Nieuws & actualiteit

24 maart 2020

Vrijstelling voor handdesinfectantia: update 24 maart 2020

Door de corona-uitbraak dreigt een tekort aan middelen voor handdesinfectie in de professionele zorg. Dergelijke middelen vereisen een formele toelating door de overheid. De minister voor Milieu en Wonen heeft op 24 maart een vrijstelling verleend specifiek aan apotheken voor verkoop aan en gebruik door professionele zorgaanbieders.

Lees verder

23 maart 2020

Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 in werking per 1 juli 2020

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz) treedt in werking per 1 juli 2020. Apothekers zijn uitgezonderd van de Wmcz. Daartoe besloot voormalig minister Bruins (VWS) al eerder dit jaar.

Lees verder

23 maart 2020

PRISMA-symposium 2020 afgelast

Het PRISMA-symposium 2020, dat zou plaatsvinden op 12 mei in Amersfoort, gaat vanwege het coronavirus en de onvoorspelbaarheid van de verdere ontwikkelingen niet door.

Lees verder

23 maart 2020

IGJ: voorlopig geen routine-inspecties voor GMP/GDP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voert de GMP- en GDP-inspecties voorlopig niet uit. Dat stelt de IGJ in een bericht op haar website.

Lees verder

23 maart 2020

Vloerstickers en publieksposters corona nu gratis te bestellen

De KNMP stelt publieksmateriaal over de maatregelen tegen corona op veler gezoek gratis ter beschikking voor KNMP-leden. Het betreft speciale vloerstickers en 2 posters. Via de nieuwe stickers wordt het belang van afstand bewaren onderstreept. Ze zijn gemakkelijk op een vloer (of raam) te plakken, zonder vervelende resten achter te laten bij verwijderen.

Lees verder

23 maart 2020

VWS neemt voorzorgsmaatregelen voor beschikbaarheid geneesmiddelen

Het ministerie van VWS neemt voorzorgsmaatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te bevorderen. Minister De Jonge laat in het kader van de corona-uitbraak tijdelijk de wettelijke maximumprijzen los voor alle geneesmiddelen die in Nederland bijvoorbeeld relatief lage prijzen, of een lage omzet hebben. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel staat los van de herziening van de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april aanstaande. Deze wetswijziging gaat door.

Lees verder

21 maart 2020

Oproep aan Nederland: hang wit shirt met hart voor het raam

Om alle mensen in de zorg te steunen, roepen de KNMG, KNGF, KNMT, KNMP en KNOV gezamenlijk Nederlanders op een wit shirt met een hart achter de ramen te hangen. Een symbolische witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken.

Lees verder

20 maart 2020

Extra vraag en aanbod personeel vanwege coronavirus: deze vacaturesites maken een match

Apotheken die extra personeel zoeken, en apothekers en assistenten die hun diensten willen aanbieden vanwege het coronavirus, kunnen het beste gebruikmaken van matchingsites Extrahandenvoordezorg.nl en Gezondheidszorgbanen.nl. Dit adviseren KNMG, NVZA, Optima Farma, NVFZ en KNMP.

Lees verder

20 maart 2020

VWS schort herregistratieplicht voor apothekers op

De herregistratieplicht voor alle artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren is opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten.

Lees verder