Nieuws & actualiteit

9 juli 2020

Nieuwe CBG-registratie Tentin ter vervanging van Amfexa

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een handelsvergunning afgegeven voor Tentin 5 mg. Dit geneesmiddel komt op de markt ter vervanging van Amfexa 5 mg. Tentin is identiek aan Amfexa, slechts de naam verandert. De tabletten kunnen voor doseringsdoeleinden gedeeld worden in twee of vier gelijke delen. Voor terhandstellende apothekers betekent dit dat de doorgeleverde bereiding van dexamfetamine 2,5 mg niet meer aan patiënten verstrekt mag worden, zodra Tentin beschikbaar is.

Lees verder

8 juli 2020

VWS: ijzeren voorraad uiterlijk 1 juli 2022 gereed

Minister Van Rijn (VWS) wil de ijzeren voorraad van geneesmiddelen uiterlijk 1 juli 2022 gereed hebben. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer over zijn aanpak van geneesmiddelentekorten. De minister geeft aan dat er vier maanden voorraad aangehouden dient te worden door de leveranciers en een maand door de groothandels.

Lees verder

7 juli 2020

Samenwerking tussen KNMP en CBG nu ook officieel vastgelegd

De samenwerking tussen de KNMP en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is nu ook officieel vastgelegd. Beide partijen werken al jaren nauw samen voor een goed en veilig gebruik van geneesmiddelen door patiënten. Op 6 juli 2020 ondertekenden zij een officiële samenwerkingsovereenkomst, ondersteund door het ministerie van VWS.

Lees verder

2 juli 2020

Minister Van Rijn ontvangt handreiking voor herstelzorg COVID-19

Minister Van Rijn (VWS) heeft op 1 juli de handreiking ‘Behandeling en begeleiding van post-COVID-19 patiënten’ in ontvangst genomen van de Long Alliantie Nederland (LAN). De handreiking, waar de KNMP SIG Long aan heeft bijgedragen, bevat aanbevelingen voor zorgprofessionals over hoe zij zorg kunnen bieden aan de patiëntengroep die klachten en beperkingen heeft overgehouden aan een corona-infectie: het COVID-19 Associated Syndrome (CAS).

Lees verder

2 juli 2020

Gratis publieksmateriaal ‘Medicijnen mee op reis?’ beschikbaar

De KNMP stelt nieuw publieksmateriaal ‘Medicijnen mee op reis?’ gratis beschikbaar voor KNMP-leden. Het gaat om een folder en om een poster. Apothekers en apotheekteams kunnen de patiënt zo nog beter informeren over hoe zij zonder zorgen reizen met geneesmiddelen.

Lees verder

26 juni 2020

Bonus voor zorgprofessionals

Er komt een bonusregeling voor zorgprofessionals. Dat heeft minister De Jonge (VWS) bekend gemaakt. Het gaat om alle professionals die in de zorg en ondersteuning werken en die zich in de coronatijd hebben ingezet voor patiënten en cliënten en direct of indirect de effecten van corona hebben ondervonden. Dat geldt ook voor de patiëntenzorg die in de apotheek is verleend. Minister de Jonge: "Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”

Lees verder

25 juni 2020

IGJ waarschuwt tegen import illegale receptplichtige geneesmiddelen via internet

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen de import van illegale receptplichtige geneesmiddelen via internet. Alleen apothekers, fabrikanten en groothandelaren kunnen een vergunning krijgen om geneesmiddelen te importeren. Dat stelt de IGJ in een bericht op haar website. IGJ meldt dat de douane de afgelopen twee maanden 500 zendingen met hydroxychloroquine, chloroquine antibiotica en antivirale middelen aan particulieren heeft onderschept.

Lees verder

24 juni 2020

KNMP overhandigt nieuwste editie Standaarden voor Zelfzorg aan CBG

KNMP-voorzitter Aris Prins heeft op 24 juni het eerste exemplaar van de nieuwe editie Standaarden voor Zelfzorg overhandigd aan Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Met de negende volledige herziene druk is dit standaardwerk voorzien van rijke informatie over zelfzorg.

Lees verder

24 juni 2020

Nieuwe samenstelling KNMP-bestuur

Het bestuur van de KNMP kent per 25 juni 2020 een nieuwe samenstelling. Reinier Bax, Maayke Fluitman, Jacco Pesser, Steven Verhagen-Smits en Peter Wognum zijn in de Algemene Vergadering (AV) benoemd tot nieuwe bestuursleden van het KNMP-bestuur. Het KNMP-bestuur zal daarmee, conform de besluiten over de wijziging van de bestuurlijke structuur, bestaan uit acht leden. Tijdens de AV van 11 december 2019 was Aris Prins al verkozen tot voorzitter en Sijtze Blaauw herbenoemd. Nicole van Hunfeld is nu een jaar in functie als penningmeester en vervult tevens de functie van vicevoorzitter. Katja van Oirschot, vicevoorzitter, treedt af als lid van het KNMP-bestuur.

Lees verder