Nieuws apotheekteam

VWS: mogelijkheid tot het uitwisselen van voorraden
Voor apothekers wordt het tijdelijk mogelijk om onderling voorraden van COVID-19- en IC-geneesmiddelen uit te wisselen. Minister De Jonge (VWS) ziet erop toe dat alle mogelijke instrumenten vanuit overheid en betrokken partijen worden ingezet om medicijntekorten voor te zijn. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwe poster met alle maatregelen tijdens corona beschikbaar
De KNMP stelt een nieuwe poster beschikbaar over alle maatregelen in de apotheek tijdens corona. De poster, die deze week in de apotheek wordt bezorgd per post, bevat een aantal boodschappen richting het publiek en is zodoende een update van eerder vervaardigde materialen. De boodschappen op de poster zijn generiek en per apotheek op maat in te vullen.
VIPP farmacie gaat digitale medicatieoverdracht en veiliger patiëntenzorg mogelijk maken
VWS heeft vandaag de KNMP geïnformeerd over goedkeuring van de VIPP Farmacie. Dit versnellingsprogramma heeft als doel de zorg veiliger en efficiënter te maken en de positie van de patiënt versterken, door het beschikbaar stellen van actuele medicatieoverzichten voor zorgverleners en patiënt en verbeterde medicatiebewaking. Om dit mogelijk te maken is voor de toekomstige VIPP-farmacieregeling een bedrag van 86 miljoen euro gereserveerd.
Berichtgeving corona: 7 punten om niet te missen
De WGP is uitgesteld, de BIG-herregistratieplicht opgeschort en de minister spreekt zijn waardering uit over apotheken. De berichten over corona volgen elkaar razendsnel op. Zeker weten dat u niets heeft gemist? De berichtgeving, materialen en ondersteuning van de KNMP over corona op een rijtje, in 7 punten.
KNMP-standpunt: openbare apotheken leveren geen chloroquine en hydroxychloroquine af
Openbare apotheken moeten geen chloroquine en hydroxychloroquine afleveren. Deze middelen zijn bedoeld voor de behandeling tijdens het verblijf in en na ontslag uit het ziekenhuis van coronapatiënten. Dat is het standpunt van apothekersorganisatie KNMP.
Uitvraag kwaliteitsindicatoren start een maand later
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2019 start vanwege de coronacrisis een maand later dan gepland: op 1 mei in plaats van op 1 april 2020. Er is meer tijd beschikbaar om de kwaliteitsmeting in te vullen, namelijk twee maanden. Dit is besloten om alle nodige voorrang te verlenen aan de actuele farmaceutische patiëntenzorg.
KNMP en zorgverzekeraars: meer ruimte voor zorg bij coronavirus
KNMP en zorgverzekeraars zijn in gesprek over meer ruimte voor apothekers om bij de coronacrisis de zorg voorop te kunnen stellen. Er komt onder meer een aanpak voor zorgaanbieders die extra kosten maken in verband met de coronacrisis. Dat kondigt ZN aan in een nieuwsbericht op haar website.
Oproep: maak een corona-vlog in de apotheek voor programma Frontberichten op BNNVARA
BNNVARA zoekt voor het programma Frontberichten zelf opgenomen vlogs waarin mensen met cruciale beroepen tonen hoe zij tijdens corona anderen helpen, en hoe zij eraan bijdragen om Nederland draaiende te houden. ‘Een prachtige kans om te laten zien hoeveel werk apotheekteams momenteel voor en achter de (spat)schermen verrichten’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
Van Rijn: We trekken samen met apothekers op
Laten we samen optrekken bij het signaleren en voorkomen van problemen rondom de farmaceutische zorg en mogelijke tekorten van geneesmiddelen door de coronacrisis. Dit schrijft minister Van Rijn van Medische Zorg in een bericht aan apothekers en apotheekteams in Nederland, waarmee hij hen een ‘hart onder de riem’ wil steken.
Vervolgopleiding: drie maanden geen centraal onderwijs
De komende drie maanden is er geen centraal onderwijs binnen de vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Alleen apothekers in opleiding (ApIOSsen) van de groepen 145 en 146 kunnen hun laatste vakken digitaal afronden. Ook de cursussen voor apothekeropleiders (ApOPs) zijn met drie maanden opgeschort. Dit heeft de KNMP besloten na het overheidsverbod op bijeenkomsten tot 1 juni.
Recall op patiëntniveau: Esmya 5 mg
Gedeon Richter BV heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Esmya® 5 mg tabletten terug te roepen bij de patiënt. Het betreft alle charges van de verpakkingen van 28 tabletten en 84 tabletten, ZI-nrs. 15785890 en 16089480.
Aanpassing WGP uitgesteld met zes maanden
Naast de door minister De Jonge aangekondigde maatregelen, wordt ook de aanpassing van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) uitgesteld met een half jaar. Dit schrijft minister Van Rijn (VWS) in een brief aan de Kamer.
IGJ en EMA waarschuwen voor onterechte claims en vervalste geneesmiddelen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) waarschuwen voor reclames van (genees)middelen die zouden helpen bij de preventie van het coronavirus of de behandeling ervan. IGJ en het EMA benadrukken dat er nog geen geregistreerde geneesmiddelen of vaccins zijn tegen het coronavirus.
Heel Nederland stuurt apotheekteams hartverwarmende berichten
Apotheekteams ontvangen vanuit alle hoeken in Nederland hartverwarmende dankwoorden voor hun tomeloze inzet tijdens de situatie rond corona. Van bloemen en kaarten met lieve woorden, tot een speciale tv-spot op SBS6: uit alle reacties spreekt de hoge waardering die Nederland heeft voor de bergen werk die apotheekteams momenteel verzetten. ‘Ontroerend en indrukwekkend, als je alle complimenten achter elkaar bekijkt’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
Vrijstelling voor handdesinfectantia: update 24 maart 2020
Door de corona-uitbraak dreigt een tekort aan middelen voor handdesinfectie in de professionele zorg. Dergelijke middelen vereisen een formele toelating door de overheid. De minister voor Milieu en Wonen heeft op 24 maart een vrijstelling verleend specifiek aan apotheken voor verkoop aan en gebruik door professionele zorgaanbieders.
Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 in werking per 1 juli 2020
De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz) treedt in werking per 1 juli 2020. Apothekers zijn uitgezonderd van de Wmcz. Daartoe besloot voormalig minister Bruins (VWS) al eerder dit jaar.
PRISMA-symposium 2020 afgelast
Het PRISMA-symposium 2020, dat zou plaatsvinden op 12 mei in Amersfoort, gaat vanwege het coronavirus en de onvoorspelbaarheid van de verdere ontwikkelingen niet door.
Vloerstickers en publieksposters corona nu gratis te bestellen
De KNMP stelt publieksmateriaal over de maatregelen tegen corona op veler gezoek gratis ter beschikking voor KNMP-leden. Het betreft speciale vloerstickers en 2 posters. Via de nieuwe stickers wordt het belang van afstand bewaren onderstreept. Ze zijn gemakkelijk op een vloer (of raam) te plakken, zonder vervelende resten achter te laten bij verwijderen.
VWS neemt voorzorgsmaatregelen voor beschikbaarheid geneesmiddelen
Het ministerie van VWS neemt voorzorgsmaatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te bevorderen. Minister De Jonge laat in het kader van de corona-uitbraak tijdelijk de wettelijke maximumprijzen los voor alle geneesmiddelen die in Nederland bijvoorbeeld relatief lage prijzen, of een lage omzet hebben. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel staat los van de herziening van de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april aanstaande. Deze wetswijziging gaat door.
Oproep aan Nederland: hang wit shirt met hart voor het raam
Om alle mensen in de zorg te steunen, roepen de KNMG, KNGF, KNMT, KNMP en KNOV gezamenlijk Nederlanders op een wit shirt met een hart achter de ramen te hangen. Een symbolische witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken.
Extra vraag en aanbod personeel vanwege coronavirus: deze vacaturesites maken een match
Apotheken die extra personeel zoeken, en apothekers en assistenten die hun diensten willen aanbieden vanwege het coronavirus, kunnen het beste gebruikmaken van matchingsites Extrahandenvoordezorg.nl en Gezondheidszorgbanen.nl. Dit adviseren KNMG, NVZA, Optima Farma, NVFZ en KNMP.
VWS schort herregistratieplicht voor apothekers op
De herregistratieplicht voor alle artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren is opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten.
Minister Bruins: gebruikelijke hoeveelheid medicatie voor patiënten
Minister Bruins (VWS) wil dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicatie meekrijgen. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. De minister treft voorzorgsmaatregelen om tekorten door het coronavirus tegen te gaan. Daaronder valt ook dat er geen extra geneesmiddelen mogen worden bijbesteld.
IGJ: patiënten krijgen gebruikelijke hoeveelheid medicatie mee
Patiënten krijgen bij hun receptgeneesmiddelen de gebruikelijke hoeveelheid geneesmiddelen mee bij de apotheek. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuwsbericht over de voorzorgsmaatregel voor de levering en verkoop van medicatie. De gebruikelijke periode wordt niet verlengd door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit om medicatie voor iedereen beschikbaar te houden.
Advies CBG: stop met het gebruik van Esmya®
Het CBG adviseert om te stoppen met Esmya® (ulipristalacetaat 5 mg) voor de behandeling van myomen vanwege het risico op ernstige leverbeschadiging.
Geen studiedagen ApIOSsen en ApOPs tot en met 6 april, KNMP onderzoekt alternatieven
De centrale studiedagen van de vervolgopleiding voor apothekers in opleiding tot openbaar apotheker (ApIOSsen) en de trainingen voor apothekeropleiders (ApOPs) vinden vanwege de sluiting van scholen en zalencentra in ieder geval tot en met 6 april geen doorgang. De KNMP onderzoekt of het mogelijk is om digitaal onderwijs aan te bieden daar waar dit didactisch mogelijk is en noodzakelijk voor de continuïteit van de opleiding.
Aris Prins bij Op1 en Goedemorgen Nederland
Aris Prins, voorzitter van de KNMP, sprak bij Op1 en Goedemorgen Nederland over geneesmiddelentekorten als gevolg van het coronavirus. Bij Op1 uitte Prins zijn vrees dat de tekorten verder zullen toenemen. In de uitzending van Goedemorgen Nederland benadrukte Prins dat we moeten waken dat het apotheekteam overbelast raakt.
KNMP: zorgen over beschikbaarheid geneesmiddelen
De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland. Dit stelt voorzitter Aris Prins namens alle apothekers in een brief aan VWS. Door de coronacrisis houdt de KNMP rekening met een ontwrichtend effect. ‘Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt.’
Centrale studiedagen vervolgopleiding en ApOP- en RESET-trainingen opgeschort vanwege corona
De KNMP heeft in overleg met diverse docenten en de opleidingsdirecteur besloten om de centrale studiedagen en de ApOP- en RESET-trainingen vanwege het coronavirus t/m 31 maart op te schorten.
Recall Ornibel 0,120 mg/0,015 mg per 24 en Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan vaginale ring 0,120/0,015 mg per 24 uur (update)
Medical Valley Invest AB en Mylan b.v. hebben in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om met onmiddellijke ingang respectievelijk Ornibel 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur en Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur, hulpmiddel voor vaginaal gebruik terug te roepen op apotheekniveau.
KNMP sluit zich aan bij RIVM inzake mondkapjes
De KNMP sluit zich aan bij de inzichten van het RIVM inzake mondkapjes. Eventuele prijsverhogingen door ontstane schaarste vindt de KNMP laakbaar. Dit stelt het KNMP-bestuur.
Apotheker genomineerd voor 'Leefstijlprofessional van het jaar'
Apotheker Anne-Margreeth Krijger is een van de tien genomineerden voor 'Leefstijlprofessional van het jaar 2020'. De Vereniging Arts en Leefstijl heeft haar genomineerd omdat ze leefstijlgeneeskunde wetenschappelijk onderbouwd inzet als primaire behandelstrategie bij type-2 diabetes.
PharmaSwap winnaar KNMP Zorginnovatieprijs
PharmaSwap, een initiatief van apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber om verspilling van dure geneesmiddelen tegen te gaan, heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2020 gewonnen. Dat is bekendgemaakt tijdens het KNMP Voorjaarscongres. Ruim 600 KNMP-leden brachten hun stem uit, waarbij de meerderheid koos voor dit duurzame zorginitiatief.
Recall Toujeo Solostar 300 E/ml voorgevulde pen 1,5 ml
Sanofi-Aventis Netherlands b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om de Toujeo Solostar 300 E/ml voorgevulde pen van 1,5 ml (ZI-nummer 16145410) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau. De recall betreft uitsluitend charge 9F438A met expiratiedatum 30 november 2021. De charge is gedistribueerd vanaf 4 november 2019.
Nieuwe updates voor apothekers over het coronavirus
Op KNMP.nl is nieuwe informatie voor apothekers beschikbaar over het coronavirus. Het betreft onder meer informatie over wat apothekers als werkgevers kunnen en mogen doen. Daarnaast staan op Apotheek.nl ook drie tips van de apotheker over het coronavirus.
Veilig e-mailen? VWS stelt handboeken voor implementatie NTA7516 beschikbaar
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) publiceert 3 handboeken die zorgverleners ondersteunen in het implementeren van de normelementen uit de NTA7516. De NTA7516 schept helderheid in de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt aan veilig e-mailen.
KNMP Voorjaarscongres gaat door
Het KNMP Voorjaarscongres gaat gewoon door, zo lang de overheid geen advies afgeeft om grote evenementen af te gelasten. Online aanmelden voor het congres kan nog tot zaterdag 7 maart 12.00 uur.
KNMP stelt informatie voor apothekers beschikbaar over coronavirus
Op KNMP.nl is een overzicht beschikbaar voor apothekers en hun team met vragen en antwoorden (Q&A) over het coronavirus (COVID-19). Ook heeft de KNMP een patiëntenbrief opgesteld. De informatie op KNMP.nl wordt voortdurend up-to-date gehouden.
NHG-tabel Gebruiksvoorschriften geactualiseerd
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft in samenwerking met de KNMP en Z-index de NHG-tabel Gebruiksvoorschriften (tabel 25) geactualiseerd. Hierbij komen 89 eenheden te vervallen en er komen twee nieuwe bij. De wijzigingen in de tabel zijn per 1 maart 2020 aangepast in de G-Standaard.
Onderzoek voor de apotheker in de praktijk in één overzicht
Welk relevant promotieonderzoek voor de apotheekpraktijk is recent verschenen? Dat is nu te zien in een overzicht op KNMP.nl. De hier getoonde proefschriften ontvingen een bijdrage van de Stichting KNMP-fondsen. Deze stichting ondersteunt onderzoek dat zich richt op de positie van de apotheker in de gezondheidszorg, geneesmiddelen en hun toepassing, of een ander farmaceutisch onderwerp voor de praktijk.
KNMP-bestuur krijgt nieuwe samenstelling per 25 maart 2020
Het KNMP-bestuur krijgt vanaf 25 maart 2020 een nieuwe samenstelling, zoals besloten in de Algemene Vergadering (AV) van 11 december 2019. Dit is in lijn met de wijziging van de bestuurlijke structuur van de KNMP.
Zorginstituut: kwaliteitsstandaard medicatieoverdracht ingeschreven
Het Zorginstituut Nederland heeft onlangs de kwaliteitsstandaard Overdracht van medicatiegegevens in de keten ingeschreven in het Register. Het Register is de centrale plek voor informatie over kwaliteit van zorg in Nederland.
Richtlijnen Pijn bij kanker en Pijn bij gevorderde COPD en hartfalen beschikbaar
De herziene multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker is gereed. In de herziening ligt de nadruk op de multidisciplinaire benadering van pijn. Daarnaast verschijnt ook een geheel nieuwe evidence-based richtlijn Pijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen.
KNMP, Optima Farma en SBA pleiten voor zichtbare verstrekking OVA-gelden
De KNMP, Optima Farma en SBA pleiten voor een zichtbare verstrekking van de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (OVA). Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg.
KNMP: constructieve afronding Verantwoord Wisselen wenselijk
De KNMP vindt een constructieve afronding van ‘Verantwoord Wisselen’ wenselijk. Momenteel is er voor dit traject nog geen breed gedragen bestuurlijk akkoord. Daarover heeft minister Bruins (VWS) de Tweede Kamer geïnformeerd.
Netwerkbureau Langer Thuis opgericht
Vanuit het landelijke VWS-programma ‘Langer Thuis’ is een netwerkbureau geïnitieerd om regionale netwerken op het gebied van ouderen te ondersteunen. Het Netwerkbureau Langer Thuis is een informatie- en adviespunt waar professionals terecht kunnen met vragen over regionale samenwerking met de focus op ouderen.
Inzicht in FMD-alerts in de apotheek met self assessment tool
De self assessment tool Falsified Medicines Directive FMD) is live. Apothekers hebben inloggegevens via brief en e-mail ontvangen om toegang te krijgen tot de tool. Apotheekhoudenden kunnen in de tool hun prestaties rond de implementatie van de FMD met elkaar vergelijken.
Gouden IM: 50 jaar betrouwbare geneesmiddelinformatie
De vijftigste editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. Abonnees ontvangen het boek met betrouwbare geneesmiddelinformatie deze week per post. Bestellen kan via de KNMP-website.
KNMP verzoekt Tweede Kamer verkenning apothekersrol vaccineren
De KNMP verzoekt de Tweede Kamerleden om de rol van apothekers bij het vaccineren nader te verkennen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamerleden spreken met staatssecretaris Blokhuis onder meer over de vaccinatiegraad tijdens het Algemeen Overleg over medische preventie.
Nieuwe regels medische hulpmiddelen gelden vanaf 25 mei 2020
Voor medische hulpmiddelen gelden vanaf 25 mei 2020 nieuwe regels. De overgangsperiode van de Europese verordening is dan verstreken. Zo blijkt uit een publicatie van de Europese Unie die de bevordering van de patiëntveiligheid nastreeft. Een van de nieuwe regels is dat alle medische hulpmiddelen die voor 26 mei 2020 in de handel zijn gebracht en een geldig certificaat hebben, tot uiterlijk 27 mei 2025 mogen worden aangeboden.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl