Lareb waarschuwt voor pijnstillers in kruidenpreparaat Montalin

20 mei 2021

Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt voor meloxicam en paracetamol in het kruidenpreparaat Montalin. Gebruikers van dit supplement kunnen daardoor onopgemerkt een hoge dosis pijnstillers binnenkrijgen. Dat meldt de instantie op haar website. Door interacties met andere geneesmiddelen en bijwerkingen kan het gebruik van Montalin leiden tot gevaarlijke situaties. Die kunnen ook ontstaan bij patiënten bij wie NSAID's worden afgeraden.

Het Indonesische kruidenpreparaat wordt online verkocht. Op de verpakking hiervan worden de pijnstillende geneesmiddelen niet vermeld. Het supplement bevat volgens de productinformatie slechts vijf kruiden. Meloxicam en paracetamol zijn volgens het bijwerkingencentrum illegaal aan het preparaat toegevoegd. Het Lareb kwam het kruidensupplement op het spoor na vier meldingen van opvallend snelle pijnvermindering bij het gebruik ervan. Het RIVM is vervolgens ingeschakeld om onderzoek te doen naar de capsules.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) op de hoogte gebracht. In de Tweede Kamer heeft D66 schriftelijk vragen gesteld over Montalin. Het Kamerlid Tjeerd de Groot wil weten of de NVWA vervolgstappen heeft ondernomen naar aanleiding van deze melding door het Lareb. Ook ziet hij graag meer onderzoek naar de handel in deze preparaten.

 

Lees hier het nieuwsbericht van het Lareb Lees hier de analyse van de meldingen Lees hier de Kamervragen over Montalin
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg