder alerts

Apotheken scanden afgelopen week ruim 740.000 verpakkingen per dag ten behoeve van de Falsified Medicines Directive (FMD). Het alertpercentage is aan het dalen en is nu minder dan 3%. Om scanproblemen te verminderen zijn weer nieuwe 2D-testcodes ontwikkeld.

Lees verder

3 oktober 2019

Wervingsposters apothekersassistenten via de SBA

Aandacht vestigen op het werk in de apotheek? De SBA biedt posters die het vak van apothekersassistent positief onder de aandacht brengen.

Lees verder

24 september 2019

Zorgsector opnieuw koploper datalekmeldingen

Organisaties in de zorgsector deden in de eerste helft van 2019 de meeste datalekmeldingen. Het grootste aantal uit deze sector is afkomstig van ziekenhuizen (23%) en apotheken (22%). Dit blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees verder