Holocaustmonument onthuld met ruim dertig namen van apothekers

23 september 2021

Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam is deze week geopend. Daarop staan ook 33 namen van Joodse apothekers die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Iedere naam heeft een eigen gegraveerde steen gekregen. Met de onthulling van het monument hebben in totaal ruim 100.000 slachtoffers een eigen monument gekregen. In een eerder stadium, bij de realisatie van het monument, zijn deze apothekersnamen door de KNMP geadopteerd.

Op het monument staat onder meer de naam van de Joodse apotheker Ephraim Izaäk Levie Rosenbaum. Sinds 1922 was deze apotheker gevestigd in een pand op de hoek van de Nieuwe Herengracht in het centrum van Amsterdam. Joodse patiënten konden vanaf mei 1941 alleen bij hem, en enkele andere collega-apothekers, terecht voor hun geneesmiddelen. Een paar jaar later werd hij naar concentratiekamp Vught gezonden en daarna via Westerbork naar Sobibor gestuurd. In dit vernietigingskamp werd de Joodse apotheker uit Amsterdam op 23 april 1943 vermoord.

Het Holocaustnamenmonument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité. Koning Willem-Alexander heeft het monument op zondag 19 september onthuld. Bij de ceremonie waren ook overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van slachtoffers aanwezig.

Lees meer over het Nationaal Holocaust Namenmonument Lees meer over apotheker Rosenbaum in het PW
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: KNMP