VWS neemt voorzorgsmaatregelen voor beschikbaarheid geneesmiddelen

23 maart 2020

Het ministerie van VWS neemt voorzorgsmaatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te bevorderen. Minister De Jonge laat in het kader van de corona-uitbraak tijdelijk de wettelijke maximumprijzen los voor alle geneesmiddelen die in Nederland bijvoorbeeld relatief lage prijzen, of een lage omzet hebben. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel staat los van de herziening van de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april aanstaande. Deze wetswijziging gaat door.

De maatregel is bedoeld om de komende zes maanden de beschikbaarheid van geneesmiddelen te bevorderen en vanuit Nederland beter op de geneesmiddelenmarkt te kunnen opereren als daar meer schaarste is. Eerder benadrukte de KNMP het belang om toekomstige tekorten als gevolg van het coronavirus tegen te gaan. Ook minister De Jonge sluit tekorten niet uit gezien de huidige, gespannen omstandigheden op de internationale geneesmiddelenmarkt. 

Voorts schrijft de minister dat hij de maximumprijs loslaat voor een individueel product als er een concreet tekort dreigt, ook als een product niet in de bovengenoemde groep valt. De definitieve criteria voor het loslaten van de maximumprijzen stelt de bewindsman volgende week vast, mede in overleg met de KNMP en andere betrokken partijen. De KNMP informeert haar leden hierover zodra er meer bekend is. 

Lees de Kamerbrief Meer over de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april 2020

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg