- Actueel
- Patiëntenzorg
-
Geneesmiddelen
- Apotheekbereiding
- Geneesmiddelentekorten
- Geneesmiddelvervalsing
- Handleiding Geneesmiddelsubstitutie
- PrEP-medicatie
- Recalls
- Vragen en antwoorden over melatonine
- Zelfzorgmiddelen
- Geneesmiddelengebruik en hitte
- Vragen en antwoorden over paracetamol
- Vragen en antwoorden over recall metformine
- KNMP-standpunten ‘Gereedmaken COVID-19-vaccins’ en ‘Uitwisseling vaccinatiegegevens COVID-19’
- Laaggeletterden en migranten
-
Medicatiebewaking
- Farmacogenetica
- Handleiding Zorg Registratie Systeem
- KNMP-richtlijn Medicatiebewaking
- KNMP-standpunt biosimilars en follow-on non-biological complex drugs (NBCD’s)
- KNMP-voorschrift Basisinstellingen AIS
- Medicatiebeoordeling
- Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)
- Morbide obesitas en bariatrische chirurgie
- Reden van voorschrijven en labwaarden
- Therapietrouw
- Medicatieoverdracht
- Samenwerking
- Toekomstvisie 2025
- Verminderde nierfunctie
- Kwetsbare ouderen
-
Geneesmiddelen
- Praktijkvoering
- Producten
- Professie
MFB’s helpen bij terugdringen onnodig geneesmiddelgebruik
30 juli 2020
De landelijke set 2019 bestaat uit 21 MFB’s. Per apotheek zijn over heel 2019 gemiddeld ruim 600 MFB’s afgehandeld. De afhandelingen van deze MFB’s zijn geregistreerd en de data zijn geanalyseerd. Uit de data over 2019 blijkt:
- Apothekers zetten zich in om onnodig geneesmiddelgebruik te verminderen. Zo kon bij 1 op de 3 vrouwen ouder dan tweeënvijftig jaar de anticonceptiepil gestaakt worden, na overleg met de huisarts en pilgebruikster.
- Apothekers sporen verkeerd gebruik van medicatie op. Bijvoorbeeld bij migrainepatiënten die potentieel te vaak triptanen gebruiken. Bij 1 op de 3 migrainepatiënten werd de therapie aangepast door het toevoegen of aanpassen van profylactische medicatie. Ook bespraken apothekers het correcte gebruik van triptanen met patiënten.
- MFB’s helpen apothekers om risicosituaties te detecteren. De MFB’s dubbel-therapie en triple-therapie signaleren mogelijk onjuiste combinaties van antistollingsmedicatie. Bij 1 op de 4 patiënten wordt onnodig gebruik van dubbel- of triple-therapie geconstateerd en teruggedrongen. Zo dragen apothekers bij aan het verminderen van bloedingen ten gevolge van antistollingsmedicatie.
- De landelijke set 2019 bevatte ook 6 nierfunctie MFB’s. Uit de analyse van deze data blijkt dat apothekers de nierfunctie van een patiënt nog steeds niet geautomatiseerd krijgen. Dagelijks steken apothekers en hun apotheekteam veel tijd in het compleet krijgen van het patiëntendossier in de apotheek: ze vragen patiënten om toestemming voor het uitwisselen van labwaarden en leggen deze toestemming vast; ze vragen de nierfunctie op bij de (huis)arts en leggen deze waarde vast en ze attenderen (huis)artsen op verouderde nierfuncties.
Aanvullende set MFB’s
Sinds 2020 is er ook een set van aanvullende MFB’s beschikbaar. Een tussentijdse analyse van de MFB’s ‘Goed gebruik: lithium’ en ‘Goed gebruik: digoxine’ onderschrijft het belang van het uitwisselen van labwaarden zoals de nierfunctie.
Bekijk hier de factsheetOver de landelijke set MFB’s
De KNMP, Alphega & Boots apotheek, BENU Apotheken, NFZ, Pluriplus en Service Apotheek stellen sinds 2016 jaarlijks de landelijke set MFB’s samen. Deze samenwerking is vastgelegd in het convenant ‘MFB’s in de eerste lijn‘. Dankzij dit convenant signaleren bijna 90% van de Nederlandse apotheken MFB’s op dezelfde wijze. Deze landelijke signalering bevordert eenduidigheid en zichtbaarheid van de zorg die de apotheker levert. De set wordt jaarlijks geüpdatet.
Vorige en volgende in Nieuws 2020:
KNMP: verwijder app Appotheek van telefoon Samenwerkingsmogelijkheden huisartsen en apothekers bij griep- en pneumokkokkenvaccinatiesZie ook:
Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)
Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) zijn een belangrijk instrument om optimale zorg voor de individuele patiënt te leveren. Dit is nodig omdat er steeds meer ouderen met meerdere aandoeningen zijn die veel geneesmiddelen gebruiken.
Lees verderContact
Bezoekadres KNMP:
Alexanderstraat 11
2514 JL Den Haag
Postadres KNMP:
Postbus 30460
2500 GL Den Haag