Nationaal Hitteplan vanaf 6 augustus actief in heel Nederland

5 augustus 2020

Het Nationaal Hitteplan is vanaf donderdag 6 augustus actief in het gehele land. Dit melden het RIVM en KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico's van hitte, met name voor ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen (zuigelingen) en mensen met overgewicht.

Bepaalde geneesmiddelen hebben invloed op de temperatuurregulatie van het lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor diuretica, laxantia, geneesmiddelen voor hart- en vatenziekte, antipsychotica en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze geneesmiddelen gebruiken, neemt het risico verder toe.

Gesprek met de patiënt

De KNMP raadt apothekers tijdens de hitte aan om dit onderwerp te bespreken met het apotheekteam en hier aandacht aan te besteden in gesprekken met patiënten.

Apotheek.nl bevat een pagina die gaat over medicijngebruik bij hitte. De inhoud op deze pagina bereidt het gehele apotheekteam goed voor op eventuele inhoudelijke vragen van de patiënt over dit onderwerp.

Ga naar Apotheek.nl/hitte

Bekijk ook:

Meer over geneesmiddelgebruik en hitte op KNMP.nl Toolkit hitte van het RIVM

Patiëntenadviezen

Adviezen die apothekers en hun teams kunnen geven aan de patiënt bij hitte:

  1. Drink minimaal 2 liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Drink ook als er geen dorstgevoel is. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee, koffie of vruchtensap. Eet daarbij gezond, regelmatig en gevarieerd. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en mineralen.
  2. Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
  3. Bekijk Apotheek.nl/hitte voor meer informatie.
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg