Nieuwe LESA over ‘Organisatie van zorg bij chronische medicatie’

12 mei 2020

Een werkgroep van apothekers, huisartsen en wijkverpleegkundigen heeft onder begeleiding van de KNMP, NHG en V&VN de nieuwe LESA (Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraak) ‘Organisatie van zorg bij chronische medicatie’ gerealiseerd. De nieuwe LESA biedt handvatten voor het maken van praktische afspraken tussen apotheker, huisarts en wijkverpleging en voor de zorg bij chronische medicatie van de thuiswonende patiënt, waarbij de wijkverpleging een rol speelt in de medicatievoorziening.
Naar de nieuwe LESA

Medicatieoverdracht, patiëntvoorlichting en het herhalen van chronische medicatie, al dan niet in een medicijnrol, komen in de LESA uitgebreid aan bod. Ook biedt het document handreikingen om huidige knelpunten in kaart te brengen. De verwachtingen, wensen en mogelijkheden van de patiënt vormen het uitgangspunt in de LESA. Het sluit daarmee aan op het programma ‘Langer Thuis’, dat ouderen helpt om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden met een kwaliteit van leven. Goede afspraken over de organisatie van zorg bij chronische medicatie zijn hierbij essentieel. 

Verdiepende achtergrondinformatie

De LESA is vormgegeven als een interactieve PDF, met doorlinks naar relevante richtlijnen of verdiepende achtergrondinformatie. Ook biedt de LESA praktische checklists die apothekers in hun praktijk of FTO kunnen gebruiken om onderlinge afspraken vast te leggen en op te volgen.

FTO-modules

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft aan de hand van deze LESA twee FTO-modules herzien:

Meer weten

 

 

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering KNMP