Regeling persoonlijke beschermingsmiddelen voor mantelzorgers nog onvoldoende bekend

22 december 2020

De regeling waarmee persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gratis beschikbaar zijn voor mantelzorgers, is nog onvoldoende bekend. Dat stelt MantelzorgNL in een bericht op haar website. Apothekers kunnen sinds mei dit jaar gratis een ‘Korte termijn PBM’ met beschermende materialen aan mantelzorgers verstrekken. Dit gebeurt op basis van een elektronisch recept op naam van degene die door de mantelzorger wordt verzorgd en wordt getest op COVID-19.

Als de coronatest positief blijkt, dan heeft de mantelzorger recht op een ‘Lange termijn PBM’. De pakketten zijn met een ZI-nummer opgenomen in de G-Standaard en worden aan de apotheek geleverd door de reguliere groothandel. Verstrekking is kosteloos.

Het ministerie van VWS maakte in mei dit jaar bekend dat mantelzorgers, die tijdens het verlenen van mantelzorg niet de anderhalve meter afstand kunnen houden, recht hebben op PBM. Daarvoor stelde VWS samen met de KNMP, de LHV en het Landelijk Centrum Hulpmiddelen de Richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) voor mantelzorgers, PGB-gefinancierde zorgverleners en vrijwilligers in palliatieve zorg op.

Lees het bericht van MantelzorgNL Bekijk de veelgestelde vragen over PBM in de Q&A coronavirus
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg