Nieuws apotheekteam

KNMP in Nieuwsuur over geneesmiddelentekorten
De KNMP heeft in Nieuwsuur gereageerd op de toename van geneesmiddelentekorten. Actuele aanleiding is een brandbrief van de Vereniging van Verslavingsgeneeskunde aan het ministerie van VWS over het niet beschikbaar zijn van cruciale medicatie. Zo is een geneesmiddel om terugval bij alcoholverslaving te helpen voorkomen, helemaal niet meer leverbaar. Artsen waarschuwen dat sommige verslaafden zich dood kunnen drinken.
Voorbeeld privacyverklaring helpt bij onduidelijkheid aan de balie
Via knmp.nl hebben apothekers sinds deze week toegang tot een voorbeeld privacyverklaring. Deze verklaring helpt om aan patiënten duidelijk te maken hoe de apotheek de veranderende privacywetgeving heeft toegepast. Dit is een aanvulling op de nieuwe publieksfolder Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy.
KNMP: betere controle op productie geneesmiddelen
Persbericht | De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP namens de apothekersorganisatie naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. ‘Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed. Maar onze zorgen nemen toe door de productie op afstand. Daarnaast is ook de duurzaamheid van belang.’
Eric Janson nieuwe directeur KNMP
Eric Janson is per 17 april 2018 de nieuwe directeur van de KNMP. De 56-jarige Janson heeft een brede ervaring in de gezondheidszorg en was eerder directielid en bestuurder in de ziekenhuiswereld. Hij zegt zich te verheugen op zijn entree in de farmacie. ‘Als student geneeskunde kwam ik in Groningen de apothekers al tegen. Maar later uiteraard ook in de ziekenhuizen.’
Tijdelijk tekort Levothyroxinenatrium Teva (25 en 50 microgram)
Vanaf 17 april 2018 wordt er een tijdelijk tekort verwacht van het schildkliermedicijn met levothyroxine (Levothyroxinenatrium Teva) in de sterkte 25 microgram en vanaf eind april ook 50 microgram. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar website.
KNMP is aangesloten bij Pact Ouderenzorg
De KNMP is aangesloten bij het 'Pact voor de Ouderenzorg' dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft gesloten met organisaties die met deze zorg te maken hebben. Speerpunten van het pact zijn het bestrijden van eenzaamheid, de zorg thuis voor ouderen en de verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.
Vernieuwde publieksfolder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ in lijn met AVG
De vernieuwde KNMP-publieksfolder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ is in lijn gebracht met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per 25 mei 2018 in werking treedt. De publieksfolder kreeg begin april 2018 een update.
Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. A.G. Vulto
Locoburgemeester Van Staalduine reikte op vrijdag 6 april een Koninklijke Onderscheiding uit aan prof. dr. A.G. (Arnold) Vulto. De heer Vulto ontvangt de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt tijdens zijn afscheidssymposium ter gelegenheid van het feit dat hij op 28 april 2018 met pensioen gaat.
Gerben Klein Nulent overhandigt rapport over versterking zorgfunctie openbaar apotheker aan minister
KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent heeft 4 april 2018 het rapport ‘Versterking van de zorgfunctie van openbaar apothekers’ overhandigd aan minister Bruins voor Medische Zorg. Met de toenemende vergrijzing kijkt het rapport vooruit en komt het met adviezen rondom de farmaceutische patiëntenzorg.
Minister Bruins erg tevreden over resultaten Farmabuddy
Minister Bruins (Medische Zorg) is erg tevreden over de resultaten van het Farmabuddy-project. Dit staat in een Kamerbrief van dinsdag 3 april over een viertal projecten in de farmacie. ‘Het werken als farmabuddy is een mooi voorbeeld van hoe het apotheekteam zijn zorgverlenende functie kan uitbreiden en inzetten voor het verbeteren van de zorg in de eerste lijn.’
Tweede druk boekje Wijs met medicijnen
Het boekje Wijs met medicijnen, over veilig medicijngebruik door ouderen, is toe aan een tweede druk. De eerste vijfduizend exemplaren waren snel op door de succesvolle bijeenkomsten voor senioren in samenwerking met KBO-PCOB. Apothekers die daar spreken, mogen de boekjes gratis uitdelen.
GSK en KNMP komen tot overeenkomst vergoeding Ventolin Diskus recall (Update)
GSK en de KNMP hebben overeenstemming bereikt over een vergoeding van de Ventolin Diskus recall. GSK compenseert apothekers die producten uit de betrokken partij (786F) hebben ontvangen eenmalig met 200 euro. Daar bovenop komt nog 10 euro per teruggebracht Ventolin Diskus 200mcg uit de betrokken partij.
Wat moet een apotheker weten over diabetes?
Moeten alle apothekers hetzelfde kennisniveau over diabetes hebben? Wat zijn eigenlijk de laatste ontwikkelingen in de farmacotherapie bij diabetes? En hoe werk je op dit onderwerp het beste samen met andere zorgverleners? Dit zijn de vragen die aan bod komen tijdens de SIG-bijeenkomst ‘Diabetes: specialiseren kun je leren’ op 17 april 2018 in Nieuwegein van 09.30 tot 13.30 uur.
Dreigend tekort Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g
Er is een dreigend tekort aan 3 grams tube Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g. De verwachting is dat Bactroban Neuszalf vanaf juni 2018 niet meer beschikbaar is. Dit blijkt uit een bericht van leverancier GlaxoSmithKline van maandag 26 maart.
Zorgverleners: ruim zestig te schrappen regels in strijd tegen bureaucratie
Een einde aan oeverloze afvinklijstjes, controleren om het controleren, elke wijziging van een zorgplan laten ondertekenen of akkoord moeten vragen voor elk verbandje dat wordt aangelegd. Een greep uit de ruim zestig regels die wat betreft zorgverleners uit zeven beroepsgroepen – apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen – moeten worden geschrapt.
AP verduidelijkt recht van vergetelheid en dataportabiliteit onder AVG
Het recht op vergetelheid geldt in principe niet voor medische dossiers. En alleen de persoonsgegevens die de patiënt zelf actief en bewust heeft verstrekt, vallen onder het recht op dataportabiliteit. Dit geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan in de veelgestelde vragen op haar website.
SKGE kent voor het eerst claim patiënt toe
De Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) heeft voor het eerst een claim van een patiënt aan een apotheker deels toegekend. De claim bedroeg ruim € 16.000, waarvan de apotheker € 1.850 moet uitbetalen.
Ministerie attendeert patiënten: medicijnresten niet door het riool
Het doorspoelen van medicijnresten geeft bijwerkingen op de natuur. Spoel medicijnresten niet door het riool maar breng ze terug naar de apotheek of het inzamelpunt van de gemeente. Dat is de boodschap van een poster, die werd ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in samenwerking met de KNMP. Het ministerie van IenW stuurt de poster op 22 maart naar alle apotheken in Nederland.
Reinier Bax vanaf juni 2018 nieuwe voorzitter LOA
LOA-bestuurslid Reinier Bax volgt in juni 2018 LOA-voorzitter Dick Bouma op. Bouma treedt oktober dit jaar uit het bestuur. Een nieuw bestuurslid zal in dezelfde maand gekozen worden.
Kosteloos te bestellen: flyers over apotheek.nl
KNMP-leden kunnen de vernieuwde flyer over de publiekswebsite apotheek.nl gratis bestellen bij de KNMP en tijdens het ter handstellen van een geneesmiddel meegeven aan de patiënt. De flyer attendeert de patiënt, ook laaggeletterde medicijngebruikers, op de mogelijkheid om via apotheek.nl betrouwbare en onafhankelijke informatie over een geneesmiddel te zoeken.
WSO-klapper: een must have voor goede en verantwoorde zorg
Alle WSO-leden hebben de ordner ‘Aanbevelingen en samenvattingen voor de Professionele Standaard Farmaceutische zorg voor de Openbaar Apotheker’ ontvangen, die werd gelanceerd tijdens het KNMP Voorjaarscongres. 'Apothekers krijgen zo in één oogopslag inzicht in wat het leveren van goede en verantwoorde zorg in de praktijk betekent', aldus WSO-bestuurslid Adrienne van Strien.
Geneesmiddelentekorten lopen ook in 2017 verder op
Persbericht | Het aantal geneesmiddelentekorten is in 2017 wederom gestegen. De apothekersorganisatie KNMP noteerde 732 tekorten, tegenover 710 in 2016. De tekorten lopen sinds 2010 steeds verder op. ‘Het is voor de apothekers in Nederland onderhand onverteerbaar’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Met kunst- en vliegwerk probeert de apotheker voor de patiënt een oplossing te vinden. De patiënt gaat dit steeds meer voelen.’
Medicijnafval: apothekers draaien in 10% van de gemeenten nog op voor de rekening
In 38 van de 380 Nederlandse gemeenten moeten apotheken nog steeds betalen voor het vrijwillig inzamelen en afvoeren van medicijnafval van burgers. Dat blijkt uit een derde landelijke inventarisatie van de KNMP, uitgevoerd in maart 2018.
LNA-koelkastprocedure geactualiseerd
Per januari 2018 is de LNA-procedure ‘Omgaan met koelkastproducten’ uitgebreid. De procedure is aangevuld met een werkwijze en tabel voor wanneer producten bij een afwijkende temperatuur zijn bewaard.
Erepenning KNMP voor Peter de Smet
Peter de Smet heeft op 13 maart 2018 de erepenning van de KNMP gekregen. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie onderscheidde hem tijdens het Voorjaarscongres in het Beatrix Theater.
KNMP: pakketadvies staat haaks op regeerakkoord
Het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) om middelen als Vitamine D en paracetamol (1000 mg) uit het basispakket te verwijderen staat haaks op het regeerakkoord. Dit stelt de KNMP samen met KBO-PCOB en het Reumafonds in een brief aan de VWS-ministers Bruins en De Jonge.
Nieuwe handleiding voor optimaal gebruik LSP
ZorgNetOost publiceerde recent de ‘Handleiding voor (her)aansluiting op het LSP voor apothekers’. Deze handleiding ondersteunt apothekers om optimaal gebruik te kunnen maken van het LSP.
De vier grootste misverstanden over het aanstellen van een FG
Het is inmiddels breed bekend dat apotheken volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 25 mei 2018 verplicht zijn een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Maar hoe dat moet? Daar bestaan nog wel wat misverstanden over. Dit zijn de vier grootste.
Meer tijd om zorg aan onverzekerde patiënt te melden
Zorgverleners hebben niet meer één, maar zeven dagen de tijd om verleende zorg aan onverzekerde patiënten te melden. Dit is een van de wijzigingen in de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden per 1 maart 2018.
CBG schorst handelsvergunningen Gastilox en Rilies
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 5 maart 2018 drie handelsvergunningen voor de zuurbindende middelen Gastilox en de handelsvergunning voor de pijnstiller Rilies geschorst. Dit is bekendgemaakt in een bericht op de website van het CBG.
Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2017
Het uitbetalingsformulier van StiPCO al ingevuld? Zo’n 500 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2017 te ontvangen.
Berenschot: versoepeling preferentiebeleid is gewenst
Persbericht | Het preferentiebeleid raakt de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat vergroot risico’s van het wisselen van medicatie, zoals medicatiefouten en een lagere therapietrouw van de patiënt. Daarom is een versoepeling van het preferentiebeleid nodig. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van Berenschot.
Apothekers geven online medicijninformatie in korte video’s
Persbericht | Apothekers leggen de belangrijkste informatie per medicijn op apotheek.nl vanaf 5 maart 2018 in korte video’s uit. Apothekersorganisatie KNMP wil met de gratis online filmpjes juist medicijngebruik onder patiënten stimuleren.
Kwaliteitsindicatoren 2017: indicatorgids beschikbaar
Van 19 maart tot en met 16 april 2018 is de jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2017. Voor deze uitvraag zijn de indicatorgids openbare apotheken en het extra WSO-tabblad nu te downloaden.
‘Medicijnresten inzamelen: gemeenten nu aan zet’
De gemeenten zijn aan zet om de afvoer van medicijnafval in heel Nederland goed te organiseren. Dat zegt Marc de Rooy, die voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de ketenaanpak Medicijnresten uit Water aanstuurt.
Herverkiezing LOA en WSO: stemmen tot 9 maart
Tijdens de gecombineerde sectieledenvergadering van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) en de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) op 13 maart wordt de uitslag van de herverkiezing van LOA-bestuursleden Aris Prins en Frank Verheijen en WSO-bestuurslid Marcel Kooij bekendgemaakt.
Vernieuwde KNMP Kennisbank live op 5 maart
De vernieuwde KNMP Kennisbank gaat maandag 5 maart live. De huidige KNMP Kennisbank wordt dan vervangen door een nieuwe vormgeving in de stijl van Apotheek.nl en KNMP Farmanco.
Recall Acid A Vit crème 0,5 mg/g
Pierre Fabre Benelux roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Acid A Vit crème 0,5 mg/g terug op apotheekniveau.
Vervoer medicijnresten en gebruikte naalden: de regels op een rij
Mogen apothekers wel of niet gebruikte naalden en medicijnafval vervoeren? Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport mag het, wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.
Kwaliteitsindicatoren 2017: invullen extra WSO-tabblad levert waardevolle informatie op
Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) vraagt bij het invullen van de jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren speciale aandacht voor het WSO-tabblad, omdat dit waardevolle informatie oplevert voor openbaar apothekers.
Recall Ventolin Diskus 200 mcg op patiëntniveau (update II)
GlaxoSmithKline BV heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten tot een recall op patiëntniveau voor Ventolin Diskus 200 mcg.
Zorgverzekeraars schrappen 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen
Zorgverzekeraars schrappen per 1 maart 2018 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen. Dit gebeurt na eerder overleg en constructieve samenwerking tussen de KNMP en zorgverzekeraars over een beperking van administratieve lasten.
Workshops over implementatie KNMP-richtlijn Diabetes
De KNMP houdt in het voorjaar van 2018 op verschillende locaties in het land workshops over de KNMP-conceptrichtlijn Diabetes Mellitus type 2. KNMP-leden zijn uitgenodigd tijdens deze workshop de richtlijn te beoordelen op inhoud, uitvoering en haalbaarheid in de praktijk.
KNMP Voorjaarscongres: korting bij vroegtijdig aanmelden
Deelnemers van het KNMP Voorjaarscongres 2018 krijgen korting als ze zich voor 8 maart inschrijven. Zo zijn de kosten voor KNMP-leden die vooraf betalen € 105. Wie zich aan de balie aanmeldt betaalt € 140.
Nog steeds problemen met de inzameling van medicijnafval? Meld het de KNMP!
Moet u nog steeds betalen voor het (laten) afvoeren van medicijnafval dat patiënten bij uw apotheek inleveren? Meld dat dan vóór 9 maart bij de KNMP. Met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) wil de KNMP bewerkstelligen dat in 2018 alle Nederlandse gemeenten goede afspraken met apothekers hebben gemaakt over de inzameling en verwerking van dit medicijnafval. Kosteloos voor de apotheker.
KNMP schaart zich achter aangifte tegen de tabaksindustrie
De KNMP schaart zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie en sluit zich aan bij het initiatief van advocate Bénédicte Ficq. Daartoe heeft de apothekersorganisatie vandaag besloten. Apothekers hebben dagelijks te maken met patiënten die door roken ernstig ziek zijn geworden. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Voorkómen dat mensen verslaafd raken aan roken, dat is waar ook apothekers voor pleiten.’
Kwaliteitsindicatoren 2017: samenvatting beschikbaar
Er is een samenvatting beschikbaar van de kwaliteitsindicatoren over 2017, die dit jaar van 19 maart tot en met 16 april 2018 worden uitgevraagd.
Aflevertermijn in Nederland langer dan elders in Europa
De aflevertermijn voor geneesmiddelen is in de meeste Europese landen korter dan de in Nederland gangbare negentig dagen, blijkt uit een inventarisatie van BENU Apotheken. Dit meldt het Pharmaceutisch Weekblad in de editie van 16 februari 2018. Door de aflevertermijnen te verlengen tot zes of zelfs twaalf maanden, zoals ter discussie staat, zondert Nederland zich volgens BENU totaal af van naburige landen.
Advies PRAC: geen Esmya voor nieuwe patiënten
Het Europese Geneesmiddelenbewakingscomité PRAC adviseert geen behandeling met Esmya® (ulipristal) te starten bij nieuwe patiënten. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in een bericht op haar website. De aanleiding voor dit advies gedurende een herbeoordeling is een klein aantal meldingen van ernstige leverbeschadiging.
Wel of niet genotyperen? Nieuwe KNMP-adviezen bieden uitkomst
De farmacogeneticawerkgroep van de KNMP maakt sinds kort adviezen over de noodzaak om te genotyperen wanneer de patiënt start met een nieuw geneesmiddel. De werkgroep gaf tot nu toe alleen medicatieadviezen voor patiënten met een afwijkend genotype.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl