KNMP overhandigt nieuwste editie Standaarden voor Zelfzorg aan CBG

24 juni 2020

KNMP-voorzitter Aris Prins heeft op 24 juni het eerste exemplaar van de nieuwe editie Standaarden voor Zelfzorg overhandigd aan Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Met de negende volledige herziene druk is dit standaardwerk voorzien van rijke informatie over zelfzorg.

Standaarden voor Zelfzorg biedt praktische handvatten. Prins: ‘Met dit boek in de hand zijn de apotheker en apothekersassistent in staat om een wetenschappelijk onderbouwd zelfzorgadvies te geven aan de patiënt. Zo draagt het bij aan de meest laagdrempelige vorm van farmaceutische zorg in Nederland.’ De Boer benadrukt het belang van het boek: ‘Goed gebruik van medicijnen vinden wij belangrijk. Dat geldt uiteraard ook voor zelfzorggeneesmiddelen. Met alweer de negende geheel herziene versie van de Standaarden voor Zelfzorg geeft de KNMP wetenschappelijke onderbouwde adviezen en achtergrondinformatie over zelfzorgmedicatie; voor de apotheker, het apotheekteam en de apotheker in opleiding.’

Het boek is ingedeeld in twee rubrieken: Aandoeningen en Zelfzorgmiddelen. De rubriek Aandoeningen biedt 22 Zelfzorgstandaarden over veelvoorkomende zelfzorgklachten en aandoeningen zoals allergische rinitis, hoofdluis en verkoudheid en griep. In de rubriek Zelfzorgmiddelen zijn 5 hoofdstukken opgenomen met daarin informatie die ondersteunt bij de advisering van deze middelen. Deze hoofdstukken zijn er voor de UA-middelen dextromethorfan, NSAID’s en sint-janskruid en voor paracetamol en vitamine D.

Alle informatie is bijgewerkt naar de nieuwste richtlijnen en literatuur. Daarnaast is de opbouw van het zelfzorgconsult in lijn met het farmaceutisch consult uit de KNMP conceptrichtlijn Consultvoering.

Korting voor leden

Een exemplaar van De Standaarden voor Zelfzorg kost € 62,95. Voor KNMP-leden geldt een korting van 25 procent en bedraagt de prijs € 47,60. Het boek is te bestellen via dit formulier.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg