Communicatietraining geneesmiddelwisseling voor apotheekteam

26 juli 2021

Het Nivel, SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en UPPER houden op 22 en 23 september een communicatietraining over geneesmiddelwisseling voor apothekers en -assistenten. Wisselingen met geneesmiddelen door preferentiebeleid en leveringsproblemen leiden in apotheken regelmatig tot lastige gesprekken aan de balie. De training is onderdeel van een onderzoek van het Nivel en helpt mee aan het verbeteren van het verloop van deze gesprekken.

De training is bij het Nivel in Utrecht kosteloos te volgen en is ontwikkeld op basis van een door de KNMP gesubsidieerd vooronderzoek onder patiënten en apotheekteams. Tijdens deze training komen twee communicatiestrategieën aan bod: het ‘slechtnieuwsgesprek-model’ en ‘positive message framing’.

De training (accreditatie aangevraagd) bestaat uit een:

  • e-learning (1,5 uur);
  • live training (4 uur) waarin deelnemers oefenen met de communicatiestrategieën;
  • online reflectiebijeenkomst (1 uur), twee maanden na de training.

Na de training kunnen apothekers en -assistenten de communicatiestrategieën toepassen in de praktijk. Als onderdeel van het onderzoek evalueert het Nivel de ervaringen van patiënten en apotheekteamleden met vragenlijsten en interviews.

Aanmelden

De gratis training wordt gegeven door ervaren trainers en er is een beperkt aantal plekken beschikbaar (circa zes). De organisatoren vragen per apotheek deelname van 1 apotheker en 2 apothekersassistenten. Apothekers met interesse of vragen kunnen voor 23 augustus contact opnemen met Laura Schackmann, onderzoeker Farmaceutische Zorg bij het Nivel, via . In deze mail kunnen apothekers ook hun voorkeursdatum en -dagdeel voor de training aangeven.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering