Minister Van Rijn steekt apothekers hart onder de riem met bezoek

8 april 2020

Minister Van Rijn (Medische Zorg) bezocht woensdag 8 april Apotheek Ridderveld in Alphen aan den Rijn en sprak daar met de apothekers, het apotheekteam en een huisarts over de impact van het coronavirus op de farmaceutische zorgverlening. Nadat hij eerder schriftelijk steun betuigde aan apothekers en apotheekteams, stak de minister nu persoonlijk een hart onder de riem.

Tijdens de rondleiding kon hij met eigen ogen zien hoe apothekers in deze tijden hun best doen goede farmaceutische zorg te blijven bieden. De inzet van de apotheek is om juist nu ervoor te zorgen dat patiënten hun therapie voortzetten. Van Rijn toonde zijn bewondering voor het verzette werk. Schuil onderstreepte nog eens: ‘de hoge motivatie bij het apotheekteam maakt dit mogelijk’.

Van Rijn luisterde aandachtig naar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak, apotheker Sigrid van Daal en huisarts Maarten van Gemeren. Zij vertelden over de flinke druk op de palliatieve zorg door het toegenomen gebruik van midazolam. En over andere (dreigende) tekorten, en het werk dat er in de apotheek wordt verzet om de beschikbaarheid te organiseren. Een van de leden van het team vertelde geëmotioneerd over de impact op haar dagelijks werk: de zorgen die zij heeft over corona, en de verantwoordelijkheid die zij voelt om patiënten zo goed mogelijk te blijven helpen. Een bredere mogelijkheid tot testen zou verlichting kunnen bieden, vertelden de zorgverleners aan de minister.

Het bezoek werd afgesloten zonder handdruk maar met de bemoedigende woorden van de minister: ‘Ik ben onder de indruk van hoe apothekers en huisartsen in deze moeilijke tijd samen hun schouders eronder zetten om er juist ook nu voor de patiënten te zijn. Ondanks alle maatregelen is het ontzettend belangrijk dat mensen hun medicijnen blijven gebruiken en contact opnemen met hun zorgverlener als zij zorg nodig hebben.’

Martin van Rijn bezoekt Apotheek Ridderveld

Op 26 maart betuigde minister Van Rijn apothekers en team ook zijn steun, via een bericht. ‘Ik zie dat apotheken er alles aan doen om in deze situatie de zorg te blijven leveren en dat maakt me trots’, schreef hij onder meer.

Naar het volledige bericht
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering Professie KNMP