PBM- en zelftestenregelingen via apotheek verlengd en uitgebreid

16 september 2021

De regelingen voor verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en zelftesten via de apotheek zijn verlengd tot en met 31 december 2021. Dat meldt demissionair minister De Jonge (VWS) in een Kamerbrief. Bovendien worden de huidige doelgroepen die in aanmerking komen voor beide regelingen uitgebreid met cliënten die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden of bij wie de vaccins niet of onvoldoende werken (verminderde immuunrespons). Dat betekent dat zij van hun apotheek zowel een PBM- als een zelftestenpakket kunnen ontvangen.

Sinds mei 2020 kunnen apotheken een PBM-pakket met mondneusmaskers verstrekken aan mantelzorgers, PGB-gefinancierde zorgverleners en vrijwilligers in de palliatieve zorg die kwetsbare personen verplegen of verzorgen. Sinds juli 2021 kunnen apotheken ook pakketten met zelftesten verstrekken aan mensen in thuisisolatie. Deze beide regelingen worden uitgebreid waardoor mensen die niet ingeënt kunnen worden vanwege medische redenen of een aandoening hebben met verminderde immuunrespons na vaccinatie er ook aanspraak op kunnen maken.

De verstrekkingen van het pakket ‘Zelftesten bij thuisisolatie’ en het ‘PBM-pakket bij thuisisolatie’ zijn niet receptplichtig. Er geldt bij beide pakketten wel een maximum van één pakket per cliënt per maand. In de G-Standaard zijn voor de pakketten ZI-nummers opgenomen (‘COVID-19 zelftests pakket’, 17028302 en ‘COVID-19 PBM pakket preventief’, 16981006).

Bekijk het schema van VWS (achter inlog) Bekijk de veelgestelde vragen over PBM in de Q&A coronavirus Bekijk het eerdere KNMP-bericht over regeling PBM Bekijk het eerdere KNMP-bericht over regeling zelftesten Lees meer op de website van VWS Lees de Kamerbrief van minister De Jonge (p. 83)