PBM-regeling verstrekking mondneusmaskers voor preventief gebruik

18 maart 2021

Apothekers kunnen via een regeling voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) medische mondneusmaskers verstrekken aan mantelzorgers en PGB-gefinancierde zorgverleners. Het zogenaamde PBM Pakket Preventief heeft betrekking op situaties wanneer er geen directe verdenking is van corona, maar het risiconiveau in de regio ernstig (3) of zeer ernstig is (4).

Voor PGB-gefinancierde zorgverleners werkzaam in de thuissituatie of in een wooninitiatief met meerdere budgethouders kunnen deze medische mondneusmaskers ook worden verstrekt als het risiconiveau in de regio zorgelijk is (2). Om aan te tonen dat er sprake is van PGB toont de budgethouder de toekenningsbeschikking PGB of de zorgovereenkomst in geval van de zorgverlener.

De verstrekking van het PBM Pakket Preventief is niet receptplichtig. Er geldt echter wel een maximum van één  pakket (100 stuks ) per persoon per maand. In de G-Standaard is hiervoor een ZI-nummer opgenomen. De vergoedingsregeling is gelijk aan de PBM Pakketten Korte termijn en Lange termijn die apothekers sinds mei 2020 kunnen verstrekken op grond van een richtlijn.

Lees hier meer over PBM Preventief Lees hier het verstrekkingsschema van VWS
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg