Vonnis: VGZ moet preferentiebeleid colecalciferol met onmiddellijke ingang buiten werking stellen

15 april 2021

VGZ moet het preferentiebeleid voor colecalciferol (vitamine D) met onmiddellijke ingang buiten werking stellen. Dat blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Gelderland van 13 april. Dit betekent dat er per direct geen preferentiebeleid meer is op vitamine D bij VGZ. Het vonnis werd bepaald in een zaak die Galephar aanspande tegen VGZ over het preferentiebeleid op de 25.000 IE drinkampullen.

Ook de therapeutische waarde van de toedieningsvorm zal door de zorgverzekeraar in de afweging moeten worden betrokken om een bepaalde toedieningsvorm niet te vergoeden of te verstrekken. In deze zaak is niet gebleken dat zorgverzekeraars de therapeutische waarde/werking van colecalciferol in de vorm van een drankampul voldoende in de afweging hebben betrokken. Dit gelet op het feit dat grote aantallen patiënten met ernstige slikproblemen niet met een capsule kunnen worden behandeld en zijn aangewezen op de ampul.

Onderdeel van deze uitspraak is tevens dat VGZ binnen 5 dagen na betekening van het vonnis haar informatievoorziening op de website over het preferentiebeleid op vitamine D in overeenstemming moet brengen met het vonnis. Daarnaast moet VGZ apothekers, voorschrijvers en andere partijen adequaat informeren over de intrekking van dit preferentiebeleid.

Lees hier het vonnis
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg