KNMP: verbeter de gegevensuitwisseling met gemeenschappelijke voorzieningen

8 oktober 2020

De KNMP pleit voor verdere verbetering van de gegevensuitwisseling door de inzet van gemeenschappelijke voorzieningen voor adressering, toestemming, authenticatie en transport. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer die op 8 oktober over gegevensuitwisseling en digitale zorg debatteert.

De KNMP vraagt de Tweede Kamer om de inzet van het Zorg-AB als landelijke voorziening te steunen. Het Zorg-AB, een landelijk adresboek, biedt apothekers actuele contactinformatie van collega-zorgverleners. Dit hebben zij nodig om optimaal te communiceren via het LSP en beveiligde emailservices, bijvoorbeeld over de voorgeschreven medicatie.

Voorts vraagt de KNMP aandacht voor de gespecificeerde toestemming. De KNMP pleit ervoor om de uitdrukkelijke toestemmingseis (opt-in) om te zetten in een geen-bezwaar-regeling (opt-out). In de afgelopen periode is beoordeeld hoe de door de wet gevraagde gespecificeerde toestemming kan worden ingevoerd op een wijze die voor patiënt en zorgverlener werkbaar en duidelijk is. Een opt-out-regeling vergroot de uitwisseling van medicatiegegevens en daarmee de medicatieveiligheid met behoud van regie van de patiënt.

Lees hier de brief aan de Kamer
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering