Nieuws & actualiteit

5 november 2019

Tweede Kamer stemt unaniem voor het bevorderen van magistraal bereiden

De Tweede Kamer steunt met algemene stemmen de motie van GroenLinks om onderzoek te doen naar het bevorderen van magistrale bereidingen. In de motie roept Kamerlid Ellemeet de regering op in overleg te treden met apothekers en zorgverzekeraars. Doel daarvan is te onderzoeken hoe kennisdeling over magistraal bereiden het best kan worden bevorderd. Daarbij komen in ieder geval het juridische en vakinhoudelijke aspect aan de orde, evenals het bedrijfseconomisch verantwoord magistraal bereiden.

Lees verder

31 oktober 2019

KNMP pleit voor aanvullende maatregelen tegengaan tekorten

Om de impact van tekorten voor de Nederlandse patiënt zo klein mogelijk te houden, pleit de KNMP voor aanvullende maatregelen. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het Algemeen Overleg over het geneesmiddelenbeleid dat op 6 november plaatsvindt. Momenteel loopt er onderzoek naar het vergroten van de voorraden van geneesmiddelen. Aanvullende maatregelen zijn echter noodzakelijk om de nadelige gevolgen van tekorten te beperken voor zowel patiënten als apothekers.

Lees verder

29 oktober 2019

Drie kandidaten voor voorzitterschap KNMP

Er zijn drie kandidaten om Gerben Klein Nulent op te volgen als voorzitter van de KNMP. Jan Dirk Jansen, Aris Prins en Laurens Schulpen, allen apotheker, zijn voorgedragen door de kandidaatstellingscommissie.

Lees verder

25 oktober 2019

AVG verankerd in Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is verankerd in de Gedragscode elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGiZ). In de nieuwste versie van de code zijn rollen als Functionaris Gegevensbescherming (FG), verwerkingsverantwoordelijke en verwerker opgenomen.

Lees verder

22 oktober 2019

Voorzitter KNMP: patiënten en apothekers niet duperen bij recall

'Patiënten en apothekers mogen niet de dupe worden van terugroepacties van fabrikanten die vervuilde geneesmiddelen uit de handel halen. Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit zijn.’ Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP was daarover heel duidelijk in een uitzending van Radar over de recall van ranitidine.

Lees verder

17 oktober 2019

Recall Cabergoline PCH

Teva Nederland b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Cabergoline PCH 0,5 mg tabletten in 2 stuks verpakking (ZI-nummer 15244350) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau. De recall betreft alleen de charge met chargenummer 104115.

Lees verder

11 oktober 2019

Bruins: apothekers ondersteunen strijd tegen onverantwoord gebruik opioïden

Apothekers ondersteunen de strijd tegen onverantwoord gebruik van opioïden. Dat blijkt uit de brief van minister Bruins over de actie-agenda opioïden. Hierin informeert hij de Tweede Kamer onder meer over de introductie van een nieuwe Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) die per 2020 beschikbaar is.

Lees verder

8 oktober 2019

Vier winnaars KNMP Studentenprijs

Vier winnaars van de KNMP Studentenprijs zijn bekendgemaakt tijdens het KNMP Najaarscongres op dinsdag 8 oktober. Esmée de Zwaan, Anke Nabuurs, Hinke Siebinga en Sanne Bakker ontvingen de prijs voor hun onderscheidende onderzoeken.

Lees verder

8 oktober 2019

Rogier Larik nieuw bestuurslid WSO

Apotheker Rogier Larik is verkozen als nieuw bestuurslid van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). Dit is dinsdag 8 oktober 2019 bekendgemaakt tijdens de sectieledenvergadering van de WSO op het KNMP Najaarscongres in Utrecht.

Lees verder