Nieuws apotheekteam

Geneesmiddelentekorten in 2018 weer gestegen
Persbericht | Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2018 weer gestegen. Sterker nog dan een jaar eerder. De tekorten in 2016 liepen met 3 procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769. ‘Het is dweilen met de kraan open’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen.’
Consultvoering goed uitvoerbaar en verhoogt werkplezier, toont praktijktoets
Consultvoering is goed uitvoerbaar in de praktijk en verhoogt zelfs het werkplezier in de apotheek. Dit blijkt uit een kwalitatieve praktijktoets in zes apotheken, die tussen januari en juni 2018 werd uitgevoerd door de KNMP en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.
Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen van start
Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is op 1 januari 2019 van start gegaan. Apotheken hebben 45 ingevulde vragenlijsten nodig van patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Dat zijn er 10 meer dan vorig jaar. Daarom is op verzoek van de KNMP de uitvraagperiode verlengd tot 1 augustus 2019, waardoor apothekers 2,5 maand langer de tijd hebben om de vragenlijsten te verzamelen. Apotheken zijn verplicht om in totaal 80 ingevulde vragenlijsten aan te leveren voor de landelijke benchmark die zorgverzekeraars gebruiken.
Barcodescanner Apotheek.nl genomineerd voor ‘Beste app voor iedereen’
De barcodescanner op de medicijnwebsite Apotheek.nl is genomineerd voor de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van Pharos en het Nationaal e-health Living Labb (NeLL). De KNMP maakt met twee andere partijen kans op € 10.000. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, onthult op maandag 21 januari tijdens de start van de eHealthweek wie de winnaar is.
Minister Bruins waarschuwt voor risico’s levering geneesmiddelen bij no deal Brexit
Het is onvermijdelijk dat een no deal scenario van de Brexit gepaard zal gaan met verstoringen en problemen rondom bijvoorbeeld geneesmiddelenleveringen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer over de mogelijke gevolgen van een no deal scenario van de Brexit.
CBG: maatstrepen op doseerspuit bij Xyrem kunnen vervagen
De maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen, waardoor het risico op onder- of overdosering bestaat. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op zijn website. Het CBG adviseert apothekers om bij de uitgifte van Xyrem patiënten hierover te informeren en hen te vragen contact op te nemen met de apotheek als dit gebeurt.
Adviesteksten Geneesmiddelen en verkeersdeelname herzien
De KNMP heeft samen met apothekers, artsen en een rijvaardigheidsonderzoeker een aantal adviesteksten van geneesmiddelen bij verkeersdeelname herzien. De nieuwe teksten zijn per 1 januari 2019 beschikbaar via de KNMP Kennisbank, softwaresystemen en de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.
KNMP: rustig en veilig einde is uitgangspunt richtlijn euthanasie
Een rustig en veilig einde is het uitgangspunt van de richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding. Dit stelt de KNMP in reactie op de uitspraken in het programma EenVandaag op 20 december 2018 dat de methode in Nederland onnodige pijn zou veroorzaken. De basis van de richtlijn is dat de patiënt conform zijn of haar wens, op een rustige en veilige manier overlijdt.
Patiënteninformatie met uitleg nieuwe regelingen 2019 beschikbaar
De KNMP heeft voor apothekers patiënteninformatie beschikbaar met een korte uitleg over de veranderingen waar apotheken en patiënten vanaf 1 januari 2019 mee te maken krijgen. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert. De informatie verwijst naar Apotheek.nl, waar aanvullende informatie per 1 januari beschikbaar is.
Meer duidelijkheid over magistrale bereiding
Het wordt voor apothekers per 1 februari 2019 mogelijk om een geoctrooieerd geneesmiddel te bereiden voor individuele patiënten. Met het besluit van minister Grapperhaus (J&V), mede namens minister Wiebes (EZK), kunnen apothekers geneesmiddelen bereiden voor direct gebruik ten behoeve van individuele patiënten.
Regionale apothekersacties en petities gestart
Apotheekteams uit Leiden en omgeving hebben zich vandaag in protest verenigd op het parkeerterrein van Zorg en Zekerheid. Eerder deze week zijn Zoetermeerse apotheken een petitie gestart ter ondersteuning van hun brief aan minister Bruins. Het zijn lokale en regionale initiatieven die de zorgen over de toekomst van de apotheek reflecteren.
KNMP Kennisbank bevat nieuwe functionaliteiten
De KNMP Kennisbank bevat een drietal nieuwe functionaliteiten. Gebruikers kunnen favoriete pagina’s opslaan, een eigen filterset instellen en hun geschiedenis bekijken. Deze functionaliteiten helpen bezoekers sneller hun informatie te vinden.
FMD: groen licht voor NMVO-contract en aansluittermijn verlengd
Apotheken die zich voor 30 november 2018 hebben aangemeld bij de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO), hebben tot het einde van het jaar de tijd om het contract met de NMVO te ondertekenen. De NMVO heeft op 17 december 2018 beleidsuitgangspunten geformuleerd over de aansprakelijkheid van apotheken in het kader van Falsified Medicines Directive (FMD). Deze Europese richtlijn wordt van toepassing op 9 februari 2019. De KNMP waardeert de toenadering van de NMVO ten aanzien van de bezwaren uit de sector.
Recall valsartan Aurobindo
Aurobindo B.V. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om met onmiddellijke ingang een aantal valsartan bevattende producten uit de markt terug te roepen. De aanleiding is dat in deze producten te grote hoeveelheden N-nitrosodiethylamine (NDEA) zijn aangetroffen.
KNMP in Kassa: patiëntveiligheid topprioriteit voor apothekers
Voor de KNMP geldt patiëntveiligheid als een absolute topprioriteit. Dit stelde voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie op zaterdag 15 december in een uitzending van Kassa over de teruggeroepen valsartan. ‘Het kan niet zo zijn dat Nederlandse patiënten vervuilde geneesmiddelen gebruiken.’
KNMP positief over creëren 'ijzeren voorraad' geneesmiddelen
De KNMP steunt het voorstel om extra voorraden van geneesmiddelen te creëren in de strijd tegen de tekorten. Vanuit diverse partijen is geopperd om een zogeheten ijzeren voorraad te creëren, zo blijkt uit een uitzending van Reporter Radio. ‘Apothekers kunnen hun voorraad hooguit voor een paar dagen opkrikken. Het zal met name van de fabrikanten moeten komen. Het lijkt mij een goed idee als de overheid verplichtingen oplegt aan fabrikanten’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in de reportage.
Reparatie derde WW-jaar voor apotheekmedewerkers
Het derde WW-jaar wordt voor apotheekmedewerkers op verzoek van de vakbonden gerepareerd. Werknemers betalen zelf via hun loonstrook voor de aanvullende verzekering die de duur van de WW verlengt van maximaal 24 naar maximaal 36 maanden. Werkgevers in de apotheekbranche zijn vanaf 1 januari 2019 gebonden aan de uitvoering. Zij moeten zich registreren bij uitvoerder PAWW om te starten met de aangifte en afdracht van de werknemersbijdragen.
Eigen bijdrage geneesmiddelen vanaf 2019 maximaal 250 euro
De eigen bijdrage op geneesmiddelen voor patiënten is per 1 januari 2019 maximaal 250 euro per jaar. Zorgverzekeraars houden bij of een patiënt het maximumbedrag al heeft bereikt. Hierdoor betalen patiënten hun eigen bijdrage niet meer aan de balie in de apotheek.
ZPP voor valproïnezuur en mycofenolzuur
Voor valproïnezuur en mycofenolzuur is een zwangerschapspreventieprogramma (ZPP) vastgesteld. Reden hiervoor is dat de geneesmiddelen een verhoogd risico geven op aangeboren afwijkingen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd mogen valproïnezuur en mycofenolzuur alleen gebruiken als zij aan de voorwaarden van het ZPP voldoen. Het advies aan vrouwen met een kinderwens is om contact op te nemen met hun arts om alternatieve behandelopties te bespreken.
PE-online app beschikbaar
PE-online is nu ook via een app te benaderen voor apothekers en -assistenten. Met de app kunnen zij op elk moment de gevolgde scholing aan hun persoonlijke dossier toevoegen of het beschikbare cursusaanbod bekijken. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
KNMP reikt Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uit aan farmaciestudenten
WSO-voorzitter Peter Wognum heeft de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan vier studenten in de categorie farmacie en (bio)farmaceutische wetenschappen. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) kent deze prijzen toe aan studenten met de beste studieresultaten in het eerste studiejaar van het wetenschappelijk onderwijs. De KNMP is sponsor van de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen.
Advies KNMP bij nieuwe recall: valsartan wederom terug naar de apotheek
Het bestuur van de KNMP roept de Nederlandse apothekers wederom op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. Het betreft deze keer een terugroepactie van de merken Mylan en Teva. Het bestuur van de KNMP handelt hiermee in lijn met de eerdere dringende oproepen rondom vervuilde valsartanproducten.
Oproep aan minister Bruins: pak tekort anticonceptiepil aan
Vrouwenorganisaties, apothekers en artsen hebben gezamenlijk minister Bruins (VWS) opgeroepen het tekort aan de anticonceptiepil aan te pakken. De beschikbaarheid van de anticonceptiepil en van geneesmiddelen in brede zin moet duurzaam veiliggesteld zijn. Dat schrijven zij in een brief aan minister Bruins op 30 november.
Minister vraagt zorgpartijen implementatie PrEP uit te werken
Minister Bruins geeft in een recente Kamerbrief aan dat het RIVM gevraagd is om samen met de GGD-en en andere betrokken zorgpartijen de implementatie van Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP) uit te werken. De Kamer wordt begin volgend jaar geïnformeerd over de implementatie en verstrekking van PrEP. Omdat PrEP steeds vaker wordt afgeleverd, heeft het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP alvast een aantal aandachtspunten onder elkaar gezet.
IGJ: gefaseerde invoering FMD
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhaaft vanaf 9 februari 2019 nog niet meteen op alle eisen die vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) worden gesteld. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Bogin symposium. De Nationale Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO), waar de KNMP onderdeel van uitmaakt, heeft nauw overleg met IGJ over het vaststellen van de fasering.
Nieuw op KNMP.nl: patiëntenfolder over levodopa en voeding
Op KNMP.nl is de nieuwe patiëntenfolder met vijf praktische tips over levodopa en voeding gepubliceerd. Levodopa heeft een interactie met eiwitten uit voeding, maar voor patiënten is het soms ondoenlijk om eiwitten volledig te vermijden. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft de folder in samenwerking met zorgverleners van ParkinsonNet en Punt voor Parkinson opgesteld.
Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste gezondheidswebsite 2018
Apotheek.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. De award ‘Website van het Jaar‘ is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Het team achter Apotheek.nl nam op donderdagavond 22 november in de Amsterdome de prijs in ontvangst.
Diabetesvereniging: apothekers wisselen bloedglucosemeters slechts sporadisch
Apothekers verzoeken gebruikers van bloedglucosemeters slechts sporadisch om te wisselen van meter. Dit concludeert Diabetesvereniging Nederland (DVN) na een inventarisatie van gebruikerservaringen over meterwissels.
Derde inschrijfronde subsidie instroom en scholing apothekersassistenten
Apothekers kunnen van 3 tot en met 21 december 2018 voor de derde keer subsidie aanvragen voor instroom en scholing van apothekersassistenten via SectorplanPlus. Dit programma van VWS biedt werkgevers in zorg en welzijn meerjarige subsidie voor opleidingsactiviteiten gericht op nieuwe en bestaande medewerkers.
Barcodescanner Apotheek.nl versimpelt digitale zoektocht naar medicijninformatie
Apothekersorganisatie KNMP lanceert de barcodescanner op haar medicijnwebsite Apotheek.nl. Medicijnnamen typen is hiermee verleden tijd. Na het scannen van de barcode op het medicijndoosje komen websitebezoekers direct uit bij informatie over hun medicatie.
Aandachtspunten voor overstap naar biosimilar insulines
Voor diabetespatiënten die zijn ingesteld op een insuline Lantus en die overstappen naar een biosimilar insuline zijn aandachtspunten opgesteld. Samen met VGZ, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de KNMP deze punten ontwikkeld.
Minister Bruins geeft startschot voor beter vindbare medicijninformatie
Minister Bruno Bruins (VWS) heeft op donderdag 15 november het startschot gegeven voor beter vindbare en betrouwbare medicijninformatie op het internet. De KNMP en zes andere zorgorganisaties tekenden op hetzelfde moment een intentieverklaring hiervoor. De eerste stap die ze met elkaar zetten, is het aan elkaar koppelen van vier websites: Apotheek.nl, CBG-meb.nl, Lareb.nl en Thuisarts.nl.
Bijna 350 reacties binnen voor KNMP Onderzoeksagenda 2025
Al bijna 350 reacties zijn binnengekomen naar aanleiding van de oproep om thema’s aan te dragen uit de apotheekpraktijk voor de KNMP Onderzoeksagenda 2025. Apothekers kunnen concrete onderzoeksvragen aandragen bij de genoemde thema’s.
Aandacht voor verantwoord antibioticagebruik tijdens Europese Antibioticadag
Verantwoord gebruik van antibiotica staat centraal tijdens de Europese Antibioticadag op 18 november. Aandacht voor dit onderwerp blijft essentieel, want uit een nieuwe studie blijkt dat er in Europa jaarlijks 33.000 mensen overlijden door een infectie met een resistente bacterie.
KNMP-conceptrichtlijn astma open voor commentaar
De KNMP-conceptrichtlijn astma is gereed en gaat de refereerperiode in. Het betreft een nieuwe richtlijn voor de beroepsgroep. Leden en wetenschappelijke zorgkoepels kunnen vanaf nu hun commentaar leveren.
Foliumzuur toch verzekerd vanuit basispakket
Foliumzuur 5 mg blijft in 2019 vergoed vanuit het basispakket. Het valt toch niet onder de middelen die per 1 januari uitstromen uit het pakket. Dit schrijft minister Bruins van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
KNMP ondertekent programma Langer Thuis
Samen met de minister van VWS hebben 21 partijen, waaronder de KNMP, begin november het VWS-programma Langer Thuis ondertekend. Het programma helpt bestaande initiatieven voor kwetsbare ouderen te versnellen, nieuwe initiatieven te starten en zaken te agenderen.
Lage btw-tarief ook voor apotheken van 6% naar 9%
Het kabinet verhoogt per 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dit tarief is ook van toepassing op de apotheek.
Hydrokinine (Inhibin) vanaf nu alleen verkrijgbaar op recept
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de afleverstatus van hydrokinine (Inhibin) te wijzigen van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR). Dit besluit is genomen na inzichten uit nieuwe wetenschappelijke studies die een verhoogd risico laten zien op cardiale bijwerkingen bij gebruik van kinine.
Refusal tijdelijk weer beschikbaar
Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. Afgelopen maart liet de vergunninghouder van dit middel weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt, waardoor de levering kwam te vervallen. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is. Naar schatting zal Refusal voor maximaal een jaar beschikbaar zijn. De Antabus dispergette bruistabletten 400 mg (RVG 01032) zijn nog niet leverbaar.
KNMP-standpunt passende afleverhoeveelheid
Een aflevertermijn van drie maanden wordt gehanteerd bij chronisch gebruik van geneesmiddelen door goed ingestelde patiënten, zo luidt het standpunt van de KNMP over passende afleverhoeveelheid. In voorkomende situaties kan hierop een uitzondering worden gemaakt.
KNMP: ban het papieren recept uit voor opiaten
Persbericht | Apothekersorganisatie KNMP vindt dat het papieren recept voor geneesmiddelen, en in het bijzonder opiaten, moet verdwijnen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie. ‘Het papieren recept is niet meer van deze tijd en bovendien zeer makkelijk na te maken. Bij opiaten kunnen dan ongewenste effecten optreden. Dit is te voorkomen met veilig elektronisch berichtenverkeer tussen voorschrijver en de apotheker.’
CBG: verband tussen hydrochloorthiazide en huidkanker
Het CBG heeft op 30 oktober een bericht gepubliceerd over een pas ontdekte bijwerking van hydrochloorthiazide (HCT). De bijwerking betreft een verhoogde kans op huidkanker, zo blijkt uit Deens onderzoek.
OKA verdwijnt per 2020 uit kwaliteitsbeleid Zilveren Kruis
Het Onderzoeksprogramma Kwaliteit Apothekers (OKA) verdwijnt per 2020 uit het kwaliteitsbeleid van Zilveren Kruis. Apothekers hoeven daarom over 2019 niet meer verplicht resultaten aan te leveren voor het OKA. Zij kunnen voor donderdag 1 november een afweging maken of zij voor aankomend jaar nog kiezen voor dit instrument.
Recall Jakavi (15 mg) wegens vervalsing
Fisher Farma roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) diverse charges van het middel Jakavi (15 mg) terug op patiëntniveau, wegens vervalsing. Dat meldt de IGJ op haar website. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij een kleine groep Nederlandse patiënten terechtgekomen. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis, het is een zogenaamd overgeheveld geneesmiddel.
Lijst uitstroom geneesmiddelen beschikbaar
De lijst van geneesmiddelen, die per 1 januari 2019 het basispakket uitstromen, is bekendgemaakt door de Rijksoverheid. Eerder werd al een lijst gepubliceerd die vragen opriep bij de KNMP. Daarop is nu een bijgestelde lijst van uitstromende vitaminen, mineralen en paracetamol verschenen.
Start KNMP Onderzoeksagenda 2025
De KNMP start met de ontwikkeling van de Onderzoeksagenda 2025 voor de farmacie. De agenda identificeert en prioriteert onderzoeksvragen die de farmaceutische zorg middels wetenschappelijk onderzoek verder brengen. Apothekers kunnen nu vragen opgeven waarop ze door onderzoek voor 2025 antwoord willen hebben.
Vergoeding apotheekbereidingen 2019 bekend
De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2019 vergoeden en welke niet.
Jacco Pesser nieuw bestuurslid LOA
Apotheker Jacco Pesser is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Dit gebeurde tijdens de LOA-sectieledenvergadering op het KNMP Najaarscongres van dinsdag 9 oktober in Utrecht. De leden van de sectie LOA konden tot en met 5 oktober hun stem uitbrengen.
Winnaars KNMP Studentenprijs bekend
De drie winnaars van de KNMP Studentenprijs zijn bekendgemaakt tijdens het KNMP Najaarscongres op dinsdag 9 oktober. Adrian Post, Christianne Groeneveldt en Milad Tannazi ontvingen de prijs voor hun onderscheidende onderzoeken.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl