Nieuws & actualiteit

19 maart 2020

Minister Bruins: gebruikelijke hoeveelheid medicatie voor patiënten

Minister Bruins (VWS) wil dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicatie meekrijgen. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. De minister treft voorzorgsmaatregelen om tekorten door het coronavirus tegen te gaan. Daaronder valt ook dat er geen extra geneesmiddelen mogen worden bijbesteld.

Lees verder

18 maart 2020

IGJ: patiënten krijgen gebruikelijke hoeveelheid medicatie mee

Patiënten krijgen bij hun receptgeneesmiddelen de gebruikelijke hoeveelheid geneesmiddelen mee bij de apotheek. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuwsbericht over de voorzorgsmaatregel voor de levering en verkoop van medicatie. De gebruikelijke periode wordt niet verlengd door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit om medicatie voor iedereen beschikbaar te houden.

Lees verder

18 maart 2020

Advies CBG: stop met het gebruik van Esmya®

Het CBG adviseert om te stoppen met Esmya® (ulipristalacetaat 5 mg) voor de behandeling van myomen vanwege het risico op ernstige leverbeschadiging.

Lees verder

18 maart 2020

Geen studiedagen ApIOSsen en ApOPs tot en met 6 april, KNMP onderzoekt alternatieven

De centrale studiedagen van de vervolgopleiding voor apothekers in opleiding tot openbaar apotheker (ApIOSsen) en de trainingen voor apothekeropleiders (ApOPs) vinden vanwege de sluiting van scholen en zalencentra in ieder geval tot en met 6 april geen doorgang. De KNMP onderzoekt of het mogelijk is om digitaal onderwijs aan te bieden daar waar dit didactisch mogelijk is en noodzakelijk voor de continuïteit van de opleiding.

Lees verder

16 maart 2020

Aris Prins bij Op1 en Goedemorgen Nederland

Aris Prins, voorzitter van de KNMP, sprak bij Op1 en Goedemorgen Nederland over geneesmiddelentekorten als gevolg van het coronavirus. Bij Op1 uitte Prins zijn vrees dat de tekorten verder zullen toenemen. In de uitzending van Goedemorgen Nederland benadrukte Prins dat we moeten waken dat het apotheekteam overbelast raakt.

Lees verder

12 maart 2020

KNMP: zorgen over beschikbaarheid geneesmiddelen

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland. Dit stelt voorzitter Aris Prins namens alle apothekers in een brief aan VWS. Door de coronacrisis houdt de KNMP rekening met een ontwrichtend effect. ‘Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt.’

Lees verder

12 maart 2020

Centrale studiedagen vervolgopleiding en ApOP- en RESET-trainingen opgeschort vanwege corona

De KNMP heeft in overleg met diverse docenten en de opleidingsdirecteur besloten om de centrale studiedagen en de ApOP- en RESET-trainingen vanwege het coronavirus t/m 31 maart op te schorten.

Lees verder

12 maart 2020

Recall Ornibel 0,120 mg/0,015 mg per 24 en Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan vaginale ring 0,120/0,015 mg per 24 uur (update)

Medical Valley Invest AB en Mylan b.v. hebben in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om met onmiddellijke ingang respectievelijk Ornibel 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur en Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur, hulpmiddel voor vaginaal gebruik terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

12 maart 2020

KNMP sluit zich aan bij RIVM inzake mondkapjes

De KNMP sluit zich aan bij de inzichten van het RIVM inzake mondkapjes. Eventuele prijsverhogingen door ontstane schaarste vindt de KNMP laakbaar. Dit stelt het KNMP-bestuur.

Lees verder