Apothekers geven in de media uitleg over zelftesten

13 april 2021

Apothekers geven in verschillende media uitleg over zelftesten. Openbaar apotheker en KNMP-bestuurder Sijtze Blaauw benadrukte in het NOS-journaal het onderscheid tussen waar de zelftesten wel en niet voor bedoeld zijn. Blaauw: “De zelftesten zijn voor mensen die nog geen klachten hebben en toch willen weten of ze corona hebben. En als de test dan positief uitslaat, kan men direct in quarantaine en zich melden bij de GGD. Daarmee voorkomen we verder verspreiding van het coronavirus.”

Blaauw gaf ook aan dat zelftesten uitdrukkelijk niet zijn bedoeld om bij klachten te testen, of wanneer mensen in aanraking zijn geweest met een persoon die besmet is met corona. Dat geldt tevens voor mensen die uit een risicogebied komen waar corona heerst.

Ook KNMP-voorzitter Aris Prins gaf uitleg over zelftesten. Dat deed hij in de uitzending van EenVandaag. Aris Prins: “Als mensen bij de apotheek zo’n test kopen dan leggen we ook uit waar die testen voor zijn. En mensen krijgen dus de informatie van de Rijksoverheid op papier bij de test meegeleverd.”

Voorts gaf de KNMP in het Financieele Dagblad aan dat apothekers gewend zijn om uitleg te geven bij producten als de zelftesten. ‘Daarom past het zo goed bij de apotheek’.

Bekijk hier het NOS-journaal, vanaf minuut 7:52  Bekijk hier EenVandaag, vanaf minuut 9:14 Bekijk hier het artikel in het Financieele Dagblad Bekijk hier de KNMP informatiematerialen over zelfstesten