IGJ geeft opnieuw ruimte voor online voorschrijven

26 februari 2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft opnieuw toestemming aan artsen om in een aantal omstandigheden geneesmiddelen online voor te schrijven. Dat meldt de IGJ op haar website. Volgens de overheidsinstantie kan het uitschrijven van recepten via een videoconsult helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Fysiek contact wordt op die manier vermeden. Tijdens de pandemie heeft de IGJ al eerder een aantal keer tijdelijk toestemming gegeven voor het online voorschrijven.

Een waarnemer of vervanger mag online recepten voorschrijven aan een patiënt, die hij nog niet eerder fysiek heeft gezien, in een video-consult als hij het actuele medicatieoverzicht (inclusief allergieën) kan inzien. De voorschrijver moet dan zo spoedig mogelijk de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt informeren. Volgens de IGJ moet de voorschrijver ook in gevallen van overmacht, waarbij het voorschrijven van geneesmiddelen strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, de afwegingen goed vastleggen.

De toestemming voor het online voorschrijven van geneesmiddelen is tijdelijk, en geldt tot 1 september 2021. Daarna zal de inspectie bekijken of verlenging noodzakelijk is. Normaliter is het niet toegestaan om via internet geneesmiddelen voor te schrijven als de voorschrijver de patiënt niet kent, nooit persoonlijk heeft ontmoet of zijn medicatiehistorie beschikbaar heeft.

Lees hier het bericht op de website van de IGJ
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg